Az Aston Martin sokat esett vissza tavalyhoz viszonyítva (Fotó: AFP)

 

Az idénynyitó Bahreini Nagydíjon először a Mercedes jelentette ki, hogy az 2021-re bevezetett, a padlólemezt érintő, valamint a leszorítóerőt csökkenteni kívánó szabályok az adatai alapján a kevésbé előredöntött autótervezési koncepcióját érintették hátrányosabban.

1. EMILIA-ROMAGNAI NAGYDÍJ
ÁPRILIS 16., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Bottas 1:16.564
2. szabadedzés: 1. Bottas 1:15.551
ÁPRILIS 17., SZOMBAT
3. szabadedzés: 11.00–12.00
Időmérő: 14.00–15.00
ÁPRILIS 18., VASÁRNAP
A verseny (63 kör, 309.049 km) rajtja: 15.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 2., 16.00Portugál Nagydíj, Portimao
Május 9., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona
Május 23., 15.00 Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

Ezt követően az „ezüstnyilak" filozófiáját pont tavaly átvevő Aston Martin csapatfőnöke, Otmar Szafnauer nyilatkozott arról, hogy számításaik szerint 1 másodpercet vesztettek a meredeken előredöntött koncepciót követőkkel szemben, és azt is elárulta, már a regula megváltoztatása sem normális keretek között zajlott, hiszen a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) biztonsági okokra hivatkozva vezette be a módosításokat.

A silverstone-i alakulat ennél is tovább ment Imolában, ahol Szafnauer már arról beszélt, idény közbeni módosítást vár az FIA-tól annak érdekében, hogy nagyobb legyen az egyenlőség a csapatok között.

A leghelyesebb az lesz, ha egyeztetünk az FIA-val, hogy kiderüljön, pontosan miért történt ez, és hogy lássuk, nem lehet-e valahogyan nagyobb egyenlőséget elérni. Csapatként nagyon keményen dolgozunk, hogy mindent visszanyerjünk, amit csak tudunk, de közben az FIA-val is egyeztetnünk kell, hogy lássuk, nem lehetne-e nagyobb egyenlőséget teremteni" – jelentette ki a Sky Sportsnak adott nyilatkozatában, melyben azt sem zárta ki, hogy jogi útra tereli az ügyet.

Szafnauer kijelentésére reagált néhány rivális csapat vezetője is, a Red Bullt irányító Christian Horner naivnak nevezte az Aston Martin-főnököt.

Először is volt már egy versenyünk, amelyet a Mercedes nyert meg azzal a bizonyos kevésbé előredöntött filozófiával. Egy szinten volt velünk, és talán még jobban is bánt a gumikkal, mint mi. Elég lenyűgöző volt a teljesítménye, és ne feledjük, eddig csak egy pályán futottunk. Azonban mindezt figyelmen kívül hagyva, van egy eljárás az új szabályok bevezetésére, és ők egyhangúan megszavazták a módosításokat" – mondott némileg ellent Szafnauernek, aki kijelentette, az FIA biztonsági okokra hivatkozva hozott változtatásokat, amelyekről nem voksolhattak.

„Ott volt két éve az első szárnyat érintő szabálymódosítás, ami nagyon rosszul érintett minket. Ellene szavaztunk, de muszáj volt elfogadnunk" – mutatott rá, hogy a regulák megváltoztatásával együtt jár, hogy egyeseket rosszabbul érint.

„Kissé naivnak tűnik azt gondolni, hogy most hirtelen meg fogják változtatni a szabályokat egyetlen verseny után úgy, hogy valamennyi eljárást követtek a szabályozás terén. Szóval elég nehezen tudom megérteni az egészet" osztotta meg a véleményét a Red Bull csapatfőnöke.

A Ferrarit irányító Mattia Binotto eközben úgy fogalmazott, a játék része, hogy az egyik idényről a másikra megváltoznak a szabályok, míg az AlphaTauri csapatfőnöke, Franz Tost kijelentette, kizártnak tartja, hogy év közben változtassanak a szabályokon, s hozzátette, azokat nem lehet kívánság szerint alakítani.