Alonso és a McLaren is bombaformában a Magyar GP előtt

Vágólapra másolva!
2012.07.23. 10:24
null
Alonso és Hamilton Hockenheimben nem éles csatát vívott, a hét végén arra is sor kerülhet (Fotó: Action Images)
Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke büszkén beszélt Fernando Alonso Német Nagydíjon aratott győzelméről, kiemelve, hogy ezt a Mercedes hazai versenyén sikerült elérnie, és fricskát adott a német autógyárnak. A McLarennél újra bíznak a sikerben, a hét végi Magyar Nagydíjon Lewis Hamilton feltámadását várják, míg a Red Bull kész elfogadni a motorprogramozásra vonatkozó szabály megváltoztatását, hogy elejét vegyék a hockenheimihez hasonló vitának.

 

FERRARI
Fernando Alonso és csapata az időmérőn nagyot húzott azzal, hogy az eső elálltakor a még mindig csuromvizes pályára friss esőgumikon tért vissza az utolsó két mért körére, és megelőzte az esélyesebb Red Bullokat. A verseny után elismerte, hogy a győzelmét elsősorban az első rajtkockának köszönhette, no meg annak, hogy a DRS nem volt annyira hatékony, mint előre gondolták, és előbb Sebastian Vettel, majd Jenson Button próbálkozott hiába a megelőzésével (közben pedig a lekörözött Lewis Hamilton volt sikertelen). Kevesen gondolták, hogy a spanyol lesz az első háromszoros futamgyőztes az idén, és klasszisát Felipe Massa eredménye is alátámasztja.
Luca di Montezemolo
Ferrari-elnök: „Köszönettel tartozom a csapatnak és Fernandónak ezért a fantasztikus győzelemért. Abban az országban nyertünk, amely a világ legfontosabb autógyárainak otthona, és hatalmas F1-es hagyománya van. A Ferrari esőben és szárazon is a mezőny elején volt, büszke vagyok arra, amit mutattunk, és amit a gyárban végrehajtottak munkatársaink. Hasonló folytatást várok.”

RED BULL

A csapat körül nagy vihart kavart Jo Bauer vasárnap délelőtti feljelentése, az FIA technikai vezetője szerint a motorprogramozással nem a szabályok szellemében járt el a vb-címvédő csapat, amely azonban bizonyítani tudta a sportfelügyelők előtt, hogy a leírt szabályok ellen nem vétett. Délelőtt csatát nyert a csapat a zöldasztalnál, délután csatát veszített a pályán: Sebastian Vettel a 2. helyről indulva csak szabálytalan előzéssel tudott visszakerülni ebbe a pozícióba, s a sportfelügyelők másodszorra nem kegyelmeztek: 20 másodperces büntetése az 5. helyre való visszasorolást eredményezte. A motorral kapcsolatos ügy a csapatok hétfői találkozójával folytatódik.
Christian Horner csapatfőnök: „A pénteki eső miatt a szabadedzésen nem tudtuk megfelelően beállítani az autókat a folytatásra, és ez visszaütött a versenyen. Seb tempóját hátráltatta, hogy Hamilton megelőzte őt körhátrányban. Az utolsó előtti körben nem volt elég hely két autónak a kanyar kijáratánál, Seb pedig már akkor Button előtt volt, amikor elhagyta a pályát. Túlzásnak érzem a büntetését. A motorprogramozás kapcsán elfogadjuk, hogy ha változtatnak a szabályon, továbbra is az előírásoknak megfelelően járunk el.”

A Német GP rajtja előtt kiváló volt a hangulat 
– Hamilton tette fel a képet a Twitterre
A Német GP rajtja előtt kiváló volt a hangulat – Hamilton tette fel a képet a Twitterre

McLAREN
Lewis Hamilton korai defektje után az utóbbi időben szürkén versenyző Jenson Button maradt a csapat egyetlen reménye, és a fejlesztésektől megtáltosodó pilóta az idény eleji remek formáját idézve feljött a második helyre, amelyet aztán Vettel szabálytalan előzésével elbukott, hogy aztán a zöldasztal mellett visszakapja. A McLaren ismét formába lendült, ami nagyon jó előjel számára a nyári szünet előtti utolsó verseny, a Magyar Nagydíj előtt.
Martin Whitmarsh csapatfőnök: „Jensonnak a verseny első szakasza után Alonso és Vettel után kellett erednie, és aki eddig kétségbe vonta a hozzáállását, gondolja újra! A sportfelügyelők az összes tény ismeretében döntöttek Vettel előzéséről, nem vonhatjuk kétségbe a büntetés jogosságát, hiszen egyértelmű a helyzet. Lewis biztosan mérges most, de a Magyar Nagydíjon mindig jól ment neki, gyors autója van, minden adva van ahhoz, hogy visszatérjen az élmezőnybe.”

LOTUS
A balul sikerült időmérő után Kimi Räikkönentől a negyedik hely volt a maximum, amit elvárhattunk, és Vettel büntetése miatt végül a dobogó is meglett neki. Romain Grosjean tovább bővítette rajtbaleseteinek lajstromát, és miután megsérült az autója, esélye sem volt a pontszerzésre.
Eric Boullier csapatfőnök: „Az időmérő után megint csak futnunk kellett az eredmény után, és Kimi fantasztikus autóvezetéssel kihozta a versenyből a maximumot. Tudjuk, hogy ugyanolyan gyorsak vagyunk, mint az élcsapatok, és bízunk benne, hogy a győzelem is eljön majd egy napon.”

SAUBER
A semmiből tört előre a versenyen Kobajasi Kamui és Sergio Pérez, a japán a 12. helyről indulva 4. lett, a mexikói a 17. rajthelyről a 6. helyre zárkózott fel. A verseny egyes szakaszain ők voltak a leggyorsabbak a mezőnyből, jogosan érezhették, hogy jobb rajthelyekről indulva a dobogó is meglett volna.
Peter Sauber csapatfőnök: „Nincs jobb szó rá, kiváló teljesítményt nyújtottunk a versenyen, aminek húsz pont lett a jutalma. Pilótáink zseniális teljesítményt nyújtottak, gratulálok nekik.”

MERCEDES

SZAVAZÁS

Ki nyeri meg az F1-es Magyar Nagydíjat?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Michael Schumacher a 3. helyről a 7., Nico Rosberg a 21. rajtkockából a 10. helyen ért célba, húsz másodperces különbséggel. A versenyen Schumi futotta a leggyorsabb kört, Rosberg legjobbjánál a csapattársán kívül csak Alonso ment jobbat, ami azonban csalóka volt, hiszen a verseny végén könnyű autóval lágy gumin mentek. Ismét csalódott a csapat a vasárnapi teljesítmény miatt.
Ross Brawn
csapatfőnök: „Abban bíztunk, hogy a három kiállásos taktikánkkal a hajrában meg tudunk előzni néhány riválist azok közül, akik csak kétszer cseréltek kereket, de nem volt olyan drámai visszaesés a hajrában, mint Valenciában vagy Kanadában. A 29 másodperces lemaradás túl nagy az elsőhöz képest.”

TOVÁBBI CSAPATOK ÉRTÉKELÉSE
FORCE INDIA
Kecsegtető rajthelyek után „Mercedes-módra” visszacsúsztak a versenyen, a gumik túlságosan gyorsan elkoptak az autóikon, és végül csak a minimális célkitűzés, a pontszerzés sikerült. Ehhez is kellett Felipe Massa, Lewis Hamilton és Romain Grosjean balszerencséje.
WILLIAMS
Pastor Maldonado jól kezdett, aztán az egyetlen pozitívum számára az maradt, hogy senki autóját sem törte össze. A Williams 2011-et idézve visszacsúszott a Toro Rosso mögé, a verseny elején bajba kerülő Bruno Sennát még Vitalij Petrov is lehagyta a Caterhammel.
TORO ROSSO
Esős versenyre számítottak az olasz csapatnál, bár előre tudható volt, hogy nincs rá esély. Mint ahogy a pontszerzésre sem volt.
CATERHAM
Vitalij Petrovnak alkalma nyílt arra, hogy a Red Bull, a Lotus és a Sauber ellen csatázzon, és a végén a Senna, Grosjean páros előtt végzett. Heikki Kovalainen csak az első légterelőjének törése miatt maradt el mögötte 99. nagydíjrajtján.
HRT
A gyatra időmérő után a verseny végére felgyorsult a két autó, nem sokon múlt, hogy Narain Karthikeyan is megelőzze Timo Glockot.
MARUSSIA
Timo Glock hazai versenyén Charles Pic volt a Marussia zászlóvivője, a német azt mondta, Hockenheim ide vagy oda, gyorsan feledné a futamon történteket.
NÉMET NAGYDÍJ, A MÓDOSÍTOTT VÉGEREDMÉNY
1. Fernando Alonso spanyol Ferrari 1:31:05.862
2. Jenson Button brit McLaren-Mercedes

6.949 mp h.

3. Kimi Räikkönen finn Lotus-Renault 16.409 mp h.
4. Kobajasi Kamui japán Sauber-Ferrari 21.925 mp h.
5.
Sebastian Vettel
német
Red Bull-Renault
23.732 mp h.*
6. Sergio Pérez mexikói Sauber-Ferrari 27.896 mp h.
7. Michael Schumacher német Mercedes 28.970 mp h.
8. Mark Webber ausztrál Red Bull-Renault 46.941 mp h.
9. Nico Hülkenberg német Force India-Mercedes 48.162 mp h.
10. Nico Rosberg német Mercedes 48.889 mp h.
11. Paul di Resta brit Force India-Mercedes 59.227 mp h.
12. Felipe Massa brazil Ferrari 1:11.428 p h.
13. Daniel Ricciardo ausztrál Toro Rosso-Ferrari 1:16.829 p h.
14. Jean-Éric Vergne francia Toro Rosso-Ferrari 1:16.965 p h.
15. Pastor Maldonado venezuelai Williams-Renault 1 kör h.
16. Vitalij Petrov orosz Caterham-Renault 1 kör h.
17. Bruno Senna brazil Williams-Renault 1 kör h.
18. Romain Grosjean francia Lotus-Renault 1 kör h.
19. Heikki Kovalainen finn Caterham-Renault 2 kör h.
20. Charles Pic francia Marussia-Cosworth 2 kör h.
21. Pedro de la Rosa spanyol HRT-Cosworth 3 kör h.
22. Timo Glock német Marussia-Cosworth 3 kör h.
23. Narain Karthikeyan indiai HRT-Cosworth 3 kör h.
FELADTA
Lewis Hamilton brit McLaren-Mercedes 56 megtett kör
Leggyorsabb kör: Schumacher (57. kör) 1:18.725
*Vettel 20 másodperces büntetést kapott
A VB ÁLLÁSA
GYŐZELEM DOBOGÓ PONTSZERZÉS PONT
1. Fernando Alonso 3 6 10 154
2. Mark Webber 2 2 9 120
3. Sebastian Vettel 1 3 8 110
4. Kimi Räikkönen 4 9 98
5. Lewis Hamilton 1 4 8 92
6. Nico Rosberg 1 2 7 76
7. Jenson Button 1 3 6 68
8. Romain Grosjean 2 5 61
9. Sergio Pérez 2 5 47
10. Kobajasi Kamui 5 33
11. Pastor Maldonado 1 1 2 29
12. Michael Schumacher 1 5 29
13. Paul di Resta 5 27
14. Felipe Massa 4 23
15. Nico Hülkenberg 5 19
16. Bruno Senna 5 18
17. Jean-Éric Vergne 1 4
18. Daniel Ricciardo 1 2
KONSTRUKTŐRÖK
1. Red Bull-Renault 230
2. Ferrari 177
3. McLaren-Mercedes 160
4. Lotus-Renault 159
5. Mercedes 105
6. Sauber-Ferrari 80
7. Williams-Renault 47
8. Force India-Mercedes 46
9. Toro Rosso-Ferrari 6
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik