F1: amikor legutóbb futamot nyert a McLaren…

Vágólapra másolva!
2021.09.13. 12:29
null
Button pályafutása utolsó győzelme vasárnapig a McLaren utolsó sikere is volt (Fotó: AFP)
Ahogy arról vasárnap beszámoltunk, az idei Formula–1-es Olasz Nagydíjat az ausztrál Daniel Ricciardo nyerte a McLaren volánja mögött – a wokingi istálló a 2012-es idényzáró, a november végén rendezett Brazil Nagydíj után nyert ismét versenyt. Utánanéztünk, mi történt a nagyvilágban, mi volt a menő 9 évvel ezelőtt novemberben.

A vasárnapi olasz verseny nemcsak Max Verstappen és Lewis Hamilton ütközéséről marad emlékezetes, hanem a kettős győzelmet arató McLaren istálló teljesítményéről is: a wokingiak Daniel Ricciardo sikerével a 2012-es Brazil Nagydíj után nyertek újra futamot – az év november 25-én Jenson Buttont intette le elsőként a kockás zászló –, kettős győzelmet pedig 2010-ben arattak legutóbb – Kanadában Hamilton diadalmaskodott Buttont megelőzve.

Alábbi összeállításunkban utánajártunk, hogy a 2012-es Brazil Nagydíj idején – azaz az év novemberében – mi történt éppen a nagyvilágban, s nem csak a sport területén.

A 2012-ES BRAZIL NAGYDÍJ ÖSSZEFOGLALÓJA

Indulásként, maradva a Formula–1-nél és a Brazil Nagydíjnál: a versenyt Button nyerte, míg a világbajnok abban az évben Sebastian Vettel lett. A német sorozatban harmadik bajnoki címét szerezte – a négyből –, s ezúttal Fernando Alonsót előzte meg, aki a Ferrarijával három ponttal maradt le tőle összesítésben. Nem mellesleg ezen a versenyen búcsúzott el végleg a száguldó cirkusz mezőnyétől a hétszeres világbajnok Michael Schumacher, Lewis Hamilton pedig még csak egyszeres bajnok volt, és az F1 jelenlegi mezőnyéből mindössze hatan szerepeltek a sorozatban: Vettel, Alonso és Hamilton mellett Kimi Räikkönen, Sergio Pérez és a mostani győztes Daniel Ricciardo.

72. OLASZ NAGYDÍJ
SZEPTEMBER 10., PÉNTEK
1. szabadedzés: 1. Hamilton 1:20.926
Időmérő: 1. Bottas 1:19.555
SZEPTEMBER 11., SZOMBAT
2. szabadedzés: 1. Hamilton 1:23.246
Sprintkvalifikácó: 1. Bottas, 2. Verstappen, 3. Ricciardo
SZEPTEMBER 12., VASÁRNAP
A verseny: 1. Ricciardo, 2. Norris, 3. Bottas
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Szeptember 26., 14.00
Orosz Nagydíj, Szocsi
Október 10., 11.00Török Nagydíj, Isztambul
Október 24., 21.00Amerikai Nagydíj, Austin

Négy nappal a versenyt követően, s 10 évvel a 2002-es labdarúgó-világbajnokság megnyerése után ismét Luiz Felipe Scolari lett a brazil válogatott szövetségi kapitánya. A Mano Menezes helyére érkező szakembernek a 2014-es hazai vb-n kellett volna diadalra vezetni a selecaót, ehhez képest az elődöntőben jött a német válogatott és a 7–1…

Scolari korábbi klubjánál, a Chelsea-nél is izgalmasan alakultak a Nagydíj előtti napok: a londoni klub ugyanis november 21-én kirúgta a csapattal néhány hónappal korábban BL-t és FA-kupát nyerő menedzserért, Roberto Di Matteót és még aznap kinevezték a helyére Rafa Benítezt, akivel az idény végén elhódította a csapat az Európa-ligát.

Dzsudzsák Balázs még a Dinamo Moszkva futballistája volt, s a Brazil Nagydíj napján a klubnál töltött időszakának egyik legjobb meccsét játszotta: két gólpasszal vette ki a részét a Szpartak Moszkva 5–1-es legyőzéséből.

A mai Mol Fehérvár FC még Videoton néven szerepelt a hazai élvonalban, a csapat edzőjét Paulo Sousának hívták, és éppen a verseny napján szenvedte el egyetlen NB I-es vereségét a Pápától az azon az őszön az Európa-liga csoportkörében jeleskedő fehérvári alakulat. A nap másik NB I-es meccsén a Jos Daerden vezette Újpest 1–1-et játszott az akkor Szentes Lázár gardírozta DVTK-val.

PÁPA–VIDEOTON 1–0

A hónap elején bejelentették, hogy elmaradt az az évi New York Maraton a Sandy hurrikán pusztítása miatt – a Brazil Nagydíj másnapjára pedig az is kiderült, hogy az időjárási anomália 32 milliárd dollár kárt okozott a városnak.

A hónap közepén Novak Djokovics másodszor is megnyerte a férfi teniszezők világbajnokságát – 2008 után győzött ismét, és a következő három vb-n is diadalmaskodott az akkor még csak ötszörös Grand Slam-tornagyőztes szerb.

Szintén november közepén bemutatták a mozikban a 2000-es évek végének jelentős tinifilmsorozata, az Alkonyat befejező részét Alkonyat – Hajnalhasadás 2. címmel, a főszerepben Kristen Stewarttal, aki abban az évben emellett a film mellett a Hófehér és a vadász című alkotásban nyújtott teljesítményével is kiérdemelte a legrosszabb színésznőnek járó Arany Málna-díjat.

AZ UTOLSÓ ALKONYAT-FILM ELŐZETESE

Ha már a filmvilág: két nappal Jenson Button brazíliai győzelme előtt 81 éves korában elhunyt a Dallas című tv-sorozat ikonikus főgonoszát Jockey Ewingot alakító színész, Larry Hagman.

Három nappal a verseny után került a mozikba a Gyűrűk ura előzményfilmje, a Hobbit első része, fő- és címszerepben Martin Freemannel, aki a napokban múlt 50 éves.

Zeneügyileg ekkor már szerencsésen túljutottunk a Mizu okozta megrázkódtatáson, ám javában tombolt a Gangnam Style, amely épp a Brazil Nagydíj futama előtti napon lépte át a 808 millió megtekintést a YouTube-on, s lett a videómegosztóra feltöltött legnépszerűbb darab – jelenleg egyébként 4.1 milliárd megtekintésnél jár PSY örökbecsűje, amivel még éppen befér az első 10-be a vonatkozó örökranglistán.

PSY – GANGNAM STYLE

November elején a Google örömmel kürtölte világgá a hírt, hogy levelezőkliense, a Gmail lett a világ legnépszerűbb ingyenes e-mail-szolgáltatása.

A világpolitika szereplői nem sokat változtak: hazánk miniszterelnöke Orbán Viktor volt, Oroszország élén Vlagyimir Putyin, Németország élén Angela Merkel állt, ugyanakkor az Egyesült Államokat Barack Obama vezette, akit november elején választottak újra, s kezdte meg második elnöki ciklusát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik