F1: a korábbi technikai igazgató örül, hogy Williamsék eladták a csapatot

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.04.28. 15:37
null
Paddy Lowe szerint Claire Williamséknek már jó ideje távozniuk kellett volna a csapatuk éléről (Fotó: AFP)
Paddy Lowe, a Williams korábbi technikai igazgatója szerint jót tett az istállónak a tulajdonosváltás, illetve az, hogy a Williams család helyett már mások irányítják a patinás csapatot.

 

Tavaly szeptemberben távozott a Sir Frank Williams által alapított csapat éléről Claire Williams, vele együtt pedig a teljes család kilépett az istálló életéből. A Williams új tulajdonosa nem sokkal előtte a Dorilton Capital amerikai befektetési cég lett, a „hatalomátvételt” pedig örömmel vette az istálló korábbi technikai igazgatója.

Többek között Paddy Lowe fektette le a Mercedes hibridkorszakbéli sikereinek az alapjait, és nagy szerepe volt az istálló 2014 és 2016 között szerzett világbajnoki címeiben. A brit szakember ezt követően azonban távozott a Mercedestől, és a Williamsnél vállalt munkát. Csakhogy a patinás alakulat akkor már egyre jobban esett vissza a mezőnyben, ezt a folyamatot pedig Lowe érkezésével sem tudták megfordítani.

A technikai igazgatót először fizetés nélküli szabadságra küldték, azonban néhány hónappal később ahelyett, hogy újra munkába állt volna, végleg elhagyta az istállót. Lowe bő félévvel a Williams tulajdonosváltása után beszélt az F1 Beyond The Grid podcastjában arról, hogy a véleménye szerint ennél jobb nem is történhetett volna a korábbi csapatával.

„Már jó ideje szükség volt erre, és őszintén szólva már korábban meg kellett volna lépniük számtalan okból kifolyólag, amelyeknek viszont nem a személyükhöz volt köze – vélekedik Lowe. – A csapat egy igen negatív spirálban volt a költségvetést illetően. Amikor még ott voltam, láthattam, ahogyan a folyamat egyre rosszabbá fordul, és ez elég aggasztó volt.”

A szakember szerint Williamséknek nem volt más választásuk, mint hogy eladásra bocsássák az istállót, azonban így is rengeteget értek el ahhoz, hogy a rajongók sose felejtsék el a nevüket, és azt, amit a csapatért tettet.

„Meg kellett érteniük, hogy annál jobb vége nem lehet a számukra, mint hogy eladják a csapatot. Szóval tovább kellett lépniük azelőtt, hogy minden elveszett volna. Nagyon örültem annak, hogy el tudták adni a csapatot egy korrekt összegért, így Claire és a testvérei a távozás után ezzel dolgozhatnak tovább azoknak a nagyszerű dolgoknak köszönhetően, amelyet a családjuk elért az évek során. Emellett a nevük is fennmarad a sportágban” – mondta Lowe.

„Itt vannak az új befektetők, akiknek van pénzük ahhoz, hogy a negatív spirált a másik irányba fordítsák, ez azonban hosszú folyamat lesz. Ám a türelmes emberek segítségével elérhetik a céljaikat” – tette hozzá az 59 éves szakember.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik