A Red Bullt csak a szombati eső állíthatja meg Szuzukában

Vágólapra másolva!
2010.10.08. 11:14
null
<p>A Japán Nagydíjat tavaly megnyerő Sebastian Vettel pénteken is utolérhetetlen volt<br />– kérdés, mi lesz szombaton az esőben? (fotó: Action Images)</p>
A Red Bull pil&oacute;t&aacute;i marad&eacute;ktalanul el&eacute;gedettek aut&oacute;ikkal a Formula&ndash;1-es Jap&aacute;n Nagyd&iacute;j első napja ut&aacute;n, ami nem meglepő azok ut&aacute;n, hogy Sebastian Vettel &eacute;s Mark Webber aut&oacute;zta a legjobb időt. A riv&aacute;lisok abban b&iacute;znak, hogy szombaton esni fog az eső, &eacute;s eltűnik a Red Bull f&ouml;l&eacute;nye.

Az előzetes esélylatolgatásoknak megfelelően a Red Bull versenyzői voltak a leggyorsabbak a Formula–1-es Japán Nagydíj pénteki szabadedzésein, délelőtt és délután is Sebastian Vettel és Mark Webber zárt az első két helyen. A kiválóan megépített Red Bull-Renault-k látszólag külön kategóriát képviselnek Szuzukában, de a rajthelyekről csak szombaton, a vb-pontokról pedig vasárnap döntenek.

„Szerencsére semmi gond nem volt a kocsival, ami nagyon fontos Szuzukában, ahol a sok gyors kanyar lánca miatt az első napon sokat kell autózni, hogy felvegyük a ritmust. Jó előérzetem van" – mondta a tavalyi győztes Vettel.

A világbajnoki éllovas Webbert nem zavarta, hogy csak második lett csapattársa mögött: „Pénteken nem szokásom versenyezni, a vasárnapi teljesítmény a lényeg. A többi csapatot semmiképpen sem írnám le, biztos vagyok benne, hogy jó néhányan altatnak, és nem mutatták meg, mit tudnak. Az autónk nagyon jó, az első méterektől fogva kiválóan ment, nincs okom a panaszra."

A második edzést követően fél órán belül elkezdett esni az eső, és várhatóan szombaton egész nap csapadékos idő lesz. A Red Bull az év elején Kínában hasonlóan jól kezdett, az esős versenyen aztán egyik versenyzője sem ért oda a dobogóra. Ezúttal jobb szerencsében és a jóslatoknak megfelelően száraz versenyben bízik a vb-éllovas gárda.

ALONSO: HOLNAP
A SZERENCSE DÖNT

 

Fernando Alonso nem sok jelentőséget tulajdonított a Japán Nagydíj pénteki edzéseinek. „Ezek csak a pénteki eredmények, még semmit sem tudunk az erőviszonyokról, felesleges bármilyen jósolgatásba bocsátkozni – mondta Alonso. – Esőt jósolnak holnapra, és ha ez bejön, már nem az számít, hogy kinek van a leggyorsabb autója, hanem hogy ki tud a legjobban koncentrálni, ki a legösszeszedettebb. A szerencsefaktor is felértékelődik, jó időben jó helyen a jó gumikon kell lenni. Ha az első ötből rajtolhatok, elégedett leszek, onnan megnyerhetem a versenyt."

A napot a harmadik helyen záró Robert Kubica közel sem volt annyira elégedett, mint a Red Bull pilótái: a lengyel szerint Renault-ja egyensúlya sokkal jobb is lehetne.

A ferrarisok közül Felipe Massa meglepődött azon, milyen nagy a Red Bull előnye. „Nagyobb a különbség, mint amire számítottunk – mondta a brazil. – Az eső azonban szombaton mindent felforgathat, és csak vasárnap tudhatjuk meg, valójában mennyivel gyorsabb nálunk a Red Bull."

Lewis Hamilton azzal a céllal érkezett Szuzukába, hogy javít a tavalyi harmadik helyezésén, de péntek délelőtti balesete nem sokat segített az ügyén. Az első edzést idő előtt meg kellett szakítania, és a másodikon is csupán nyolc kört tehetett meg.

„Túl korán és túl keményen nyomtam a gázt, és nem is hibáztam nagyot, csak meglepően csúszós volt a pálya melletti fű és bukótér, szinte beszippantott a gumifalba – sajnálkozott a legutóbbi négy versenyből hármat feladó Hamilton. – A srácok hihetetlen munkát végeztek, akik nem látták, nem is sejthetik, milyen emberfeletti munka eredményeképpen kaptam tíz percet a második edzésből. Talán abból a szempontból nem nagy veszteség a mai edzés nagy részének kihagyása, hogy esőt jósolnak, és a vizes pályán mindenkinek a nulláról kell kezdenie a felkészülést."

Jenson Button szerint a McLaren fejlesztései beváltak, érezhetően stabilabb és gyorsabb lett az autó, mint korábban, de a Red Bull sem ül a babérjain, valamennyit megtartott az előnyéből.

A Mercedesnél Nico Rosbergnek rengeteg baja volt az autójával, délelőtt a váltója ment tönkre, délután pedig az „ezüstnyíl" egyensúlyi beállítása ment nehezen. Michael Schumachernek viszont gondtalan napja volt. „Nem számítottam arra, hogy ilyen jó érzés lesz itt az autót vezetni. Remélem, az időmérő is hasonlóan sikerül" – mondta a hétszeres világbajnok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik