Az Alpine szeretné növelni a csapatnál dolgozó nők számát (Fotó: AFP)

 

„Az Alpine elkötelezi magát amellett, hogy növelje a saját munkaerőn belüli sokszínűségét” – ezzel a mondattal kezdődik az a bejelentés, amit a francia istálló a hivatalos honlapján tett közzé. 

A Rac(her) néven futó kezdeményezés több pontból áll. Az alpesiek szeretnék felhívni a figyelmet a befogadásra és az esélyegyenlőségre, valamint terveznek egy tudományos kutatást, amelynek segítségével lebontanák azokat az előítéleteket, amelyek a nők autósportbeli kvalitásaival kapcsolatosak. Az Alpine emellett egy fejlesztési programot is létrehoz, amelynek az a célja, hogy már fiatal kortól kezdve támogassa a tehetséges női pilótákat és segítse a száguldó cirkuszba kerülésüket. 

A program fő célja, a korábban említettek mellett a női dolgozók számának növelése. Jelenleg a francia csapat dolgozóinak 12%-a nő, ezt a számot szeretnék öt éven belül 30-ra feltornászni. A projekt során ellátogatnak iskolákba, ahol a lányok körében népszerűsítik az autóversenyzést és az autóipari munkákat, valamint befektetnek a tudományos-technológiai tudományágakról szóló (STEM) tanfolyamokba, így segítve a nőket a pályafutásuk során.

Az Alpine szerint túl későn veszik észre és kezdik el támogatni a női tehetségeket ahhoz, hogy hosszú karrierjük lehessen. Ezen szeretnének változtatni azzal, hogy létrehoznak egy akadémiát, amely már fiatal korban felkarolná a tehetséges gokartosokat. Jelentős erőforrásokat fordítanak arra, hogy a gokart után a Formula–4-be kerüljenek a versenyzők, innen pedig az F2-be, majd az F1-be. 

Tisztában vagyunk azzal, hogy a sport és az ipar mély átalakítására van szükség ahhoz, hogy a jövőben minden tehetség kiteljesedhessen. A Rac(h)er elindításával reméljük, hogy a szektor összes tagja csatlakozik majd hozzánk, mert csak közösen tudunk változást elérni” – nyilatkozott Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója. 

Claire Mesnier, a Alpine HR-alelnöke fontosnak tartotta kiemelni, hogy nem csak a statisztikán szeretnének változtatni, hanem valódi meritokráciát szeretnének a csapaton belül létrehozni, azaz olyan rendszert, ahol mindenki a teljesítménye alapján érdemli ki a pozícióját: „Az Alpine Irányító Bizottságának jelenleg 50%-a nő és ez nem azért van, mert lenne egy kvóta, hanem a szakterületükön ők a legjobbak.”