F1: a Mercedes leállt; a Red Bull nem hajlandó feladni az idei évet

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2021.08.24. 13:11
null
Belgiumban folytatódik Verstappen (balra) és Hamilton (jobbra) küzdelme (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff megerősítette, hogy nem érkeznek már új fejlesztések az idei versenygépükre, a W12-esre a folytatásban, nem úgy, mint a fő rivális, a Red Bull autójára.

 

2022 a nagy szabályváltoztatások éve lesz a Formula–1-ben, ami alapjaiban határozza meg a csapatok hozzáállását az idei kiírásban, hiszen előbb vagy utóbb valamennyien leállnak az idei konstrukció fejlesztésével, és áthelyezik a fókuszukat a jövő évi autóra. Minél kisebb a tét, annál hamarabb születhet meg a döntés az átállásról, a legnagyobb nyomás tehát kétségkívül a bajnoki címekért harcban álló két alakulatra, vagyis a Mercedesre és a Red Bullra nehezedik.

A sorozatban hét egyéni és hét konstruktőri címet megszerző „ezüstnyilak" bevallottan már hónapokkal ezelőtt leálltak a fejlesztésekkel, így a még tavasszal legyártott, majd a Brit Nagydíjon debütált frissítések után már nem lesz aerodinamikai változtatás a W12-esen.

Az idény végéig már nem lesz új aerodinamikai csomagunk. Hónapokkal ezelőtt leálltunk az idei kocsi fejlesztésével, és az utolsó frissítést, amelyet Silverstone-ban vetettünk be, még tavasszal gyártottuk le. Ezek az újdonságok szerencsére beváltak, és sikerült növelnünk a teljesítményünket. Előreléptünk, és ez magabiztossággal tölt el minket a folytatást illetően” – kezdte a csapatfőnök, Toto Wolff az Autosprintnek adott nyilatkozatában.

Nagyon fontos csatát vívunk, ugyanakkor fontos, hogy a rövid mellett a hosszú távú célokat is szem előtt tartsd, és megtaláld az egyensúlyt. A következő évi szabálymódosításoknak óriási hatása lesz, és ezek a regulák hosszú ideig lesznek érvényben. Ez egy olyan tényező, amit nem hagyhatunk figyelmen kívül. Ha rossz formában indítasz 2022-ben, nagyon hosszú időbe fog telni a felzárkózás. Pontosan ezért tartjuk magunkat a tervünkhöz, vagyis ahhoz, hogy a jövő évi autóra összpontosítunk. Nem fogjuk megváltoztatni a stratégiánkat külső tényezők, vagy épp más csapatok miatt” – utalt részben a Red Bullra.

A „vörös bikák" ugyanis korántsem „mondtak le" az idei évről, és a csapatfőnök, Christian Horner elmondása szerint a folytatásban is több frissítéssel készülnek. „Versenycsapatként belénk van kódolva, és egyáltalán nem passzol a kultúránkhoz, hogy feladjunk akárcsak egyetlen idényt. Természetesen a költségvetési határ kissé bonyolítja a helyzetünket, de az emberek gyorsan felejtenek, szóval rá kell mennünk a bajnoki címre. Minden egyes futam egy új lehetőséget jelent a számunkra, és ha az kell, hogy kicsit keményebben dolgozzunk, és beletegyünk néhány plusz órát, akkor a csapatban mindenki áll elébe a kihívásnak.”

„Nem ismerem a Mercedes korlátait. Nyilvánvalóan nagyobb szervezet, mint a miénk, szóval a költségvetési limit is érzékenyebben érinthette a tervezésben, és az is, miként gazdálkodtak a koronavírus-járvány alatti időszakban. Nem ítélkezhetek más szervezetek felett, ha nem ismerek minden részletet, így csak arra koncentrálhatok, amit mi csinálunk. Mi pedig elégedettek lehetünk azzal, ahogy hozzáálltunk a helyzethez. Kétségkívül csalódottak lennénk, ha a jövő évi idénynyitón két másodperccel előttünk lennének, de úgy érzem, jó az egyensúly a fejlesztéseink terén.”

Tizenegy nagydíjat követően a konstruktőri tabellán a Mercedes előnye 12 pont a Red Bull előtt, míg az egyéni összetettben Lewis Hamilton 8 ponttal előzi meg Max Verstappent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik