F1: A Red Bullnak mindent meg kell tennie a bajnoki címért – Marko

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.04.13. 17:40
null
A Red Bull magabiztosan készül a folytatásra (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Red Bull tanácsadója, Helmut Marko úgy érzi, csapatának mindent meg kell tennie azért, hogy az idén megszerezze a bajnoki címet, még akkor is, ha ezzel kockáztatja a 2022-es projektjét.

 

A Red Bull hosszú évek után először kezdett erős formában, és már az idénynyitón is az övé volt a legjobb csomag, így magabiztosan készülhet a folytatásra. A Red Bull holland versenyzője, Max Verstappen elmondása szerint higgadtan készül a hét végi Emilia Romagna Nagydíjra, és motivált, hogy valamennyi fennmaradó versenyen győzelmet arasson.

1. EMILIA ROMAGNA NAGYDÍJ
ÁPRILIS 16., PÉNTEK
1. szabadedzés: 11.00–12.00
2. szabadedzés: 14.30–15.30
ÁPRILIS 17., SZOMBAT
3. szabadedzés: 11.00–12.00
Időmérő: 14.00–15.00
ÁPRILIS 18., VASÁRNAP
A verseny (63 kör, 309.049 km) rajtja: 15.00
A KÖVETKEZŐ FUTAMOK
Május 2., 16.00Portugál Nagydíj, Portimao
Május 9., 15.00Spanyol Nagydíj, Barcelona
Május 23., 15.00 Monacói Nagydíj, Monte-Carlo

Hozzá hasonlóan a tanácsadó, Helmut Marko is nagyon bizakodó, szerinte minden adott ahhoz, hogy újra harcba szálljanak a sorozatban hét konstruktőri és egyéni címet szerző Mercedesszel. Az osztrák úgy véli, pontosan ezért mindent meg kell tenniük azért, hogy az idén behúzzák a bajnokságot, még akkor is, ha ezzel veszélyeztetik a 2022-es felkészülésüket.

Tudniillik, a jövőre nagy szabályváltoztatások lépnek érvénybe, ami lehetőséget teremthet arra, hogy jócskán átalakuljon az elmúlt években ismert erősorrend, így egyes alakulatok már egészen korán átállnak a 2022-es autó fejlesztésére. A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff is elismerte, hogy nehéz döntés vár rájuk azt illetően, mikor csoportosítsák át valamennyi erőforrásukat a következő évre, hiszen az ideit sem kívánják feladni.

Már az idény elején kijelentettem, hogy számunkra a mostani lesz a legnehezebb, amióta az F1-ben vagyunk. Egyrészről a költségvetési limit bevezetése ránk is hatással van, másrészről van esélyünk arra, hogy megnyerjük a bajnokságot. Szóval mindent meg kell tennünk a bajnoki címért, persze anélkül, hogy figyelmen kívül hagynánk 2022-t. Párhuzamosan kell dolgoznunk, és ez most kockázatot jelent, hiszen egyensúlyoznunk kell a két projekt között úgy, hogy mindkettő sikeres legyen. A rendelkezésünkre álló csomaggal, vagyis a nagyon versenyképes erőforrásunkkal, valamint a karosszériánkkal, amely jól reagál a változtatásokra, megint a Mercedes szintjén kell lennünk" – jelentette ki a Formula1.de-nek adott nyilatkozatában, mielőtt még kitért volna a hétvégi céljaikra.

Tudjuk, hogy csakis akkor van esélyünk a Mercedes ellen, ha tökéletesen teljesítünk. Mindent jól kell csinálnunk. Arra számítunk, hogy a helyzet hasonló lesz Imolában, mint Bahreinben volt. Remélhetőleg a dobogón fogunk végezni Maxszal a felső fokon."

A Red Bull és a Mercedes közötti csatában meghatározó szerepe lehet Sergio Péreznek is. A mexikói már Bahreinben remek formát mutatott, azonban a gyengébb időmérős szereplése, valamint a felvezető körön jelentkező problémája, aminek következményeként a bokszutcából kellett rajtolnia, elvette tőle a lehetőséget, hogy nyomást helyezzen Hamiltonékra.

Pérez szerint Imola meg fogja mutatni, pontosan hogyan is nézhet ki az idei bajnoki versenyfutás, és elmondta, jó eredménnyel szeretne távozni Olaszországból.

Úgy hiszem, nagyon szoros lesz a Mercedesszel, és ki fog derülni, hogy a küzdelem mennyire lesz pályafüggő. Érdekes lesz látni, hogyan teljesítünk Imolában, ahol teljesen más a pályakarakterisztika, mint Bahreinben volt, valamint, hogy hogyan állunk majd egymáshoz viszonyítva. Az én célom, hogy jó eredményt érjek el, és már alig várom a hétvégét. Bízom benne, hogy Imolában visszatérünk, és versenyben leszünk a dobogóért, és remélhetőleg megszerezzük a győzelmet is. Bahreinnel ellentétben itt kulcsfontosságú lesz a kvalifikáció, hiszen nem könnyű előzni, de ettől függetlenül szeretem a pályát" – tekintett előre az idénynyitón az ötödik pozícióban befutó mexikói.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik