F1: Az elnöki tevékenységem értékelését meghagyom másoknak – Todt

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.07.17. 14:19
null
Jean Todt izgalmas tapasztalatokat gyűjtött az elmúlt tizenegy évben (Fotó: AFP)
Jean Todt, a Nemzetközi Automobilszövetség (FIA) elnöke azt mondta, izgalmas tapasztalatokat gyűjtött az elmúlt tizenegy évben, amióta vezeti a szervezetet, de elnöki tevékenységének értékelését meghagyja másoknak.

 

A 74 éves, mandátuma lejártával jövőre várhatóan leköszönő sportvezető az MTI-nek adott pénteki exkluzív interjújában úgy fogalmazott, hogy egy elnök tevékenységét „sokszor csak évekkel később lehet igazán értékelni, mert akkor már látszik, hogy az utóda mire képes”.

Arról is beszélt, hogy az utóbbi években úgy érezte, eljött az életében az az időszak, amikor „visszaadhat valamit” a világnak abból, amit sportolói és sportvezetői pályafutása alatt kapott.

35. MAGYAR NAGYDÍJ
JÚLIUS 17., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:16.003
2. szabadedzés: 15.00–16.30
JÚLIUS 18., SZOMBAT
3. szabadedzés: 12.00–13.00
Időmérő: 15.00–16.00
JÚLIUS 19., VASÁRNAP
A verseny (70 kör, 306.630 km) rajtja: 15.10
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Augusztus 2., 16.10
Brit Nagydíj
Augusztus 9. 16.10A 70. Évforduló Nagydíja
Augusztus 16., 15.10
Spanyol Nagydíj

„Ha visszatekintek, navigátorként kezdtem a raliban, aztán a Peugeot-val raliban és terepraliban, majd sportautózásban is sikereket tudtam elérni, és még jött utána egy szintén nagyon eredményes időszak a Formula–1-ben a Ferrarival. Az utóbbi években a FIA elnökeként számtalan társadalmi tevékenységet végzek, és nagyon élvezem, hogy megpróbálhatok segíteni az embereknek a világban” – fogalmazott Todt.

A francia sportvezető szerint Magyarország jövője az autósportban „jól fest, az országnak megvan a kapacitása arra, hogy további nemzetközi versenyeknek adjon otthont”. Jean Todt kijelentette, nagyon szívesen látna Formula–E versenyt Budapest belvárosában, és úgy tudja, erre vonatkozó tervek már készültek, ezeknek a megtárgyalása folyamatban van.

„Nagyon jó a kapcsolatunk a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséggel és Oláh Gyárfás elnökkel, valamint a Magyar Autóklubbal is. A szövetség erős, ráadásul professzionálisan és elkötelezetten végzi a munkáját” – mondta a FIA-elnök, hozzátéve, hogy szoros az együttműködésük a magyar kormánnyal is, Szabó Tünde sportért felelős államtitkár pedig meglátása szerint elkötelezett az autó- és motorsport magyarországi fejlesztése iránt.

A koronavírus-járvány nyomán kialakult helyzettel kapcsolatban Jean Todt kiemelte, a Formula–1 volt az első nemzetközi versenysorozat, amely a pandémia tetőzése után újra tudott indulni, még ha nem is a megszokott módon.

„Példátlan időket él át az egész világ, nemcsak a sport, hanem a mindennapi élet szempontjából is, és mivel minden ország különböző módon kezeli ezt a szituációt, nagyon nehéz bármilyen nemzetközi sportrendezvény lebonyolításában gondolkodni” – mondta a sportvezető. Hozzátette, a Formula–1 magára vállalta a vezető szerepet ebben a kérdésben, és ezért nagy köszönet illeti meg mindazokat, akik részt vettek abban a munkában, melynek eredményeként július elején elkezdődhetett a 2020-as világbajnoki idény.

„Minden versenyhétvégén legalább 4000 koronavírus tesztet végeznek el, szerencsére, és köszönhetően a minőségi munkának, eddig minden egyes teszt negatív eredménnyel zárult” – hangsúlyozta Todt, kiemelve, hogy még mindig napi szintű feladatokkal jár a többi versenysorozat újraindítása.

A 2011-ben indított Action for Road Safety elnevezésű közlekedésbiztonsági kampányról úgy vélekedett, az elmúlt csaknem 10 év alatt sok ország csatlakozott ehhez a programhoz, és ért el sikereket a közúti balesetek csökkentésében, de – mint fogalmazott – sajnos még mindig számos ország van, amely egyelőre nem tudott javulni.

„Évente 1.4 millió ember hal meg közlekedési balesetben, ez egy nagyon magas szám, ha összehasonlítjuk például a koronavírus-járvánnyal, amely eddig csaknem 600 ezer ember halálát okozta” – jelentette ki a FIA elnöke, hozzátéve, hogy a közúti balesetekben 30-50 millió ember szenved maradandó károsodással járó sérülést évente.

„A vírus ellen nincs még vakcina, ezért nem tudunk igazán hatékonyan védekezni, de a közlekedési balesetek elleni oltás összetevői a kezünkben vannak: az oktatás, a bűnüldözés, a járművek, az utak és a korházi kezelések minősége, valamint néhány teljesen hétköznapi, egyszerű dolog, mint a sebességkorlátozás betartása, a biztonsági öv használata, vagy az, hogy ittasan nem ülünk a volán mögé” – mondta Jean Todt, aki szerint a kampánynak éppen az a célja, hogy minél több országban minél több ember el tudja sajátítani a tudatos autóvezetést és közlekedést.

„Tegnap még a horvát miniszterelnökkel tárgyaltam ebben az ügyben, ma Palkovics László miniszter úrral találkozom itt Budapesten, hogy egyeztessünk a közlekedésbiztonsági kampányról, és minden évben nagyjából 50 országba utazok el azért, hogy ebben a témában előrelépést érjünk el” – nyilatkozta a FIA elnöke.

Jean Todt a tervek szerint kilátogat majd a 35. Formula–1-es Magyar Nagydíjra is, amely a mostani hétvégén zajlik – zárt kapuk mögött – a Hungaroringen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik