F1: a Pirelli elárulta, hogyan jelölik az idei teszten a gumikat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.02.05. 18:16
null
A legkeményebb a C1, a leglágyabb a C5 (Fotó: formula1.com)
Az elmúlt években tapasztalt gumikáosz után a Pirelli úgy döntött, jelentősen leegyszerűsíti a 2019-es szezon során használandó gumikeverékek jelölését. Az idény versenyei során csupán három keverékből választhatnak majd a csapatok, amelyeket mindig fehér (kemény), sárga (közepes) és piros (lágy) színekkel jelölnek. A szezon előtti és idényközi tesztek során azonban további két keveréket is használhatnak majd a csapatok, s a Pirelli most előállt az ötlettel, miképpen jelöli majd ezeket az abroncsokat.

A megoldás forradalmi: míg az állandó abroncsok C2, C3 és C4 megnevezést kaptak, valamint az eddig megszokottakhoz méltóan a gumik külső oldalfalán a két márkajelzés között egy-egy megfelelő színű csík is fut, addig a tesztek során ez a csík kimarad a legkeményebb fehér (C1) és a leglágyabb piros (C5) keverékek oldalfaláról.

Az ötlet csodálatos, bár az érzékelhetőség szempontjából felveti a kérdést, hogy ki lesz képes látni a csíkot – esetünkben a csík hiányát – a forgó keréken, amikor már alacsony sebességnél is egy összefüggő színes sávot lehet csak látni a gumik oldalán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik