Vidi: félúton Köln felé; Kisvárda: az fárad el, aki a labdát kergeti

Vágólapra másolva!
2022.08.06. 08:21
null
Stopira (balra) nagy akarással futballozott, gólt szerzett − járt neki a csapattársak elismerése (Fotó: Török Attila)
A Fehérvár FC könnyed győzelmet aratott az Ekl-selejtezőben, a moldovai Petrocub elleni 5–0-s sikerből a csapatot tíz éve erősítő Stopira góllal vette ki részét.

 

A száraz tény: Fehérvár FC–Petrocub Hincesti 5–0.

Eldőlt?

„Dehogy dőlt el!”  – igyekezett lehűteni a kedélyeket Stopira, a Fehérvár védője, miután egy kisfiú kérését teljesítve elajándékozta a mezét. „Közel kerültünk a továbbjutáshoz, ám még nem könyvelhetjük el, hogy máris a rájátszásra készülhetünk. A párharc még nem fejeződött be, a felénél tartunk, akkor lesz vége, ha a visszavágót lefújják. Nem én vagyok az első, és bizonyára nem is az utolsó, aki azt mondja: a futballban bármi megtörténhet. Ettől még igaz, hogy a továbbjutásra jóval nagyobb eséllyel pályázunk, mint a Petrocub, nem utolsósorban annak köszönhetően, hogy remek munkát végeztünk csütörtökön.”

A zöld-foki-szigeteki válogatott játékosból persze előjött a hátvéd, amikor szóba került a végeredmény.

„Annak, hogy öt gólt szereztünk, örülök, legalább annyira, mint hogy nem kaptunk egyet sem” – mondta. „Mindamellett továbbra is tartom, a nemzetközi porondon nincs könnyű meccs. Egy csapat persze megkönnyítheti a saját helyzetét, ha jól futballozik – mi ezt tettük. Amit a múlt vasárnapi, paksi bajnoki mérkőzésen elrontottunk, kijavítottuk. Ott is sok lehetőségünk volt, ám akkor képtelenek voltunk a kapuba találni, most viszont jó százalékban használtuk ki a gólhelyzeteinket. Erre, no meg arra, hogy a hálónk érintetlen maradt, építhetünk az előttünk álló mérkőzéseken. Erőt is kell merítenünk, amiből csak tudunk, mert nehéz időszak vár ránk, vasárnap a Honvédot fogadjuk, utána a moldovai túra vár ránk, majd következik az újabb bajnoki, aztán remélhetőleg a Köln elleni playoff. Mivel hetente kétszer lépünk pályára, lényeges, hogy megfelelő erőnléti és mentális állapotban legyünk, a háttérben sokan dolgoznak azért, hogy ezen a téren se legyen gondunk. Hiszem, hogy ha összetartunk, és csapatként küzdünk, nem maradnak el a jó eredmények.”

Amíg csütörtök este a Fehérvár a 144. nemzetközi tétmeccsét vívta, Stopira 318. alkalommal öltötte magára a piros-kékek szerelését. A mérkőzés után bizonyára ő is értesült róla, hogy már-már történelmi siker részese volt: amint arról a klubhonlap is beszámolt, a nemzetközi porondon eddig mindössze kétszer aratott nagyobb különbségű győzelmet a Vidi. Először 1983. július 30-án az MKS Cracoviát verte meg 6–0-ra, tíz évvel később, 1993. július 18-án a DAC ellen győzött 7–1-re. Ötgólos differenciát is feljegyeztek már a históriás könyvbe, 1978. május 7-én az R.A.A. ­Louviéroise kapott ki 6–1-re a Sóstói Stadionban, míg a feledhetetlen UEFA-kupa-menetelés során a belgrádi Partizan szaladt bele 5–0-s verésbe 1984. november 28-án. A belgrádi gárda ellen négyszer eredményes Szabó József a Petrocub elleni találkozót a helyszínen nézte meg, így láthatta a fehérvári együttest immár tíz éve szolgáló Stopira 28. gólját Vidi-mezben.

„Mindig különleges érzés gólt szerezni, kiváltképp, ha azzal segíteni tudom a csapatomat” – beszélt a Dárdai Pál szöglete után fejelt góljáról a 34 esztendős védő. „Ha a kapuba találok, áldottnak érzem magam. Sokat jelent nekem, hogy eredményes voltam, és sokat jelentett a csapatnak is, mert azzal kerültünk háromgólos előnybe, amivel még az első félidőben megrogyasztottuk az ellenfelet. No de ez már a múlt, most nincs más feladatunk, mint a Honvéd elleni mérkőzésre figyelni. Nincs megállás, de ne is legyen – addig jó nekünk, amíg futballozhatunk!”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA-SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
FEHÉRVÁR FC−PETROCUB (moldovai) 5−0 (3−0)
Székesfehérvár,
3356 néző. Vezette: Thórarinsson (izlandi)
Gólszerző:
Dárdai P. (20.), Kodro (22. − 11-esből), Stopira (35.), Petrjak (66.), Zivzivadze (88. − 11-esből)

PIETSCH TIBOR

Ezt adta meg 0–0-nál Igor Sztpjcsevszki játékvezető... Etzaz Hussain (16) még alig lépett vissza a pályára gólszerzés előtt, amikor Martin Linnes (jobbra) már elrúgta a labdát – óriási les volt a Molde első találata
Ezt adta meg 0–0-nál Igor Sztpjcsevszki játékvezető... Etzaz Hussain (16) még alig lépett vissza a pályára gólszerzés előtt, amikor Martin Linnes (jobbra) már elrúgta a labdát – óriási les volt a Molde első találata

Kisvárdai konklúzió: mindig az fárad el, aki a labdát kergeti

Ennél csak jobban sikerülhetett volna a Kisvárda norvégiai túrája, már ami a csütörtök esti Európa-konferencialiga-selejtező első meccsének eredményét (3–0-ra nyert a Molde) illeti, hiszen az utazással, a szervezéssel, a körülményekkel minden rendben volt.

Tor Odvar Moen, a Siófok korábbi, a Molde HK női kézilabdacsapatának jelenlegi edzője:
Nemcsak a kézilabdában, a futballban is igaz, hogy megmutatkozik, melyik csapat van játékban, illetve melyiknek kezdődött el éppen csak az idény. A Molde április óta folyamatosan tétmeccset játszik, a Kisvárda formája még idény elejinek tűnt. Ha valóban les volt az első gól, az nagyban befolyásolta a meccs sorsát, ki tudja, meddig bírta volna tartani a döntetlent a Várda. Hamarosan találkozhatok magyar barátaimmal, hiszen csapatommal, a Moldéval a hónap közepén Siófokra megyünk edzőtáborozni.

A norvég bajnokság listavezetője ellen az első félidőben semmi sem utalt arra, hogy ekkora verés lesz a vége. A szünetig jól tartotta magát a Kisvárda, a lehetőségek számát tekintve sem maradt alul vendéglátójával szemben, és a második játékrész elején egyre inkább igazolódott, amit a Moldéról a helyi újságírók állítottak: a csapat alacsonyabban jegyzett riválissal és felállt védelemmel szemben nehezen boldogul. Márpedig a magyar ezüstérmes időnként hat védővel őrizte kapuját, miután a négy hátvédhoz a két szélső támadó is csatlakozott hátul.

„Úgy érzem, a játék képével nincs összhangban a végeredmény, többet érdemeltünk volna” – állapította meg lapunk kérdésére Matheus Leoni, a Kisvárda brazil-olasz balhátvédje. „A hatvankettedik percben született első gól után nem kellett volna további kettőt kapnunk. A párharc száznyolcvan percig tart, ha csak egy gól lett volna a különbség, jóval kezelhetőbb lenne. Így sem mondom, hogy teljesen reménytelen a helyzetünk, megpróbálunk a visszavágón történelmet írni.”

A két csapat között a fő különbséget Dastro Fofana jelentette – a 19 éves elefántcsontparti támadó már az első félidőben is a legveszélyesebb Molde-játékos volt, a szünet után pedig olyan gólt szerzett, hogy közben szinte a teljes vendégvédelmet a hátán cipelte a kapuig.

„Nagyon jó játékos, mindig kereste a párharcot, bár ritkán kerültünk szemtől szembe egymással a pályán. Nagy jövő előtt áll ” – jellemezte őt Matheus Leoni, aki az ominózus második gólnál csaknem menteni tudott a gólvonalnál. „Az ilyen megmozdulások döntötték el a meccset, no meg az, hogy nyomást tudtak ránk gyakorolni. A második félidőben már nem volt nálunk a labda annyiszor, mint az elsőben, és mindig az a csapat fárad el, amelyik a labdát kergeti. Ráadásul a Molde friss erői jól szálltak be a játékba, fokozták a tempót.”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA-SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
MOLDE  (norvég)–KISVÁRDA 3−0 (0−0)

 Molde, 3404 néző. Vezette: Sztojcsevszki (macedón)
Gólszerző: Hussain (62.), Fofana (80.), Linnes (82.)
A visszavágót augusztus 11-én rendezik Kisvárdán.

BODNÁR TIBOR

A vereség dacára a székelyek vastapssal jutalmazták a Sepsi erőfeszítését

A Djurgarden kétgólos előnyt szerzett a hazai pályán rendezendő visszavágóra a Sepsi ellen, amelynek vezetőedzője, Cristiano Bergodi nem mond le a továbbjutásról az Ekl-selejtező harmadik fordulójában.

SZÉP VOLT, FIÚK! – zúgott a 3–1-es vereség ellenére a Sepsi OSK Arénában a svéd Djurgarden elleni Európa-konferencialiga-selejtező után, jól mutatva, mennyire megbecsüli a székelyföldi közönség a Román Kupa- és Szuperkupa-győztes csapat eddig elért eredményeit. A lankadatlan buzdítás és elismerés ezúttal elsősorban a gárda küzdőszellemét jutalmazta: a Sepsi 0–3 után sem adta fel, végül büntetőből be tudta venni a több nagy védést is bemutató Jacob Widell Zetterström kapuját. A román sajtó tudósításai szerint a Sepsinek esélye sem volt a Djurgarden ellen, a továbbjutási reménye már a stockholmi visszavágó előtt elúszott.

„Nehéz ellenállni a sorozatban nyolc győzelmet arató, két és fél hónapja veretlen svéd erőnek” – írja tudósításában a Gazeta Sporturilor bukaresti sportlap. A Digisport szerint a jó idényrajt után a Sepsi az utóbbi három mérkőzésen veszített lendületéből, a svédek egyértelműen felülmúlták.

Az erdélyi magyar lapok közül a Székelyhon megérdemelt svéd sikerről ír, amellyel a jobb futballt játszó vendégcsapat a továbbjutás kérdését is eldöntötte. A Maszol portál szerint a Sepsi nehéz helyzetbe hozta magát a stockholmi visszavágó előtt, de „a hazai szurkolók a vereség ellenére vastapssal és a székely himnusz eléneklésével köszönték meg a játékosok helytállását”. A sepsiszentgyörgyi Háromszék napilap a kíméletlen svéd helyzetkihasználásban látja a vendégek sikerének kulcsát, de kiemeli, hogy a házigazda a becsületgól megszerzése után mindent megtett, hogy tovább faragjon hátrányából.

A Sepsit irányító Cristiano Bergodi a vereség ellenére sem elégedetlen együttese játékával, és nem mondott le a továbbjutásról. Az olasz edző szerint a svédek első góljához vezető akciósorozat a Bogdan Mitrea elleni, le nem fújt szabálytalanságból indult, és elbillentette a mérkőzést.

„Az azt követő hat-hét perc, amikor a második gólt is kaptuk, zűrzavar volt. Nem volt akkora különbség a mérkőzésen, mint az eredmény mutatja, a nulla három pedig túl durva lett volna. Megpróbáljuk megnyerni a kinti meccset, nincs veszítenivalónk” – mondta a mérkőzés után Cristiano Bergodi.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA-SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
SEPSI OSK (romániai)– DJURGARDEN (svéd) 1−3 (0−2)

Sepsiszentgyörgy, 7500 néző. Vezette     : Raczkowski (lengyel)
 Gólszerző: Tudorie (79. − 11-esből), ill. Edvardsen (26. − 11-esből), Asoro (31., 53.)
A visszavágót augusztus 11-én rendezik Stockholmban.

BOROS MIKLÓS

Kalmár Zsolt: Megmutatjuk, hogy jobb csapat a Dunaszerdahely!

A román FCSB-től elszenvedett vereség ellenére bíznak a DAC-nál az Ekl-selejtezős továbbjutás kiharcolásában, a játékosok nem mentek el szó nélkül a bíró ténykedése mellett.

Bár a szlovén Rade Obradovic lefújta, a DAC játékosai számára nem ért véget a román FCSB elleni Ekl-selejtezős párharc első, dunaszerdahelyi összecsapása. A szerdán 1−0-s vereséget szenvedő csallóközi együttes néhány labdarúgója számonkérte a játékvezetőn erősen vitatható ítéleteit (a hazaiaktól Dominik Kruzliakot a 67. percben kiállította), Kalmár Zsolt a negyedik játékvezetőnél hevesen tiltakozott − sárga lapot kapott érte.

„Ezt a meccset már nem tudjuk visszahozni, sajnos elveszítettük. De! Csapattársam kiállítását megelőzően szerintem  piros lapot kellett volna adni a románok védőjének, nagyot hibázott a játékvezető. Ha a FCSB futballistáját leparancsolja a pályáról, mi játszunk emberelőnyben, ez esetben biztosan szereztünk volna gólt” − nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Kalmár Zsolt, a DAC magyar válogatott középpályása. A súlyos térdsérüléséből nemrégiben felépülő 27 éves játékos a hajrában csereként állt be a bukaresti együttes ellen.

„Sajnos nem tudtunk veszélyeztetni rögzített játékhelyzetből, eleve kevés esélyünk nyílt rá. Az egyiknél Szánthó Regő a kapufát találta el, nem volt szerencsénk” − folytatta. „Két hasonló képességű csapat játszott, lehetőségek voltak itt is, ott is. A gólt balszerencsés szituációból kaptuk, rögtön a kiállítás után. Semmi sincs veszve, még csak a párharc felénél járunk. A hétvégén megszerezzük a három pontot az újonc Zólyombrézó otthonában, majd minden idegszálunkkal Bukarestre figyelünk. A visszavágón kemény meccs vár ránk, mindent megteszünk, hogy kiharcoljuk a továbbjutást. Hangsúlyozom, Dunaszerdahelyen nem voltak jobbak nálunk a románok, jól érzékelhető volt, hogy fel tudjuk venni velük a versenyt. Főleg mentálisan kell felkészülnünk, mert a nézők parázs hangulatot teremtenek majd. Mi azonban megmutatjuk nekik, hogy a DAC a jobb csapat.”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA-SELEJTEZŐ, 3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS     
DAC (szlovákiai)−FCSB (román) 0−1 (0
−0)
Dunaszerdahely, 8424 néző. Vezette: Obrenovic (szlovén)
Gólszerző: Tamm (69.)
Kiállítva: Kruzliak (67. − DAC)
A visszavágót augusztus 11-én rendezik Bukarestben.

DUDUCZ TIBOR

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik