F1: a McLaren nem gondolkozott Vettel szerződtetésén

Vágólapra másolva!
2020.05.16. 15:48
null
A wokingiak már télen megkezdték a tárgyalásokat (Fotó: AFP)
A McLaren ügyvezető igazgatóját, Zak Brownt egyáltalán nem érte váratlanul Carlos Sainz Jr. távozása, s elmondása szerint sosem számoltak Sebastian Vettel szerződtetésével, aki a legfrissebb hírek szerint a Mercedeshez igazolna. Brown azonban ezt nem látja reális opciónak, míg David Coulthard úgy véli, a német gárda hibát követne el a négyszeres világbajnok leigazolásával.

 

Mint ismert, a Ferrari kedd reggel bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg Sebastian Vettel szerződését, majd csütörtök délelőtt az is biztossá vált, hogy Carlos Sainz Jr. veszi át a helyét, míg a spanyolt Daniel Ricciardo váltja a McLarennél.. A Renault-nál tehát felszabadult egy ülés, ám a legfrissebb hírek szerint nem az olaszoktól távozó német, hanem a Formula–1-nek 2018-ban búcsút intő Fernando Alonso lehet Esteban Ocon jövő évi csapattársa.

A négyszeres világbajnok számára így egyre fogynak az opciók, s több forrás szerint mindent vagy semmi alapon a címvédő Mercedeshez akar igazolni. A korábbi F1-es pilóta David Coulthard azonban nem tartja jó ötletnek összeereszteni Vettelt és Lewis Hamiltont egymással.

A Mercedes hibát követne el, ha szerződtetné Vettelt. Lewis személyében már van egy olyan versenyzőjük, aki képes versenyeket és bajnokságokat nyerni. Ha megnézzük ezeket a rendkívüli sportteljesítményeket, a sorozatos győzteseket, nem hiszem, hogy Lewisnak szüksége lenne egy négyszeres világbajnokra ahhoz, hogy legjobbat hozhassa ki magából. Úgy hiszem, Vettel csak zavart keltene csapatban" – intette óva a címvédő alakulatot.

„Ha odaállna a Mercedes elé, és azt mondaná, hogy ingyen is versenyezne, akkor a csapat talán komolyabban elgondolkozna azon, hogy nem lenne rossz egy német pilóta a fedélzeten, azonban nem tudom elképzelni, hogy ilyesmi megtörténne" – tette hozzá a tizenháromszoros futamgyőztes.

Coulthardhoz hasonlóan a McLaren ügyvezetője, Zak Brown sem gondolja úgy, hogy Vettel a Mercedeshez igazolna, és azt is elárulta, a wokingiaknál valójában sosem volt opció a német szerződtetése. Már jóval korábban eldőlt, hogy ki foglalhatja el Sainz helyét, ha távozna.

„Néhány éve már üldözzük Ricciardót, azonban mindig lecsúsztunk róla. Szóval egy ideje már a rajongói vagyunk. Amikor a Renault-hoz ment, remek munkát végeztünk azzal, hogy megszereztük Landót (Norris) és Carlost (Sainz), azonban kiderült, hogy Carlosnak lesznek más lehetőségei is 2021-től" – utalt a ferraris ajánlatra, amelyet a spanyol hamar el is fogadott.

Hiányozni fog, hiszen fantasztikus munkát végzett, de egy hétszeres futamgyőztes foglalhatja el az ülést, és nem is lehetnénk ennél izgatottabbak – mondta, és arról is beszélt, hogy az ausztrállal folyamatosan szoros kapcsolatban maradtak a Red Bull-os távozást követően, és azt is megosztotta, hogy az ausztrál készen állt arra az esetre, ha Sainz elhagyná a csapatot.

„Már a téli szünetben összeültünk Carlosszal, hogy megvitassuk, velünk vagy a Ferrarival képzeli-e el a jövőjét. Nagyon nyitott a kapcsolatunk egymással, illetve az édesapjával és a menedzserével is. Szóval egyáltalán nem lepett meg minket a távozása, és nem hiába tudtuk ilyen gyorsan bejelenteni Ricciardo érkezését sem, mint ahogyan Sainz bejelentésére sem kellett sokat várni. Mindannyian szoros kapcsolatban voltunk egymással az egész folyamat során. Ezek a változások akkor is megtörténtek volna, ha nincs a világjárvány, hiszen még előtte elkezdődtek a tárgyalások."

„Sebastian természetesen nagyszerű versenyző, egy négyszeres világbajnok. Azonban a csapatunk már a télen elhatározta, hogy Daniellel vagy Carlosszal akarja folytatni. Senkivel sem számoltunk rajtuk kívül, Sebastian egyébként is eléggé későn jelentette be a távozását. Nem hiszem, hogy a Mercedes vagy a Red Bull elérhető lesz számára, és értelemszerűen a McLarennél és a Ferrarinál sincs lehetősége. Tehát a Renault lehetne a következő legjobb opció."

A kérdés az, hogy akar-e egy olyan csapathoz igazolni, amellyel nem igazán harcolhatna a győzelmekért 2021-ben. Persze a Renault egy nagyszerű istálló, és közelebb kerülhetnek az élmezőnyhöz, azonban úgy gondolom, hogy ha Vettel nem akar a nulláról kezdeni, akkor sajnos vissza fog vonulni" – jelentette ki Brown.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik