A dán újoncot méltatja és még jobb autót ígér a McLaren

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.20. 15:33
null
Kevin Magnussen sok dicséretet kapott, de a következő versenyeken is bizonyítania kell (Fotó: Reuters)
Az ausztráliai idénynyitót megelőzően legutóbb két éve, a 2012-es Bahreini Nagydíj előtt vezette a Formula–1 konstruktőri világbajnokságát a McLaren-istálló, amelynek nagy feltámadásában szerepet kapott a melbourne-i versenyt 2. helyen záró újonc Kevin Magnussen is. A McLaren vezetői és Lewis Hamilton szerint is kincset találtak a wokingiak a Renault-világsorozat tavalyi bajnokában.

A McLaren az első futam kellemes meglepetése volt, a tavalyi szezont dobogós helyezés nélkül záró alakulatból (Daniel Ricciardo kizárását követően) Kevin Magnussen a 2., Jenson Button pedig a 3. helyen zárt. Főleg a dán újonc szereplésére kapták fel sokan a fejüket, s Eric Boullier csapatfőnök is megdicsérte a 21 éves versenyzőt.

„Elképesztő hétvégéje volt, egyetlen rossz mozdulata sem akadt. Mintha az egyik legtapasztaltabb pilóta ült volna az autóban, nem is hittem a szememnek, hogy erre képes lehet valaki 21 évesen – mondta Boullier. – Pedig nem volt könnyű a hétvége, láthattuk, hogy rutinos versenyzők is milyen sokan szenvedtek az autójukkal. Kevin briliáns volt."

Az első futamot követően sok kritikus is arra panaszkodott, hogy a 2014-es gépeket túl könnyű lehet vezetni, ha két újonc is pontot tud szerezni (Danyiil Kvjat 9. lett a Toro Rossóval). Pedig éppen fordítva, az új autókat sokkal nehezebb az úton tartani, mint a korábbi években látott négykerekűeket. Lewis Hamilton, aki a 2007-es Ausztrál Nagydíjon 3. helyezéssel mutatkozott be az F1-ben, szintén elismeréssel szólt Magnussenről.

SZAVAZÁS

Mekkora szerepet fog játszani Kevin Magnussen az F1-ben?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Ne beszéljünk új éráról! Vannak újoncok, de az öt világbajnok még a mezőnyben van. Kevin természetesen fantasztikus volt, nagy elismeréssel tudok beszélni róla" – mondta Hamilton. Boullier is megjegyezte, azért még korai lenne azt mondani, hogy a dán máris a 2008-as világbajnok szintjén van, hiszen egyetlen GP-ből nehéz megítélni, hol tart. Azt viszont már látni lehet, milyen alapokra építkezhet, és mi válhat belőle.

„Minden adottsága megvan ahhoz, hogy világbajnok legyen, ha egyszer ehhez elég jó autót kap. Érdemesebb négy verseny után értékelést tartani, de semmi kétségem afelől, hogy megvan az elszántsága, temperamentuma és alázata ahhoz, hogy hosszú távon sikeres legyen" – mondta Ron Dennis, a McLaren F1-es programjának igazgatója.

A világbajnoki címhez szükséges autója egyelőre a Mercedesnek van, ám Boullier szerint csak idő kérdése, mikor nő fel a McLaren teljesítménye a riváliséhoz.

„A Mercedesnek valóban van némi teljesítménybeli fölénye, körönként 5-7 tizeddel gyorsabb másoknál, de a McLarennél azon dolgoztunk a téli teszteken, hogy megbízható autónk legyen – mondta Boullier. – Tudtuk, hogy az idénynyitón a pontszerzéshez jól működő, megbízható gép kell, és ez a stratégiánk tökéletes eredménnyel járt. Ám ezzel nem sokáig lehet az élmezőnyben maradni az F1-ben, így már a fejlesztéseké a főszerep, agresszívak vagyunk ezen a téren."

A McLaren szerint nem csak a Mercedesre kell figyelni: amint más istállók is utolérik magukat a felkészülésben, élesedik a helyzet az élbolyban – a Renault-nál például azt mondták, az Ausztrál Nagydíj maga bőven felért egy négynapos teszttel.

„Láttunk csapatokat, amelyek szintén nem érték el teljesítményük csúcsát, de ha ez összejön, nagyon erősek lesznek. A célunk, hogy a Spanyol Nagydíjra csúcsformába lendüljünk" – tette hozzá Boullier.

A McLaren már a jövő hét végi Malajziai GP-re is jelentős fejlesztésekkel készül, amelyeknek eredményét egy-két futammal később láthatjuk majd.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik