F1: az FIA nem enged, rugalmas döntés helyett a remény maradt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.04.07. 13:40
null
A kínai szurkolók szombaton két edzést is láthatnak – de mi lesz vasárnap? (Fotó: AFP)
Hiába próbálkoztak a csapatok a Kínai Nagydíj szombatra hozatalával, hogy ezzel biztossá tegyék a futam megrendezését, az FIA makacsul ragaszkodik az eredeti időponthoz, így továbbra is vasárnap helyi idő szerint 14 órára, magyar idő szerint 8 órára van kiírva az 56 körös viadal. Reméljük, az időjárás nem szól közbe.

A Formula–1-es csapatoknak pénteken 180 percük lett volna a körözésre Sanghajban, de az időjárási körülmények miatt csak 23 percig volt zöld a lámpa a bokszutca végén, s ha a Nico Hülkenberg Renault-jának mentése miatt virtuális biztonsági autós időszakot levonjuk, 17 maradt.

MI VOLT A PROBLÉMA?

A második szabadedzésen egy pillanatig sem volt szabad a pálya, pedig alig esett az eső, és a pálya felett is körözött a FOM kamerás helikoptere. A gond az, hogy a reggeli eső után a sanghaji szmoggal vegyült a pára, és valóságos köd keletkezett a város felett. A pályához legközelebbi, súlyos idegrendszeri sérülések kezelésére alkalmas kórház 38 kilométerre, a városban fekszik, ezt helikopterrel a nagy pára miatt nem lehetett megközelíteni.

Az FIA biztonsági szabályzata szerint csak akkor lehet F1-es autókkal körözni, ha megoldható, hogy 20 percen belül a sérültet eljuttassák a kórházba. Ezt Sanghajban csak helikopterrel lehet megoldani.

Felvetődött a mentőautós megoldás, az FIA a két szabadedzés között végre is hajtott egy próbamenetet, amely sikertelen volt. 2014-ben Szuzukából Jules Bianchit is mentőautóval vitték kórházba, és bár papíron megoldható lett volna a szállítás 20 perc alatt, valójában 32 percig tartott, míg a mentőautó a kórházba ért vele. Még egyszer nem vállal ekkora kockázatot az FIA.

MIÉRT VAN A 20 PERCES SZABÁLY?

14. KÍNAI NAGYDÍJ, SANGHAJ

ÁPRILIS 7., PÉNTEK

1. szabadedzés: 1. Verstappen 1:50.491
2. szabadedzés: nem tartották meg
ÁPRILIS 8., SZOMBAT
6.00–7.00: 3. szabadedzés
9.00–10.00: időmérő
ÁPRILIS 9., VASÁRNAP
8.00: A futam (56 kör, 305.066 km)
KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Április 16., 17.00: Bahreini Nagydíj
Április 30., 14.00: Orosz Nagydíj
Május 14., 14.00: Spanyol Nagydíj

Az FIA azután iktatta be a biztonsági előírásaiba a 20 perces szabályt, hogy Elio De Angelis 1986-ban Le Castellet-ben tesztelés közben balesetet szenvedett, s mivel nem volt mentőhelikopter, olyan mértékű késlekedést követően került kórházba, hogy ez a halálát okozta.

Az F1 kiemelt projekt, ezért fordulhatott elő, hogy a Kínai Nagydíj szabadedzését törölték, míg percekkel később a Porsche-szuperkupa mezőnye a pályára hajthatott.

MI VÁRHATÓ A FOLYTATÁSBAN?

Szombatra tisztább időt jósolnak, a város feletti köd tisztulhat, a mentőhelikopter megkaphatja az üzemelési engedélyt. Vasárnap viszont reggel megint eső lesz, újra megnő az esélye annak, hogy visszatér a pára a város fölé, és visszavonják a repülési engedélyt.

MIKOR LEHET A VERSENY?

SZOMBAT

A leglogikusabb és legbiztosabb lépés az lenne, ha a 3. szabadedzést, az időmérőt és a versenyt szombatra sűrítenék, mert jelen állás szerint csak szombaton lesz megfelelő az időjárás a körözésre.

Ilyen még nem volt az F1 történetében, de a csapatok hajlanak rá, és a Liberty Media is megmutathatja, hogy képes gyors lépésre a szurkolók érdekében, rugalmasságával el tudja kerülni az olyan fiaskókat, mint a 2005-ös Amerikai Nagydíj, amelyen hat autó indult el a szereplők makacssága miatt.

Az FIA szerint nehéz lenne egy napra bezsúfolni a három részt úgy, hogy ne kelljen a sötétedéstől tartani, ami újabb problémákat vetne fel.

„Senki sem akar bűnbak lenni akkor, ha valami rosszul sül el” – védte meg a döntés hozókat Sebastian Vettel.

A tévétársaságoknak át kellene szervezniük a programjukat, a csak vasárnapra jegyet váltókkal is meg kellene egyezni valamiben, de olyan megoldás jelen állás szerint nincs, amellyel mindenki jól járna.

VASÁRNAP

Az FIA ragaszkodik hozzá, hogy minden maradjon úgy, ahogy eredetileg eltervezték. Charlie Whiting FIA-versenyigazgató leszögezte, hogy nincs lehetőség a program megváltoztatására. A megoldás, hogy reménykednek benne, mégsem lesz vasárnap olyan rossz idő, mint pénteken.

Az előrejelzések annyiból biztatóak, hogy vasárnap állítólag magasabban lesz a felhőréteg, így ha esik is, nem szorul be a pára a felhők alá, hanem magasabbra száll.

Az FIA közleménye szerint a rajt helyi idő szerint 14 órakor (magyar idő szerint 8-kor) lesz, de ha szükséges, halasztják.

HÉTFŐ

Elviekben megoldás lehetne a verseny hétfői megtartása, csakhogy a jövő hét végén Bahreinben lesz futam, így a felszereléseknek hétfőn már útban kell lenniük a szigetország felé.

MARAD A REMÉNYKEDÉS

A sok kényelmetlenséggel járó szombati versenyt nem vállalja be az FIA, bármennyire is tetszett az ötlet a csapatoknak. Az FIA kritikusai mondhatják, megint arra várnak, hogy a probléma önmagától megoldódjon.

Kell hozzá némi szerencse, hogy ne fulladjon unalomba a vasárnap délelőttünk...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik