Ferrari: az elszántság fontosabb, mint a sebesség

Vágólapra másolva!
2010.10.26. 19:48
null
A látszat csal: Fernando Alonso (és Felipe Massa) nem iszik előre a medve bőrére (Fotó: Action Images)
Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke elismeri, hogy a Red Bull autója a legjobb a Formula–1-es mezőnyben, de a statisztikákat is felhasználta annak bizonyítására, hogy a sebességnél is fontosabb lehet egy istálló elszántsága és összeszedettsége – persze azért az autója se maradjon el sokkal a másikétól. Ha a Ferrari világbajnok lesz, ezen tulajdonságoknak köszönheti majd sikerét.

Sebastian Vettel kilencszer indult az első rajtkockából, de ezekből a lehetőségekből csak kettőt váltott győzelemre (Malajziában a harmadik helyről indulva nyert). Ilyen rossz mérleget korábban ketten tudtak felmutatni, méghozzá két háromszoros világbajnok: Niki Lauda 1974-ben (az első vb-címe előtti évben), Nelson Piquet 1984-ben (kétszeres bajnokként) nyert két verseny kilenc pole pozíciójából.

A Dél-koreai GP volt a tizedik idei nagydíj, amelyen a Red Bull pole-ból rajtoló pilótája képtelen volt győzelmet kovácsolni kedvező indulási pozíciójából (az Ausztrál GP után másodszor az első rajtsor kisajátítása ellenére egyik pilótája sem lett dobogós), ráadásul az idén először Jongnamban maradt pont nélkül. Így már csak a McLaren mondhatja el magáról, hogy az összes futamon pontot szerzett.

A VB ÉLCSOPORTJA
PILÓTÁK
1. Alonso  231
2. Webber  220
3. Hamilton  210
4. Vettel  206
5. Button  189
6. Massa  143
   
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull 426
2. McLaren 399
3. Ferrari  374

Stefano Domenicali, a Ferrari csapatfőnöke szerint a Red Bull által kihagyott lehetőségek mellett a Scuderia állhatatossága és küzdeni tudása eredményezte, hogy jelenleg Fernando Alonso vezeti a vb-pontversenyt.

„Tagadhatatlan, hogy a Red Bullnak elképesztően jó autója van, nem véletlen, hogy 17 futamból 15-ön megszerezték az első rajtkockát – mondta Domenicali. – Ugyanakkor számunkra hízelgő, hogy mégis versenyben tudunk lenni a Red Bull-lal, és ígérjük, az utolsó futam utolsó kanyarjáig küzdeni fogunk. A hozzáállásunkat dicséri, hogy képes volt lecsapni a lehetőségekre, és ezt a tulajdonságunkat az utolsó két versenyen is meg kell tartanunk."

Alonso a legutóbbi négy versenyből hármat megnyert, a negyediken harmadik lett, ennek köszönhetően Domenicali szerint olyan helyzetbe került, hogy nem kell számolgatnia. Azért említsük meg: ha a spanyol nyer Brazíliában, és Mark Webber nem kerül az első négy közé, az idényzáró Abu-dzabi Nagydíj eredményétől függetlenül világbajnok lesz (sőt, Webber kiesése esetén akár át is engedheti a diadalt az Interlagosban mindig pazarul versenyző csapattársának, Felipe Massának, de csak akkor, ha Lewis Hamilton lemarad a dobogóról, mert ebben az esetben a második hely is elég neki a vb-címhez).

„Elég a verseny után számolgatni, az abu-dzabi futamnak pedig mindenképpen lesz tétje, mert a konstruktőri vb-címért is küzdünk még" – szögezte le Domenicali.

Alonso győzelme után Luca di Montezemolo elnök értékelése sem maradhatott el: „A Ferrari megint megmutatta, hogy sohasem adja fel, elszántsága és kiegyensúlyozottsága vezeti sikerre. Gratulálok az istállónak a szép győzelméért, Fernando kivételes tehetség, de Felipét is jó volt látni a dobogón. Ám ezután is a földön kell járnunk, mert a világbajnokság nyílt maradt, az ellenfeleink pedig nagyon erősek. Az utolsó két futamon még nagyobb koncentrációra lesz szükség, a legapróbb részletekre is oda kell figyelni."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik