Schumacher (sárgában) és Senna – mindkettejükről készült dokumentumfilm (Fotó: AFP)

A Netflix idén nyáron jelentette be, hogy dokumentumfilmet készített a nyolc éve, súlyos síbalesete óta a nyilvánosság előtt nem mutatkozó Michael Schumacherről, ám ami miatt igazán felfokozott várakozás övezte az alkotás premierét, az az, hogy a filmben a hétszeres világbajnok családtagjai is megszólalnak – márpedig a Schumacher család a 2013-as baleset óta elvétve beszélt csak a bajnokról.

Ezúttal viszont megtörik a csendet, igaz, ez csak a mintegy két óra hosszú film végén történik meg. Ám addig is bőven érdemes megnézni. A sport témájú dokumentumfilmek készítésében gyakorlott alkotók felváltva mutatnak ritkán látott, vagy talán soha nyilvánosságra nem került képeket, videókat a család privát életéből, s idézik fel Schumacher pályafutása egy-egy részletét – amelyek során jól ismert történeteket mondanak el, szintén ritka archív interjúk, vagy éppen az akkori főszereplők mai megszólalásai segítségével.

A film plakátja

Ilyen archív interjú felhasználására példa, amikor Ayrton Senna halálára emlékszik vissza Schumacher – ami a film egyik legerősebb pillanatát is szolgáltatja. Mint ismert a háromszoros világbajnok brazil az 1994-es San Marinó-i Nagydíj elején történt baleset után a kórházba szállítást követően vesztette életet, a piros zászlóval félbeszakított futamot Senna elszállítása után folytatták, s Schumacher nyert.

„Felmentünk a pódiumra, s Flavio (Briatore, Schumacher akkori csapatfőnöke a Benettonnál – a szerk.) azt mondta: »Kómában van.« De a kóma sok mindent jelenthet. Másnap vagy minden rendben lesz, vagy minden rosszra fordul. (…) Azt hiszem, két órával a futam után Tom Walkinshaw jött oda hozzám, s mondta, hogy »Kritikus az állapota.« Azt gondoltam: nem hiszem el. Kómában van, de a kóma nem jelent semmi rosszat. Később valaki azt mondta, hogy Senna meghalt, másvalaki meg egy perc múlva mondta, hogy kómában van. Kevés információnk volt és nem tudtuk, hogy mit gondoljunk. Én úgy voltam vele, hogy egy-két versenyt kihagy, s ő lesz a világbajnok. Az Imolát követő két hét volt a legrosszabb, amikor el kellett fogadnom, hogy meghalt. Ez az egész döbbenetes volt” – beszél egy korabeli interjúban Schumacher F1-es pályafutása első igazi riválisáról, ami a vele 2013-ban történtek fényében különösen „félelmetes” színezetet ad szavainak.

A gokartos első lépések – felbukkan egy újabb ritka archív felvétel, amelyen a 14 éves Mika Häkkinen és Schumacher csapnak egymással össze a kerpeni gokartpályán, s a finn kommentálja is a felvételt – és Senna halála után a hétszeres világbajnok pályafutásának felgöngyölítésével folytatódik a film. Az első két vb-cím megszerzése után az első ferraris évek bemutatása következik, amikor előbb Damon Hill, majd Jacques Villeneuve után kétszer Häkkinen múlja felül a németet. Itt találhatjuk a film egyik leggyengébb részét, Schumacher botrányait kissé árnyaltan mutatja be – ráadásul nem is feltétlenül mindet.

Ez azonban vajmi keveset von le az alkotás érdemeiből – bár a Ferrarival nyert első világbajnoki cím felidézésekor már csak szűk 20 perc játékidő marad a filmből, ez a hátralévő idő az, ami miatt igazán érdemes megnézni.

Az utolsó előtti tíz perc alatt „slágvortokban” végigrobogunk Schumacher pályafutása második felén, a Ferrarival egymás után nyert öt világbajnoki címen, a hároméves visszavonulás során érzett tétlenségén, ürességen, s a visszatérésen át jutunk el a 2013 december végén történt franciaországi síbalesetig.

Amiről újat már nehéz mondani, hiszen mindent tudunk róla. Szinte. A mű végén pedig ha újat nem is tudunk meg, azért következtetéseket levonhatunk abból amit, s ahogy mondanak a családtagjai.

„Most már még jobban megértenénk egymást, mivel egy nyelvet beszélünk: az autósport nyelvét. Sokkal több közös témánk lenne. Általában ez jár a fejemben, gyakran gondolok erre, sokszor eszembe jut, hogy milyen jó lenne. Nagyon örülnék neki, bármit megadnék érte, ha ez megtörténhetne” – mondta a legendás versenyző fia, Mick, a Formula–1-ben szereplő Haas istálló pilótája.

„Igyekszünk olyan családi életet élni, amit Michael mindig szeretett és amit a mai napig is szeret. Mindig azt mondta, hogy nem véletlenül hívják ezt magánéletnek. Nekem pedig nagyon fontos, hogy most is élvezhesse a magánéletét, amennyire ez lehetséges. Michael mindig védelmezett minket, most pedig mi védjük őt” – fogalmazott a film utolsó megszólalójaként Schumacher felesége, Corinna, aki ezzel elmondta azt is, miért nem árulnak el konkrétumokat a hétszeres világbajnok állapotáról immár nyolc éve.

Mindent egybevéve érdemes a filmet megnézni, s nemcsak Schumacher-rajongóknak és az autósport szerelmeseinek. Közelebb hozza a nézőhöz a Formula–1 és az egyetemes sportvilág egyik valaha volt legsikeresebb szereplőjét, úgy, hogy a sportolói énje mellett a családi magánszféráját óvni igyekvő férjet, édesapát is megismerhetjük.

A filmnek egyértelműen ott a helye a 2010-ben bemutatott Senna című film mellett. Aki azt szerette, ebben sem fog csalódni.

A FILM ELŐZETESE