F1: a Mercedes a múlt héten titokban tesztelt a Pirellivel

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.26. 11:52
null
A Mercedes-istálló most nem a legnagyobb kedvenc a többi csapat körében (Fotó: Reuters)
Az első rajtsor kisajátítása ellenére nem készülhet zavartalanul a Monacói Nagydíjra a Mercedes-istálló, amelyre azért zúdul össztűz a hercegségben, mert kiderült, hogy a Spanyol Nagydíjat követően Barcelonában háromnapos privát tesztelést tartott a Pirelli kérésére.

 

Az olasz gumigyártónak állítólag a teszttilalom ellenére is lehetősége van felkérniegy istállót privát gyakorlásra kritikus esetben, hogy ezzel segítse az esetleges problémák megoldását. A múlt heti barcelonai tréninget egynaposra tervezték, de a rossz idő miatt három napig elnyúlt, s a német csapat ezer kilométert tett meg az abroncsokkal.

Az istálló kiválasztása persze nem a véletlen műve, az élcsapatok közül a Mercedesnek van a legtöbb problémája a gumikkal a verseny során, a legutóbbi három versenyt hiába kezdte az első rajthelyről, ezeken csak egy dobogós helyezés jött össze.

A riválisok közül a Red Bull magyarázatot követel a történtekre és azt kéri a Nemzetközi Automobil-szövetségtől, foglaljon állást, szabálytalan volt-e a teszt.

„Szombat este tudtuk meg, hogy volt ilyen teszt, de nem hivatalos forrásból, így szeretnénk, ha onnan is jönne valami visszajelzés. Megértjük, hogy a Pirelli kezelni akarja a súlyos problémáit, de hogy ezt így oldotta meg, nagy csalódást okoz. A tesztelés tilos, s most ez történt: egy jelenlegi autóval három napig köröztek azzal a gumikeverékkel, amelyet a következő futamon használni fognak” – mondta Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke.

Ross Brawn, a Mercedes csapatfőnöke elmondta, az istálló keményen dolgozott a Spanyol GP óta, de a tesztről nem tett említést Monacóban

A Pirelli a rivális csapatok felháborodására reagálva közölte, mindenkivel tervez hasonló 1000 kilométeres privát tesztet a szezon folyamán. Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója elmondta, a teszten 90 százalékban a jövő évre tervezett gumikat próbálgatták, s csak alig száz kilométert tettek meg azokkal a módosított, biztonságosabb abroncsokkal, amelyeket a két hét múlva esedékes Kanadai Nagydíjon vetnek be először.

„Az utolsó pillanatban módosítottunk a terven, hiszen biztosra akarunk menni Kanadában. A Mercedesnek semmiféle előnye nem származik a tesztből, amelyre más istállókat is hívtunk, de inkább később akarnak élni a lehetőséggel" – mondta Hembery, aki a Red Bullt a világbajnok istálló felháborodása alapján nem értesítette.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik