Súlyos balesete után egy héttel Kubica nem lehet ott a következő Formula-1-s futamon, bármilyen jól is érezte magát
Súlyos balesete után egy héttel Kubica nem lehet ott a következő Formula-1-s futamon, bármilyen jól is érezte magát

“Nagyon csalódott vagyok a döntés miatt - nyilatkozta Kubica az orvosi vizsgálatot követően-, teljesen jól érzem magam.”

A montreali futamot végül az ifjú brit trónkövetelő, Lewis Hamilton nyerte, ám a Kanadai Nagydíj mégsem emiatt maradt leginkább emlékezetes. Robert Kubica a viadal 27. körében az egyik kanyarban elvesztette uralmát BMW-je felett, és óriási sebességgel a menetirány jobb oldalán lévő falnak csapódott, majd onnan a pályán keresztül átpörgött a bal oldalra, ahol ismét a falnak csapódott.

Eltelt egy kis idő, amíg megnyugodhattak a kedélyek, de a szörnyű látvány ellenére a pilóta állapota stabilnak, a történteket átélve kifejezetten jónak volt mondható.

Az első, rögtönzött orvosi szakvélemények szerint a pilóta lábtörést szenvedett, ez a legsúlyosabb sérülése, de már a kórházban, a tüzetesebb vizsgálat megállapította: csak ficamról, rándulásról van szó.

Kubicát egy napot a biztonság kedvéért mégis bent tartották a kórházban megfigyelés céljából, de hétfőn már távozhatott is. Méghozzá abban a tudatban, hogy akár versenykész állapotban is lehet a hétvégére, hiszen a világbajnoki sorozat az indianapolisi futammal folytatódik. Erről nyilatkozott maga az érintett versenyző is: mindent elkövet azért, hogy rajthoz állhasson.

A BMW Sauber szerdán zöld utat adott a pilótának, így már csak a csütörtöki FIA orvosi vizsgálatot kellett megvárni a végkifejlethez.

A mai döntés azonban nemleges lett, így 22 éves lengyelt a csapat 19 éves tesztpilótája, Sebastian Vettel helyettesíti majd az Amerikai Nagydíjon, aki élete első Formula-1-es futamán állhat majd rajthoz.

Saját bajnokságában, a Renault-világsorozaton viszont június 14-15-én már a Hungaroringen láthatjuk majd az F1-s tűzkeresztségen addigra már minden bizonnyal áteső német Vettelt.