Hülkenberg a teszthét legjobb idejével zárt az élen az utolsó napon

Vágólapra másolva!
2019.02.21. 08:45
null
Hülkenberg másfél órával a vége előtt ugrott az élre (Fotó: AFP)
Bár sokáig úgy tűnt, a szerdai tesztnap után a csütörtökit is behúzza a Toro Rosso, másfél órával a vége előtt Nico Hülkenberg 1:17.393-nál állította meg a stoppert, amivel nemcsak átvette a vezetést, megfutott az első F1-es barcelonai teszt legjobb idejét is. Az enstone-iak azonban nem lehettek maradéktalanul elégedettek, hiszen nem sokkal később megadta magát az RS19-es, előidézve a nap második piros zászlós szakaszát. A nap legszorgalmasabbja ezúttal Antonio Giovinazzi lett, aki 150 kör felett teljesített, míg a Mercedes először futott gyorsabb köröket.

Hideg, részben felhős időben vette kezdetét az első barcelonai teszt utolsó napja, amelyet bő negyedórát követően meg is kellett szakítani. A ludas Lando Norris volt, aki lassú tempóban haladva kötött ki a kavicságyban az 5-ös kanyarnál.

Az első mért körre így szűk 40 percet kellett várni, ám a Romain Grosjean által futott idő után csak 10 óra környékén kezdtek el potyogni a köridők. Az élen sokáig Charles Leclerc és Mercedesszel először gyors köröket teljesítő Lewis Hamilton viaskodott, végül utóbbi autójára felkerült a Pirelli második leglágyabb keveréke, amivel nagyobb előnyre tett szert.

Ám nem sokkal később érkezett Daniel Ricciardo is a Renault-val, az ausztrál szinte azonnal válaszolt a mercedeses által teljesített 1:17.977-es körre, majd később még faragott is az idején. A renault-s 1:17.785-nél állította meg a stoppert, ideje végül mégsem volt elég az első helyhez.

Alexander Albon ugyanis fél órával a hivatalos ebédszünet előtt 1:17.637-et futott, amivel az eddigi teszthét legjobb idejét jegyezte. A Toro Rosso így a szerdai nap után a csütörtök délelőttöt is az élen zárta.

Sokáig Albon állt az élen (Fotó: AFP)
Sokáig Albon állt az élen (Fotó: AFP)

A negyedik legjobb időt eközben Charles Leclerc jegyezte a Ferrarival, és 76 megtett körével a legszorgalmasabb versenyző címét is kiérdemelte a 4 órás etap során.

Sok kilométert gyűjtött össze Romain Grosjean is, a francia ezen a teszthéten utoljára vezethette a gépet, így fontos volt, hogy minél több kört tudjon megtenni, főleg az után, hogy a harmadik tesztnapon háromszor is megadta magát a Haas. A VF19-es ezúttal hibamentesen futott, és a francia összesen 64-szer ment körbe a Circuit de Catalunyán.

Megkezdhette a munkát Robert Kubica is a Williamsszel, a lengyel bő 2 és fél óra után kapcsolt magasabb tempóba és autózott 1:21.817-es kört, amivel az időlista végén zárt ugyan, ám jóval közelebb került a mezőnyhöz, mint tegnap George Russell, és majdnem 50 kört is belepakolt a FW42-esbe. A lengyel azonban egyszer átélt egy meleg pillanatot: a gyors tempóban érkező Hamilton épphogy el tudta kerülni az ütközést vele.

Délutánra négy csapatnál történt változás: Hamiltont Bottas a Mercedesnél, Grosjeant Kevin Magnussen a Haasnál, míg Kubicát Russell váltotta a Williamsnél, de lehetőséget kapott Nico Hülkenberg is a Renault-nál.

A hivatalos ebédszünet után Antonio Giovinazzi gurult leghamarabb a pályára, miközben a nap második felében tesztelő George Russell csak két órával a vége előtt hagyta el a garázst. Bár a Williams ma sem teljesített túl sok kilométert, versenyzői körei már biztatóbb képet festettek, mint szerdán. A jobb kört jegyző Russell lemaradása szűk 1.5 másodperc volt Lance Stroll Racing Pointja mögött.

A grove-iaknál is kevesebb kört futott a Renault, amely így meglehetősen felemás napot zárt. Ugyanis meglehet, hogy sokáig Albon állt az időlista élén, másfél órával a vége előtt Hülkenberg egy 1:17.393-as kört repesztett az RS19-cel, ezzel pedig az első barcelonai teszt legjobb idejét jegyezte.

Az öröm azonban nem tarthatott sokáig az enstone-iaknál, mivel a német alatt a 14-es kanyarban megadta magát az autó alig fél órával később – előidézve a nap második piros zászlós szakaszát. Az élen végző Hülkenberg így csupán 24 körig jutott, míg az időlistán harmadik Ricciardo 34 kört gyűjtött össze – a francia alakulatnál a legszorgalmasabbnak számító Alfa Romeo több mint kétszer annyit ment, igaz, alig pár perccel a vége előtt a C38-as is leállt a bokszutca végén, így rövid ideig megint érvénybe lépett a piros zászlós jelzés.

Viszont nem csak Giovinazzi gyűjtött össze rengeteg kilométert: Leclerc, Pierre Gasly, Albon és Norris is jócskán 100 kör felett teljesített, de csapatszinten a Mercedes és a Haas is átlépte a határt. Utóbbinál a szerdai három megállás után ez fontos is volt, az amerikaiak ezúttal problémamentesen futhatták a programjukat.

Ezzel véget ért az első barcelonai teszt, folytatás jövő héten (február 26.– március 1.) ugyancsak a Circuit de Catalunyán.

F1, BARCELONA
TÉLI TESZT, 4. NAP – VÉGEREDMÉNY

1. Nico Hülkenberg (német, Renault) 1:17.393, 24 kör
2. Alexander Albon (thaiföldi, Toro Rosso) 1:17.637, 136 kör
3. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 1:17.913, 34 kör*
4. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:17.857, 57 kör
5. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:17.977, 58 kör*
6. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 1:18.046, 138 kör
7. Lando Norris (brit, McLaren) 1:18.431, 132 kör
8. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 1:18.511, 154 kör
9. Romain Grosjean (francia, Haas) 1:18.563, 64 kör*
10. Kevin Magnussen (dán, Haas) 1:18.720, 66 kör
11. Pierre Gasly (francia, Red Bull) 1:18.780, 146 kör

12. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 1:19.664, 72 kör
13. George Russell (brit, Williams) 1:20.997, 16 kör
14. Robert Kubica (lengyel, Williams) 1:21.542, 48 kör*
*csak délelőtt tesztelt

A BEOSZTÁS
Hétfő Kedd Szerda Csütörtök
Mercedes Bottas, Hamilton Hamilton, Bottas Bottas, Hamilton Hamilton, Bottas
Ferrari Vettel Leclerc Vettel Leclerc
Red Bull Verstappen Gasly Verstappen Gasly
Renault Hülkenberg, Ricciardo Ricciardo, Hülkenberg Hülkenberg, Ricciardo Ricciardo, Hülkenberg
Haas Grosjean Magnussen, Fittipaldi
Fittipaldi, Grosjean
Grosjean, Magnussen
McLaren Sainz Norris Sainz Norris
Racing Point Pérez Stroll Pérez Stroll
Alfa Romeo Räikkönen Giovinazzi Räikkönen Giovinazzi
Toro Rosso Kvjat Albon Kvjat Albon
Williams nem tesztel nem tesztel
Russell
Kubica, Russell
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik