El: volt barcásokon át vezethet Tokmac Nguenék útja a gólig

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2021.09.30. 15:07
null
A Betis szerdán már a Groupama Arénában készült a Ferencváros elleni mérkőzésre (Fotó: Árvai Károly)
Az Európa-liga csoportkörének 2. fordulójában a Ferencvárosra váró spanyol Real Betis az elmúlt években minden szempontból kiegyensúlyozott klubbá vált. Hat évvel ezelőtt még a másodosztályban szerepelt, mára viszont ott tart, hogy bizonyos mutatókban, játékelemekben a spanyol bajnokság sztárcsapataival is versenyre tud kelni – kispadján egy topedzővel.

STABILITÁS A HÁTTÉRBEN

A Real Betis szakmai bemutatását érdemes azzal kezdeni, hogy a 2014–2015-ös idényben még a másodosztályban szerepelt a csapat, első helyen jutott fel az élvonalba. Az azóta befejezett hat idény közül négyben a legjobb tízben végzett a La Ligában (két 6. hely volt a csúcs ez idő alatt), és idén ősszel 2018 után szerepelhet újra az Európa-liga csoportkörében (a 2018–2019-es idényben az El-ben tovább is jutott a csoportkörből, a következő körben azonban búcsúzott).

A stabilitás a nyári játékosmozgásokban is megmutatkozik, ugyanis a korábbi idényekben az volt a jellemző, hogy egy év alatt a keret több mint fele kicserélődött a klubnál, ezen a nyáron azonban csak egy meghatározó játékos távozott, az előbb a Barcelonához (14 millió euróért), majd az angol Tottnehamhez kerülő brazil jobbhátvéd, Emerson Royal. Ugyanakkor őt pótolhatja az Arsenaltól kölcsönvett, négyszeres spanyol válogatott Héctor Bellerín, míg a Real Sociedadtól ugyancsak kölcsönbe érkező csatár, Willian José valódi főnyeremény lehet, hiszen négy bajnokin négyszer volt eredményes. Nagy költekezés nem jellemzi a klubot, hiszen idén, a kölcsönügyleteket nem számolva, csak az olasz-argentin védőért, a klubhoz három év után visszatérő Germán Pezzelláért fizettek átigazolási díjat (3.5 millió eurót a Fiorentinának). Ugyanakkor így is válogatott játékosokat szerződtettek: a jelenleg sérült hátvéd, Youssouf Sabaly 21-szeres szenegáli válogatott, Rui Silva pedig portugál válogatott kapus, az Eb-n is tagja volt a keretnek, ő az egyik cseréje Rui Patríciónak. Mind a ketten ingyen kerültek Sevillába, előbbi Bordeaux-ból, utóbbi Granadából.

Persze rajtuk kívül is vannak válogatott játékosai a klubnak, a francia támadó középpályás, Nabil Fekir világbajnok volt a franciákkal 2018-ban, a csapat mind a nyolc idénybeli tétmeccsén kezdett, egy gól és két gólpassz a mérlege, az első fordulóban, a Celtic ellen is adott egy gólpasszt. Azt aligha bánják a Ferencvárosnál, hogy a 10-szeres spanyol válogatott Sergio Canales és az Eb-n ellenünk is szereplő William Carvalho sérülés miatt nem játszhat a csütörtöki meccsen. Játszhat viszont a 40 éves klublegenda, az 52-szeres válogatott, 2002-ben már világbajnokságon szereplő Joaquín, aki két hete a Celtic ellen kezdett.

A stabilitás alapját persze a vezetőedző, a korábban a Real Madridnál is dolgozó, a Manchester Cityvel angol bajnoki címet is nyerő, 68 éves chilei Manuel Pellegrini adja, aki tavaly nyár óta irányítja a csapatot, és úgy is nemzetközi kupaindulásra vezette az együttest, hogy az előző években meghatározó játékosok sora távozott: Giovanni Lo Celso (a Tottenham szerződtette), Antonio Sanabria (Torino), Pau López (Roma), Junior Firpo (Barcelona).

BETIS–CELTIC 4–3

STABILITÁS A PÁLYÁN

A spanyol bajnokságban 7. helyen álló, de 11 gólos Real Betisnél az őszi szezonban eddig csak három klub szerzett több gólt (Real Madrid: 21, Rayo: 13, Valencia 12), ráadásul a whoscored.com statisztikái szerint a kapura lövések meccsenkénti átlagos számában (16.4) és a kaput eltaláló kísérletek (6.4) számában is a 2. helyen áll a csapat a La Ligában, mindkét mutatóban az éllovas Real előzi meg.

A DVTK KORÁBBI EDZŐJE MÁSODEDZŐKÉNT SEGÍT

Egy nem is olyan régi ismerős tér vissza néhány nap erejéig Magyarországra: a Diósgyőri VTK-t 2012 és 2013 között játékosként, 2018 áprilisa és 2019 szeptembere között pedig vezetőedzőként segítő Fernando Fernández a Betis asszisztens edzőjeként lesz ott a Groupama Arénában (ahol legutóbb 2019 szeptemberében 1–0-s vereséget szenvedett a DVTK vezetőedzőjeként, és azt követően köszöntek el tőle Diósgyőrben). A 42 éves spanyol szakember 2020 augusztusában írt alá a sevillai klubhoz a világhírű chilei vezetőedző, Manuel Pellegrini hívó szavára. Nem került ismeretlen közegbe, hiszen labdarúgó-pályafutása alatt hat idényt húzott le a sevillai zöld-fehéreknél, 192 tétmérkőzésen 34 gólt szerzett, és tagja volt a 2005-ben Király-kupát nyerő csapatnak. Fernándeznek különleges lenne a Ferencváros legyőzése, mivel játékosként kétszer, míg vezetőedzőként ötször mérkőzött meg a magyar rekordbajnokkal, ám ezeken az összecsapásokon egy döntetlen mellett hat vereség a mérlege.
B. L.

Ha hozzátesszük, hogy mindez 58.6 százalékos átlagos meccsenkénti labdabirtoklással is párosul, akkor jól látszik, hogy egy abszolút támadó szellemben futballozó, a meccseket irányítani akaró Betis lesz a Ferencváros ellenfele. A Betis gólra törő játékát mutatta a Celtic elleni mérkőzés is, amelynek az elején két kontratámadásból ugyan két gólt szereztek a skótok (a másodiknál előbb tizenegyest harcoltak ki, és abból jött a gól), utána viszont nyomás alá helyezték őket a hazaiak, akik 16-szor lőttek, kapura, hétszer el is találták a kaput, s négy gólt szereztek.

A támadójátékban, Pellegrini 4–2–3–1-es formációjában kulcsszerep jut az éppen aktuális középcsatárnak, függetlenül attól, hogy a legutóbbi három bajnokin egyaránt eredményes, augusztusban szerződtetett, de az El 1. fordulójában nem játszó Willian José vagy a Celtic ellen gólt és gólpasszt is elérő, az előző bajnoki idényben 11 találattal a Betis házi gólkirályának bizonyuló Borja Iglesias játszik-e éppen. A center feladata ugyanis nemcsak a befejezésekben, a gólszerzésben nyilvánul meg, hanem abban is, ahogy elviszi a védőket és területet nyit a mozgásával a második hullámban érkező gólerős középpályások, így például Fekir vagy a Cetic ellen duplázó és a bajnokságban is már két gólnál tartó Juanmi előtt.

A Betis védekezésének hatékonyságát jelzi a meccsenkénti 17 sikeres szerelés, amivel 2. a csapat a spanyol bajnokság vonatkozó rangsorában. Ebből a szempontból a Celtic elleni meccs kicsit csalóka lehet a három kapott góllal, de a háromból csak egy született klasszikus akcióból (a második 11-esből, a harmadik szöglet után esett). Egyébként három gólt ezt megelőzően februárban, az akkor még Lionel Messi vezérelte FC Barcelonától kapott a Betis.

Igazán gyenge pontról nem is beszélhetünk a Betis kapcsán, bár azért az látszott, például az Espanyol elleni spanyol bajnokin és a Celtic ellen is, hogy a széleken, gyors kontrákkal azért a védelem mögé lehet kerülni. Persze a jobb oldalon Bellerínnel vagy ha ő a Celtic elleni meccshez hasonlóan az El-ben pihen, akkor a volt barcás Martín Montoyával, illetve a másik oldalon a szintén Barca-nevelés Juan Mirandával vagy Álex Morenóval szemben így is fel lesz adva a lecke Tokmac Nguenéknek.

Egyébként volt Barca-játékosok hada várhat a Ferencvárosra a Betis hátsó alakzatában, hiszen a legutóbb említett szélső védők mellett a kapuban ott lehet akár a katalánok korábbi chilei légiósa, a legutóbbi négy tétmeccsen védő Claudio Bravo, a védelemben pedig Marc Bartra is szerepet kaphat, aki a Dortmundban és a Barcában játszott korábban.

A BETIS SZERDAI EDZÉSE

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
G-CSOPORT
21.00: FERENCVÁROS
–Real Betis (spanyol) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n
21.00: Celtic (skót)–Bayer Leverkusen (német)

1. FORDULÓ
SZEPTEMBER 16., CSÜTÖRTÖK
Bayer Leverkusen–FERENCVÁROS 2–1
Real Betis–Celtic 4–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik