Räikkönen a leggyorsabb, Alonso és Sainz követte a finnt az utolsó napon

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.03.09. 18:25
null
Kimi Räikkönené a barcelonai tesztelés második leggyorsabb köre – a csapattársáé mögött (Fotó: AFP)
Csütörtökön Sebastian Vettel bő egy másodperccel gyorsabb volt mindenkinél, és sokáig úgy tűnt, hogy a Ferrarit pénteken vezető Kimi Räikkönen is hasonló domináns lesz az F1-es idény előtti utolsó tesztnapon. Végül a hajrában a délelőttöt motorcserével múlató Fernando Alonso (McLaren) és a szintén órákon át szerelt Renault-val Carlos Sainz is nagyszerű köröket ment, de a ferraris finnt nem tudták megelőzni. Élje át újra az idény előtti utolsó tesztnap eseményeit egész nap frissített szöveges hírfolyamunk segítségével!

Egy óra sem telt el az utolsó tesztnapból, már lengett is a piros zászló Spanyolországban. A megszakítást szerdához hasonlóan a 7-es kanyarban leparkoló, Fernando Alonso vezette MCL33 kódjelű konstrukció okozta. A jelentések szerint megint olajszivárgás lépett fel, azonban ezt még nem erősítette meg a csapat, a motorcserét annál inkább. Két nappal ezelőtt a spanyol csak percekre tudott visszatérni a kockás zászló megjelenése előtt, ami nem bizonyult jó előjelnek a wokingiak számára.

Azonban nem a McLaren volt az egyedüli istálló, amelyiknek nem alakul jól a napja, hiszen Charles Leclerc nem sokkal az első megszakítás után újabb piros zászlós szakaszt idézett elő. A monacói a 12-es kanyarban csúszott ki – egyes információk szerint a falat is érintve – és ragadt a kavicságyban. A Sauber aztán egészen délután negyed négyig nem járt a pályán

Délelőtt a Renault is csak négy próbakört teljesített, és Carlos Sainz Jr. jobb híján az édesapjával beszélgetett a depóban, miközben a szerelők a sebességváltót vizsgálták. A kiesett idő miatt végül úgy határozott az alakulat, hogy ma mégsem osztja meg a munkát két versenyzője között, hanem megadja a lehetőséget a spanyolnak, hogy délután ő körözhessen Nico Hülkenberg helyett.

A Ferrariban helyet foglaló Kimi Räikkönen eközben Sebastian Vettel tegnapi, nem hivatalos körrekordját kergette, azonban attól némileg elmaradt. Igaz, 1:17.221-es ideje mindenki másénál legalább 1 másodperccel gyorsabb volt.

A Mercedest viszont egyáltalán nem zavarták a rivális gyors körei, hiszen Lewis Hamilton továbbra sem teljesített időmérős szimulációt, míg a W09-re fel sem került a hiperlágy. A címvédő ehelyett a közepes keveréken futott kiegyensúlyozott versenyszimulációt, és teljesített 97 kört. Őt Valtteri Bottas váltotta, mint ahogyan Lance Stroll is átvette Szergej Szirotkin helyét – igaz, a kanadai kezdte utoljára a munkanapját: csak szűk két és fél óra jutott neki.

Az orosz egyébként az előzetes beosztás szerint ma nem is tesztelt volna, ám a Williams úgy döntött, hogy Robert Kubica helyett neki ad lehetőséget.

A délután sokáig arról szólt, hogy vajon mikor térhet vissza a pályára a két spanyol pilóta, miközben a pályán lévők hosszabb etapokat és versenyszimulációkat teljesítettek. Utóbbi műfajban élen járt a Toro Rosso új-zélandi pilótája, Brendon Hartley, aki közel két és fél versenytávot teljesített búcsúzóul,igaz, az utolsó két órában őt már nem igazán láthattuk.

Így fordulhatott elő, hogy végül a „munka hőse érdemrend” tesztidőszaki különkiadását a záró napon a Haas franciája, Romain Grosjean teheti zsebre, aki 181 kört tett ma meg. A leggyorsabbnak pedig e napon is egy Ferrari bizonyult: Kimi Räikkönen az 1:17.221-es idejével. A finn négy századdal maradt el csapattársa, Sebastian Vettel csütörtökön futott nem hivatalos körrekordjától.

Nem sokon múlott azonban, hogy a fél napot a bokszban töltő Alonso ne előzze meg: az utolsó percekben – honfitársával, a nála is kevesebbet köröző Carlos Sainzcal párban – hiperlágy gumikon szórni kezdte a jobbnál jobb időket.

A spanyol végül, a Ferrarin kívül egyedüli csapatként, a McLarent is bevitte 1:18 alá – erre még a hiperlágyat nem is igazán tesztelő vb-címvédő Mercedes sem volt képes a teszt két hete során. Sőt, Alonso neve mellett tíz perccel a gyakorlás vége előtt felvillant egy 1:16.7-es idő is, ám ezt később a sikán átvágása miatt elvették – miközben Sainz is ment egy meglepően jó hiperlágyas kört, amivel a harmadik helyen zárt.

Ezzel véget ért az idény előtti tesztek sora, legközelebb már Melbourne-ben, az Ausztrál Nagydíj első szabadedzésén bőgnek fel az F1-es motorok. Az idénynyitó futam március 25-én, vasárnap, magyar idő reggel 7.10 órakor rajtol.

F1-ES TESZT, 2. HÉT, 4. NAP
BARCELONA
VÉGEREDMÉNY:

1. Kimi Räikkönen (finn, Ferrari) 1:17.221, 157 kör
2. Fernando Alonso (spanyol, McLaren-Renault) 1:17.784, 93 kör
3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, Renault) 1:18.092, 45 kör
4. Daniel Ricciardo (ausztrál, Red Bull TAG Heuer) 1:18.327, 92 kör
5. Romain Grosjean (francia, Haas-Ferrari) 1:18.412, 181 kör
6. Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:18.825, 104 kör
7. Brendon Hartley (új-zélandi, Toro Rosso) 1:18.949, 156 kör
8. Esteban Ocon (francia, Force India) 1:18.967, 163 kör
9. Charles Leclerc (monacói, Alfa Romeo Sauber) 1:19.118, 75 kör
10. Szergej Szirotkin (orosz, Williams) 1:19.189, 105 kör*
11. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 1:19.464, 97 kör*
12. Lance Stroll (kanadai, Williams) 1:19.954, 27 kör

*: csak délelőtt vezetett

A péntekre tervezett beosztás:
Mercedes: Lewis Hamilton/Valtteri Bottas
Ferrari: Kimi Räikkönen
Red Bull: Daniel Ricciardo
Force India: Esteban Ocon
Williams: Szergej Szirotkin/Lance Stroll
Renault: Carlos Sainz Jr./Nico Hülkenberg
Toro Rosso: Brendon Hartley
Haas: Romain Grosjean
McLaren: Fernando Alonso
Sauber: Charles Leclerc

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik