A 35 éves brit az első afroamerikai származású pilóta az F1 történetében, és az idén minden idők legeredményesebb versenyzője lett. Hamilton a népszerűségét kihasználva sokat kampányolt a rasszista előítéletek ellen, valamint az esélyegyenlőség és a környezettudatosság, a fenntarthatóság mellett.

„Mindig is feszegette a határokat, amikor megérkezett az F1-be, de már a gokartos időszakában is, harcolt a fennálló állapotok ellen” – nyilatkozta Damon Hill, aki szerint a lovagi cím elismerése lenne nemcsak Hamilton autóversenyzési tudásának, hanem annak is, hogy megnyitotta a kapukat azok számára, akik nem fehér bőrűek.

„Lerombolta azt az előítéletet, mely szerint bizonyos dolgokat nem érhetsz el, és van egy olyan terület, ahova nem juthatsz be a bőrszíned miatt” – jelentette ki a 60 éves exversenyző.

Lovagi címet a Formula–1-es versenyzők közül eddig Stirling Moss, Jack Brabham és Jackie Stewart kapott, Hamilton 2008-ban a Brit Birodalom Rendje lovagrend tagja lett.

„A mi sportágunkban ritka a lovagi cím, de az ő esetében ez az esélyegyenlőség, az antirasszizmus és a környezetvédelmi ügyek területén tett erőfeszítéseit is elismerné. Fantasztikus nagykövete ezeknek a témáknak, a lovagi cím birtokában pedig még jobban végezhetné ezt a munkát” – jelentette ki Hill.