F1: a Belga GP nincs veszélyben, most a briteknél számolnak két futammal

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.15. 20:35
null
Hamiltonnak két hazai futama is lehet (Fotó: AFP)
A Formula–1-es Belga Nagydíjat meg lehet rendezni, méghozzá az eredeti időpontban, míg Silverstone-ban két futamra is sor kerülhet az idei szezonban.

A Belga Nagydíj áprilisban került veszélybe, amikor az országban a koronavírus-járvány miatt augusztus 31-ig betiltottak minden tömeges eseményt.Elio Di Rupovallon miniszterelnök azonban pénteken bejelentette, hogy Spa-Francorchamps-ban az eredeti időpontban, augusztus 28-tól 30-ig sor kerülhet a versenyhétvégére, de csak zárt kapuk mögött, a szigorú távolságtartási, higiéniás és egészségügyi szabályok betartásával.

A futam szervezőinek ennek értelmében kell módosítaniuk a megállapodásukat a jogtulajdonos Liberty Mediával.

„Örülünk ennek a döntésnek, most ez volt az egyetlen lehetőség– mondtaVanessa Maes,a Belga Nagydíj főigazgatója.

Ugyancsak pénteken jelentették be, hogy a Liberty Media és a Brit Nagydíj rendezői megállapodtak, így Silverstone-ban két versenyre is sor kerülhet nézők nélkül ebben a szezonban.„Mindez már csak a brit kormány jóváhagyásán múlik”– mondta a pálya ügyvezető igazgatója, Stuart Pringle.

A futam eredetileg július 19-i időponttal szerepelt a versenynaptárban.

„Egyelőre nem beszélünk dátumokról.AFormula–1 vezetői megpróbálják összeállítani az új naptárt, és úgy tűnik, van benne bizonyos fokú rugalmasság”– tette hozzá Pringle.

A Sky Sports és a The Guardian brit lapok ugyanakkor úgy tudják: tervezett dátumokról azért már esett szó az érintettek között, így a két futamra egymást követő két hétvégén, július 26-án és augusztus 2-án kerülne sor. Utóbbi a Magyar Nagydíj eredeti időpontja, ám az – az FIA által a Formula-2-es és Formula-3-as csapatokhoz eljuttatott versenynaptárt alapul véve –egy hetet csúszhat.

A tavalyi szezonban a Brit Nagydíj volt a leglátogatottabb, a vasárnapi futamon 141 ezer, a három nap alatt összesen 351 ezer néző volt a lelátókon.

Pringle ugyanakkor figyelmeztetett: még mindig nem vehető biztosra, hogy egyáltalán sor kerül a silverstone-i versenyre, hiszen a brit kormány a külföldről érkezők számára karanténidőszakot kíván bevezetni, márpedig az F1-es viadal csak akkor rendezhető meg, ha a csapatok és a hivatalos személyek mentességet kapnak.

„Nagyon sok múlik a kormány jóváhagyásán, máskülönben nem lesz verseny”– mondta Pringle.

A Formula–1 mostani idényének első tíz versenyét a koronavírus-járvány miatt törölték vagy elhalasztották. A jelenlegi tervek szerint a szezon július elején Ausztriában kezdődne, méghozzá rögtön két futammal. A Liberty Media továbbra is azt szeretné, ha a 22 helyett legalább 15-18 versenyhétvégét meg lehetne tartani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik