F1: az Aston Martin teljesen megújul a bajnoki álmok reményében

ZSOLDOS BARNAZSOLDOS BARNA
Vágólapra másolva!
2022.01.20. 09:13
null
A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel szerződtetése után a szakmai stábba is érkeznek tapasztalt és sikeres szakemberek (Fotó: AFP)
A jogi vita lezártával hivatalossá vált, hogy Dan Fallows érkezik az Aston Martinhoz technikai igazgatónak a Red Bulltól. A silverstone-i istálló teljesen új vezetőségi szerkezettel kezdi el az évet.

Gőzerővel zajlik az építkezés, amióta Lawrence Stroll konzorciuma 2018 nyarán felvásárolta a csődbe jutott Force Indiát, hogy a silverstone-i kiscsapat záros határidőn belül igazi topistállóvá nője ki magát.

A tavaly Aston Martinra átnevezett brigádnál mintegy 200 millió fontos beruházás keretében 37 ezer négyzetméteren felújítják és kibővítik a gyárat, amelyben vadonatúj szélcsatorna és a kor legmodernebb szimulátora is helyet kap. A munkálatok már az év végén befejeződhetnek, ám a fejvadászat addig sem áll meg, így a csapat jó néhány kiemelkedő kvalitású szakemberrel és vezetővel megerősödve vág már neki 2022-nek is.

Tavaly szerződtették vezető pozícióba a McLarennél korábban 25 évet töltő Martin Whitmarshot, aki Otmar Szafnauer távozásával az F1-es csapat vezérigazgatójaként tevékenykedik, a megüresedő csapatfőnöki posztot pedig a BMW korábbi nagyágyúja, Mike Krack veszi át. A luxemburgi szakember az Aston Martin „válasza” Andreas Seidlre, akinek 2019-es csapatfőnöki kinevezése telitalálatnak bizonyult a McLarennél. Korábban mindketten átütő sikereket értek el a BMW és a Porsche különböző motorsportprojektjeiben, így a silverstone-i istálló Kracktől is azt a hatékonyságot várja, amit Seidl hozott a rivális csapathoz.

Az ambiciózus alakulat technikai fronton is követi a topcsapatok által kijelölt trendet, így a Red Bullhoz és a Mercedeshez hasonlóan megalkotta a technikai főigazgatói posztot, amelyet az istállót több mint harminc éve erősítő Andrew Green tölt be, technikai igazgatónak pedig elcsábította Dan Fallowst a Red Bulltól. A bejelentés után volt egy kis jogi vita a kezdési időpontról, a héten azonban egyezség született a két csapat között, így a szakember már áprilistól munkába állhat új állomáshelyén.

Látszik tehát, hogy infrastruktúra és emberi erőforrás terén folyamatosan erősödik az autóiba idén is Lance Strollt és a négyszeres világbajnok Sebastian Vettelt ültető Aston Martin, amelynek a költségvetési plafon bevezetése is a kezére játszik, hiszen ereje eddig éppen a hatékonyságában rejlett: sokkal kevesebb pénzből is nagyobb sikereket ért el, mint költekező ellenfelei. A 2022-ben induló vadonatúj technikai éra szintén jó lehetőség az előrelépésre, vagyis elméletileg minden adva van ahhoz, hogy a gárda néhány éven belül csatlakozzon a topcsapatokhoz.

Persze ehhez mindenkinek egy irányba kell húznia, és Lawrence Stroll sem a megértéséről vagy a türelméről híres, vagyis csak az idő mutatja majd meg, valóban sikeres lesz-e a nagyszabású projekt. Az F1 szempontjából mindenesetre biztató, hogy a Mercedes, Red Bull duót egyre nagyobb elánnal ostromolják a riválisok.

Infrastruktúra és emberi erőforrás terén is folyamatosan erősödik az Aston Martin, amelynek a költségvetési plafon bevezetése is a kezére játszik
Infrastruktúra és emberi erőforrás terén is folyamatosan erősödik az Aston Martin, amelynek a költségvetési plafon bevezetése is a kezére játszik

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik