F1: drámai első kör, újabb Ferrari-baki és Schumacher első pontjai

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2022.07.04. 18:10
Carlos Sainz Jr. aratott győzelmet a Formula–1-es Brit Nagydíjon. Igaz, a spanyol első diadalához az is kellett, hogy a Ferrari megfossza egy újabb sikertől a másik versenyzőjét, Charles Leclerc-t. A McLaren pilótáinak vicces (ám Lando Norris számára kissé fájdalmas) jelenetét a hétvége elejéről valahol majd talán kissé máshogyan láthatjuk viszont, míg Nicholas Latifinek akkor sikerült legyőznie a csapattársát, amikor nála rosszabb autóval versenyzett. A silverstone-i verseny végén az egyik legboldogabb a mezőnyből vélhetően Mick Schumacher volt, akinek első pontjaiért még Sebastian Vettel is drukkolt. Íme, az F1-legek a Brit GP-ről!

NORRIS KISEBB ZAKÓVAL KEZDTE A HAZAI HÉTVÉGÉJÉT. Sok mindenre vettek már rá Formula–1-es versenyzőt a riporterek, amikor egy-egy versenyhétvégét megelőzően színesebb anyagokat készítettek velük. A McLaren versenyzői a silverstone-i pálya célegyenesében ezúttal nem mindennapi viadalon vettek részt, ám Daniel Ricciardo kissé elszámította magát, amikor szerette volna megtréfálni a mellette érkező Lando Norrist. Reméljük, a Drive to Survive következő évadában nem úgy ábrázolják a jelenetet, mintha Ricciardo ezzel a labdával élte volna ki a frusztrációját a nála idén is sokkal jobban teljesítő csapattársán. NORRIS KISEBB ZAKÓVAL KEZDTE A HAZAI HÉTVÉGÉJÉT. Sok mindenre vettek már rá Formula–1-es versenyzőt a riporterek, amikor egy-egy versenyhétvégét megelőzően színesebb anyagokat készítettek velük. A McLaren versenyzői a silverstone-i pálya célegyenesében ezúttal nem mindennapi viadalon vettek részt, ám Daniel Ricciardo kissé elszámította magát, amikor szerette volna megtréfálni a mellette érkező Lando Norrist. Reméljük, a Drive to Survive következő évadában nem úgy ábrázolják a jelenetet, mintha Ricciardo ezzel a labdával élte volna ki a frusztrációját a nála idén is sokkal jobban teljesítő csapattársán.


SZENZÁCIÓS FUTAM ELŐTT EMLÉKEZETES IDŐMÉRŐ. Már szombaton bőven jutott az izgalmakból Silverstone-ban, az eső ugyanis kissé megkavarta a dolgokat, és Carlos Sainz Jr. első pole pozíciója mellett például az utóbbi időkben sok kritikával sújtott Nicholas Latifi első Q3-as részvételének is szemtanúi lehettünk a silverstone-i kvalifikáción.


Pedig a kanadai versenyző a hétvégén hátárnyban volt a csapattársához képest abban a tekintetben, hogy a Williams nagyobb fejlesztései csak Alexander Albon autójára kerültek fel, Latifi nem kapta meg például a továbbfejlesztett padlólemezt.

HATALMAS DRÁMA MÁR AZ ELSŐ KÖRBEN. A rajt után nem sokáig élvezhettük a Brit Nagydíjat, ugyanis az első kanyarokban történt ütközések miatt azonnal félbe kellett szakítani a versenyt. Csou Kuan-jüért hosszú percekig aggódhattunk, ám a kínai versenyző szerencsére karcolás nélkül megúszta a roppant ijesztő ütközést. A nem mindennapi balesetről készült felvételeket ezen összeállításunkban tekinthetik meg.


LECLERC-T ÚJABB GYŐZELEMTŐL FOSZTOTTA MEG A FERRARI. Nem először fordult elő idén, hogy a Ferrari rossz döntése vagy stratégiája oda vezetett, hogy Charles Leclerc-nek egy szinte biztosnak mondható győzelemről kellett lemondania. Silverstone-ban az történt, hogy a futam végi biztonsági autós fázis során a mögötte érkezőkkel ellentétben Leclerc nem kapott friss lágy gumikat, így sorra előzték meg az újraindítás után. A futamot követően érthető okokból igen frusztrált volt a monacói, de az alábbi képet elnézve kíváncsiak lennénk, mit mondott neki Mattia Binotto csapatfőnök.

A végső diadalról azonban nem kellett lemondania a Ferrarinak, hiszen Leclerc helyett a csapattárs, Sainz nyerte meg a Brit Nagydíjat, pályafutása első győzelmét szerezve a Formula–1-ben. Pedig a Ferrari ismét sokat tett azért, hogy kiszúrjon magával.

MEGVANNAK SCHUMACHER ELSŐ F1-ES PONTJAI. Többször került már hozzá igen közel, mégis 32 futamnak kellett eltelnie, hogy Mick Schumacher is feliratkozzon azon versenyzők közé, akik eljutott a pontszerzésig a királykategóriában. Kevin Magnussen tizedik helyével ráadásul a Haas első dupla pontszerzését ünnepelhette a 2019-es Német Nagydíj óta. A silverstone-i versenyt egyébként a helyszínről tekintette meg Schumacher édesanyja és a nővére is – utóbbi az ünnepléssel azt sem várta meg, amíg Mick végez az interjúadással.


Schumachernek akár a hetedik hely is meglehetett volna, de végül nem sikerült megelőznie Verstappent az utolsó körökben. Kettejük mögött Sebastian Vettel érkezett (majd ért célba), aki utóbb elárulta, mennyire szurkolt annak, hogy honfitársa elkapja Verstappent, illetve megszerezze első pontjait.

A BRIT NAGYDÍJ VÉGEREDMÉNYE
1. Carlos Sainz Jr. spanyol Ferrari 1:21.20.440
2. Sergio Pérez mexikói Red Bull 3.779 mp h.
3. Lewis Hamilton brit Mercedes 6.225 mp h.
4. Charles Leclerc monacói Ferrari 8.546 mp h.
5. Fernando Alonso spanyol Alpine-Renault 9.571 mp h.
6. Lando Norris brit McLaren-Mercedes 11.943 mp h.
7. Max Verstappen holland Red Bull 18.777 mp h.
8. Mick Schumacher német Haas-Ferrari 18.995 mp h.
9. Sebastian Vettel német Aston Martin-Mercedes 22.356 mp h.
10. Kevin Magnussen dán Haas-Ferrari 24.590 mp h.
11. Lance Stroll kanadai Aston Martin-Mercedes 26.147 mp h.
12. Nicholas Latifi kanadai Williams-Mercedes 32.511 mp h.
13. Daniel Ricciardo ausztrál McLaren-Mercedes 32.817 mp h.
14. Cunoda Juki japán AlphaTauri-Red Bull 40.910 mp h.
KIESETT MEGTETT KÖR
Esteban Ocon francia Alpine-Renault 37
Pierre Gasly francia AlphaTauri-Red Bull 26
Valtteri Bottas finn Alfa Romeo-Ferrari 20
George Russell brit Mercedes 0
Csou Kuan-jü kínai Alfa Romeo-Ferrari 0
Alexander Albon thaiföldi Williams-Mercedes 0
A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
PILÓTA GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS LGYK PONT
1. Max Verstappen 6 7 8 2 181
2. Sergio Pérez 1 6 8 2 147
3. Charles Leclerc 2 4 8 3 138
4. Carlos Sainz Jr. 1 6 8 2 127
5. George Russell - 3 9 - 111
6. Lewis Hamilton - 3 9 1 93
7. Lando Norris - 1 7 1 58
8. Valtteri Bottas - - 7 - 46
9. Esteban Ocon - - 7 - 39
10. Fernando Alonso - - 6 - 28
11. Pierre Gasly - - 3 - 16
12. Kevin Magnussen - - 4 - 16
13. Sebastian Vettel - - 4 - 15
14. Daniel Ricciardo - - 3 - 15
15. Cunoda Juki - - 3 - 11
16. Csou Kuan-jü - - 2 - 5
17. Mick Schumacher - - 1 - 4
17. Alexander Albon - - 2 - 3
19. Lance Stroll - - 3 - 3
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull 328
2. Ferrari 265
3. Mercedes 204
4. McLaren-Mercedes 73
5. Alpine-Renault 67
6. Alfa Romeo-Ferrari 51
7. AlphaTauri-Red Bull 27
8. Haas-Ferrari 20
9. Aston Martin-Mercedes 18
10. Williams-Mercedes 3
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik