F1: Családi döntés volt, hogy nem versenyzem oválpályán – Grosjean

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.02.04. 12:38
null
Grosjean nem felejtette el Toto Wolff felajánlását (Fotó: AFP)
A pályafutását az IndyCarban folytató Romain Grosjean lezártnak tekinti a Formula–1-es fejezetet, de ha lehetősége nyílna beugróként rajthoz állni, akkor kész a csapatok rendelkezésére állni. A francia azt is felfedte, mit tanult az óriási balesetéből, s hogy miért nem fog versenyezni oválpályán.

 

Mint beszámoltunk róla, Romain Grosjean a DCR with RWR-csapattal folytatja a versenyzői pályafutását az IndyCarban, miután a novemberi Bahreini Nagydíjon súlyos balesetet szenvedett, ami egyben a Formula–1-es pályafutása végét is jelentette. A francia versenyző továbbra sem épült fel teljesen az égési sérüléseiből, de már izgatottan várja az új kihívást, és azt sem zárja ki, hogy beugróként még visszatér a „száguldó cirkuszba".

Lezártnak tekintem az F1-es fejezetet, de soha ne mondd, hogy soha. Ha lesznek jó lehetőségek, akkor örömmel beugrok. Megvan a tapasztalatom, és szerintem tudok alkalmazkodni az autóhoz. Legutóbb Pierre (Gasly) fertőződött meg a koronavírussal, szóval egyértelmű, hogy ezzel a tényezővel továbbra is számolni kell. Könnyen előfordulhat, hogy egy versenyző nem indulhat egy versenyhétvégén. A Formula–1-ből legutóbb Kevin (Magnussen), Alexander (Albon) és én szorultam ki, szóval kellően tapasztaltak vagyunk, illetve ismerjük a jelenlegi autókat is. Ebben a helyzetben az ember számíthat arra, hogy hívják" – utalt arra, hogy a 2020-as gépek alapjaiban nem nagyon változtak az idei évre.

„De ha valamit megtanultam a balesetemből, az az, hogy az élet rövid, és van lehetőségem nemet mondani. Az F1-es fejezet lezárult számomra. Inkább olyan lehetőségeket kerestem, amelyek révén akár a győzelemért is harcolhatok, ahelyett, hogy évente egyszer-kétszer túljussak az időmérő első szakaszán" – jelentette ki.

Óriási bukása miatt két nagydíjjal korábban ért véget Grosjean pályafutása, s amikor szembesült azzal, hogy nem ülhet autóba az idényzárón, megjegyezte, legalább egy teszt erejéig szívesen visszaülne egy F1-es autóba, hogy szebb búcsút vehessen a „száguldó cirkusztól". A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff akkor úgy nyilatkozott, szívesen biztosít privát tesztet a pilótának, s Grosjean most jelezte, nem feledkezett meg a felajánlásról.

Jelenleg gőzerővel dolgoznak az új gépen, szóval nem most fogok telefonálni Totónak, de számíthat rá, hogy keresem, és megkérem, hogy hozzuk össze a tesztet. A felajánlása nagyon jólesett, meglepődtem, hogy ilyen természetesen jött, és nyilván örömmel megcsinálnám" – tette hozzá, majd elárulta, mi áll annak a hátterében, hogy nem fog idén oválpályán versenyezni.

Ha huszonöt éves lennék és egyedülálló, természetesen szívesen rajthoz állnék az oválpályákon. Családi döntés volt, hogy nem fogok. 2020. november 29-én 2 perc 45 másodpercen keresztül három gyermek azt hitte, hogy elvesztette az apukáját, és a feleségem azt hitte, hogy elvesztette a férjét. A gondolat, hogy még egyszer ilyen helyzetbe hozom őket… Egyszerűen nem vállalhattam" – zárta a gondolatait a királykategóriában összesen 179 futamon induló francia pilóta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik