F1: áll a bál – Piastri tagadja, hogy ő lenne Alonso utóda!

Vágólapra másolva!
2022.08.02. 20:23
null
Mégsem Piastri lesz Ocon csapattársa… (Fotó: AFP)
Alig néhány órával azt követően, hogy a Formula–1-ben szereplő Alpine csapatfőnöke, Otmar Szafnauer bejelentette, az istálló tesztpilótája, Oscar Piastri lesz az idény végén távozó Fernando Alonso utódja a francia istállónál, az ausztrál versenyző Twitter-csatornáján közölte, ő nem versenyez az Alpine-nál 2023-ban.

Jelentős botrány robbant ki az Alpine-nál az elmúlt hétvégén rendezett Magyar Nagydíjat követően. Kezdődött az egész még a mogyoródi verseny hétvége előtt csütörtökön, amikor Sebastian Vettel bejelentette idényvégi visszavonulását, ám ez még nem feltétlenül verte ki a biztosítékot. A futam utáni hétfőn viszont az Aston Martin bejelentette, hogy a jövő évtől a kétszeres világbajnok spanyol Fernando Alonso lesz Lance Stroll mellett a csapat másik versenyzője.

Az igazi balhé viszont kedden robbant, amikor az Alpine csapatvezetője, Otmar Szafnauer közölte, Alonso félrevezette őt, és csak a sajtóból értesült arról, hogy a spanyol átül az Aston Martinhoz jövőre.

Késő délután aztán elülni látszott a botrány, mert az Alpine hivatalos Twitter-oldalán jelentette be: Fernando Alonso helyére a 2020-as Formula–3-as, és a tavalyi Formula–2-es bajnokságot is megnyerő tesztpilótáját, Oscar Piastrit előlépteti, így ő lesz Esteban Ocon csapattársa jövőre.

Az Alpine bejelentette Piastrit (Fotó: Twitter.com/AlpineF1Team)
Az Alpine bejelentette Piastrit (Fotó: Twitter.com/AlpineF1Team)

 

A slusszpoén aztán pontban este nyolc órakor érkezett, mégpedig Oscar Piastri Twitter-csatornáján: a 21 éves ausztrál tömören és lényegre törően közölte, ő bizony nem versenyez jövőre a francia alakulatnál.

„Ma délután az Alpine F1 a beleegyezésem nélkül kiadott egy sajtóközleményt, amely arról szólt, hogy náluk fogok versenyezni jövőre. Ez téves, nem írtam alá szerződést 2023-ra az Alpine-nal. Nem fogok az Alpine-nál vezetni 2023-ban” – áll Piastri közleményben.


A történtek fényében már azon sem feltétlenül lepődnénk meg, ha kiderülne, hogy meghekkelték Piastri fiókját, bár ennek ellenkezőjéről árulkodik, hogy az ausztrál pilóta az Alpine első, a versenyzőt bejelentő közleményében nem szólalt meg, csak Szafnauer – márpedig egy-egy új igazolástól azért néhány, az ilyenkor szokásos sablonmondatot mindig szoktak idézni a csapatok.

Ebben az ügyben viszont már semmin nem lepődnénk meg, ahogy annak az ellenkezőjén sem…

FRISSÍTÉS, 22.45

A BBC érdeklődésére az Alpine egy mondattal kommentálta Piastri közleményét.

„Hiszünk benne, hogy a bejelentésünk jogilag korrekt, és ennél többet az ügyben nem kívánunk mondani” – idézte a brit közszolgálati média a francia istállót.

Adam Cooper szabadúszó F1-es újságíró emlékeztetett a Twitteren arra, hogy az Alpine még március közepén közölte, megállapodott a McLarennel arról, hogy kölcsönvehetik Oscar Piestrit az idény során, ha valamelyik versenyzőjük valamilyen okból kifolyólag nem tudna rajthoz állni a 2022-es év egy, vagy több versenyén.

„Ugyanakkor az Alpine fenntartja az első helyet Piastri szolgálatainak igénybevételére” – írta Cooper.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik