F1: a csapatok követelik az FIA-tól, tisztázza a ferraris megállapodást

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2020.03.04. 12:10
null
Nagy port kavart az FIA és a Ferrari titkos megállapodása (Fotó: AFP)
Összesen hét Formula–1-es istálló tiltakozik nyílt levélben a Nemzetközi Automobil-szövetség és a Ferrari között létrejött, az olasz erőforrás szabályosságának vizsgálatát lezáró bizalmas megállapodás ellen.

 

Az FIA múlt héten tette közzé, hogy a 2019-ben a Ferrari-erőforrás esetleges szabálytalanságával kapcsolatban végzett vizsgálatok után megállapodásra jutott a csapattal, ám annak részleteit nem hozta nyilvánosságra.

Az eset óriási port kavart, hiszen többen úgy vélték, a szövetség ezzel elismerte, nem volt teljesen legális az olaszok erőforrása, és az ügy odáig fajult, hogy a nem Ferrari-motort használó csapatok, vagyis a Mercedes, a Red Bull, a McLaren, a Renault, a Racing Point, az Alpha Tauri, illetve a WIlliams összefogtak, s szerdán egy időben adtak ki közleményt, melyben felszólították az FIA-t, tegyék közzé a vizsgálatok és a titkos megállapodás részleteit.

„Mi, az alulírott csapatok meglepve és sokkolva olvastuk az FIA február 28-án kiadott közleményét a Scuderia Ferrari Formula–1-es erőforrását érintő vizsgálat lezárásáról. A nemzetközi szabályzó testületnek felelőssége a lehető legmagasabb szintű irányzás, integritás és átláthatóság biztosítása. A hónapokon keresztül folytatott vizsgálatok után, amelyeket az FIA csak azt követően kezdett el, hogy több csapat is kérte, erősen tiltakozunk az ellen, hogy az FIA végül bizalmas megállapodást kötött a Ferrarival az ügy lezárásaként."

„Ezúton nyilvánosan jelezzük, hogy elkötelezettek vagyunk az ügy teljes és megfelelő feltárása mellett, hogy biztosítva legyen, a csapatokat egyenlően és sportszerűen kezelik. Ezt a rajongók, a résztvevők, és a Formula–1-ben érdekeltek érdekében tesszük. Ezenfelül, fenntartjuk a jogorvoslathoz való jogunkat a FIA-n belüli tisztességes eljárás érdekében az illetékes bíróságok előtt."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik