F1: a koronavírus-járvány miatt egyre inkább bonyolódik az idénykezdet

Vágólapra másolva!
2021.01.05. 12:53
null
Még nem kezdték el építeni a pályát az Albert Parkban (Fotó: AFP)
Ahogy arról beszámoltunk, könnyen lehet, hogy elhalasztják a március 21-re kitűzött Formula–1-es idénynyitó Ausztrál Nagydíjat Melbourne-ben a koronavírus-járvány miatt, s ha valóban így történik, akkor az is előfordulhat, hogy a március elejére kitűzött idény eleji teszt helyszíne és időpontja is megváltozik. Mindeközben a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt szerint korántsem normális az év első fele.

A dolgok jelen állása szerint az idei Formula–1-es versenynaptárban 23 verseny szerepel, s az idény március 21-én Ausztráliában veszi kezdetét a melbourne-i Albert Parkban, ami előtt március első napjaiban Barcelonában tesztelne a mezőny.

Könnyen előfordulhat azonban, hogy ez mégsem így lesz: ahogy arról nemzetközi sajtóhírek alapján beszámoltunk, a melbourne-i futam szervezői már egyeztetnek arról, hogy egy későbbi időpontban pótolják az Ausztrál Nagydíjat, mivel az országban szigorú intézkedéseket, többek között 14 napos kötelező karantént vezettek be a beutazóknak a koronavírus-járvány miatt.

Amennyiben valóban elhalasztják az Ausztrál Nagydíjat, akkor az idei világbajnoki sorozat egyhetes csúszással, március 28-án Bahreinben venné kezdetét, és ez hatással lehet a szezont megelőző tesztelésre is.

F1-es teszt Bahreinben 2009 februárjában
F1-es teszt Bahreinben 2009 februárjában

A korábbi évek gyakorlata szerint a tesztnapok után a csapatok az eredményekkel együtt visszavonulnak a főhadiszállásukra, a gyáraikba, ahol az első versenyt – az Ausztrál Nagydíjat – megelőzően még elvégzik az utolsó finomhangolásokat az autóikon.

Ha viszont Bahreinben lenne az első verseny, akkor logisztikailag jobban megérné a csapatoknak, ha Barcelona helyett egyből Szahírba mennének, és ott tesztelnének – ráadásul ott általában az időjárás is kedvezőbb márciusban, mint a katalánoknál, bár, volt olyan is, amikor homokvihar miatt nem lehetett tesztelni Bahreinben…

A motorsport.com olasz kiadása szerint elképzelhető B-terv az Ausztrál Nagydíj halasztására, hogy a március 2–4. közötti barcelonai tesztet tíz nappal később, március 12–14. között rendeznék meg Bahreinben.

Egyelőre azonban még semmi sem hivatalos, ugyanakkor a BBC idézte Ausztrália Victoria államának kormányzati szóvivőjét, aki szerint nekik „a közegészségügyi szempontok az elsődlegesek”, egyben megerősítette, hogy „a tárgyalások folynak a kormány, a verseny szervezői és az F1 vezetői között az idei versenynaptár menedzseléséről”. Ezt virágnyelven úgy is értelmezhetjük, hogy vizsgálják az Ausztrál Nagydíj későbbre halasztásának lehetőségét – más kérdés, hogy a 23 futamos naptárban akad-e hely, ahova logisztikailag észszerűen be lehetne passzírozni egy melbourne-i kiruccanást.

Arról nem is beszélve, hogy miután az Albert Parkban található versenypálya nyomvonalának egy része közutakból áll össze, a másik fele pedig közparkon át halad, a pályát lassan el is kellene kezdeni építeni, hogy március közepére készen legyen. A korábbi évek alapján rendszerint két hónappal a verseny előtt látnak neki az építkezésnek, s a futam után hat hétig tart, míg szétszerelnek mindent.

Jean Todt, az FIA elnöke (Fotó: AFP)
Jean Todt, az FIA elnöke (Fotó: AFP)

Mindez nem csak tetemes idő, anyagilag is jelentős terhet jelent a helyi kormányzatnak, s nem akarnak még egyszer úgy járni, mint tavaly, amikor néhány órával az első szabadedzés előtt jelentették be a verseny törlését, mert a McLarennél felütötte a fejét a koronavírus.

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint a belépőjegyeket még nem kezdték el árulni Ausztráliában.

Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke szerint a pandémia miatt az év első fele „nem tűnik olyannak, amelynek során megközelítőleg normális szezont tudunk teljesíteni".

A sportvezetőt több internetes szaklap is idézte kedden, a 74 éves francia szakember azt mondta, arra számít, hogy „a következő napokban számtalan lehetséges változtatásról hallunk majd különböző versenynaptárokat illetően, és nem csak a Formula–1-ben". Todt hozzátette, a járvány „sajnos még nem múlt el, korlátozások most is vannak, a vírus pedig változatlanul fertőz".

A 2021-ES VERSENYNAPTÁR
Március 21. Ausztrál Nagydíj, Melbourne
Március 28.Bahreini Nagydíj, Szahír
Április 11.Kínai Nagydíj, Sanghaj
Április 25.Még nincs döntés a helyszínről
Május 9.Spanyol Nagydíj, Barcelona*
Május 23.
Monacói Nagydíj, Monte-Carlo
Június 6. Azeri Nagydíj, Baki
Június 13.
Kanadai Nagydíj, Montreal
Június 27.Francia Nagydíj, Paul Ricard
Július 4. Osztrák Nagydíj, Spielberg
Július 18. Brit Nagydíj, Silverstone
Augusztus 1. Magyar Nagydíj, Mogyoród
Augusztus 29. Belga Nagydíj, Spa-Francorchamps
Szeptember 5.Holland Nagydíj, Zandvoort
Szeptember 12. Olasz Nagydíj, Monza
Szeptember 26.Orosz Nagydíj, Szocsi
Október 3.Szingapúri Nagydíj, Szingapúr
Október 10. Japán Nagydíj, Szuzuka
Október 24. Amerikai Nagydíj, Austin
Október 31. Mexikói Nagydíj, Mexikóváros
November 14. Brazil Nagydíj, Sao Paulo*
November 28.Szaúd-arábiai Nagydíj, Dzsidda
December 5. Abu-dzabi Nagydíj, Abu-Dzabi

*: szerződéskötés függvénye

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik