Tragédia árnyékolja be a Zenit „lehetetlen küldetését”

Vágólapra másolva!
2011.03.17. 13:35
null
Mihajlov (jobbra) ott lesz a Twente kapujában, de a gyászoló Malafejev most nem léphet pályára (Fotó: Imago)
A Zenit labdarúgócsapatának eleve nagyon kevés reménye volt a továbbjutásra az Európa-ligában, miután idegenben a Twente 2008 óta nem látott csapást (0–3) mért rá, de közvetlenül a mérkőzés előtt tragédia árnyéka is borul a visszavágóra. Autóbalesetben elhunyt ugyanis Marina Malafejeva, a Zenit orosz válogatott kapusának, Vlacseszlav Malafejevnek a felesége.

 

ZENIT–TWENTE

Fekete karszalaggal lépnek pályára az Európa-ligában a szentpétervári Zenit labdarúgói, miután csütörtök hajnalban Marina Malafejeva, a válogatott kapuvédő Malafejev felesége életét vesztette egy autóbalesetben. Magában a balesetben vétlen volt a producerként dolgozó kétgyermekes családanya, viszont a helyszínelők szerint sem ő, sem utasa nem volt bekötve a 100 km/óra fölötti sebességnél bekövetkezett ütközés előtt.

A Zenit a tragédia súlyával küzdve készül, a Twente honlapján fejezte ki részvétét. A péterváriak volt edzője, German Zonin szerint el kellene halasztani a visszavágót – a klub viszont tudatta, nem kérik az UEFA-tól a halasztást. Malafejev helyett a fehérorosz Jurij Zsevnov őrzi a Zenit kapuját.

Az orosz bajnokcsapatból hiányzik a sérült Tomás Hubocan, Szergej Szemak, Vlagyimir Bisztrov és Nicolas Lombaerts, Fernando Meira teljesen formán kívül van, a válogatott center Alekszandr Kerzsakov és „váltótársa”, Alekszandr Buharov közül egyik játékos sem tud vállalni még egy teljes mérkőzést... Ebből is látszik: Luciano Spallettinek minden tudására szükség lesz, hogy megfelelő teljesítményt és eredményt „varázsoljon elő” csapatából.

HETEN VANNAK, MENNYIEN MARADNAK?

A tizenhat, nyolcaddöntőbe jutott együttes közül hétnek van a vitrinben UEFA-kupája: a Liverpoolnak három, a PSV-nek, a Leverkusennek, az Ajaxnak, a Portónak, a CSZKA Moszkvának és a Zenitnek egy-egy.

 

Az El-jogelőd kupaviadalt megnyerő hét csapatból mindössze egy, a Porto győzött az első nyolcaddöntő-mérkőzésen, a PSV ikszelt, öt korábbi kupagyőztes kikapott – lehet, hogy alaposan megcsappan a számuk a negyeddöntőre.

MANCHESTER CITY–DINAMO KIJEV

A Manchester Citynek nem volt leányálom a kijevi vendégjáték, a 0–2-vel nehéz helyzetbe került Roberto Mancini csapata. Az arab tulajdonosi körnél alighanem rossz pont lesz, ha a City már a tizenhat között elszáll, tekintve a hatalmas befektetést.

„Tudtuk, hogy a Dinamo jó csapat, de a múlt héten egyszerűen nagyon jók voltak, és meg tudtak lepni minket. Rosszul alkalmazkodtunk a körülményekhez, de legalább most már teljesen tisztában vagyunk azzal, hogy mi vár ránk. Képesek vagyunk ledolgozni a hátrányt, de nagyon fontos lenne, hogy vagy az első öt percben, vagy legkésőbb az első fél órában betaláljunk” – tekintett a mérkőzés elé a City belga légiósa, Vincent Kompany.

A manchesterieket óvatosságra intheti, hogy a kijeviek védjegyének számító villámgyors kontrákra valószínűleg bőven lesz hely – ebben reménykedik Alekszandr Sovkovszkij, a Dinamo rutinos kapusa is, akinek alighanem lesz dolga a meccsen...

„Megérdemelt sikert arattunk Kijevben, de ha hárommal nyertünk volna, az sem dönt el még semmit. Még a hazainál is jobb teljesítményt kell nyújtanunk, nagyon fegyelmezett védekezésre van szükségünk, és gyors ellentámadásokra” – vélekedett.

RANGERS–PSV

A PSV Eindhovenben egy látványosnak véletlenül sem nevezhető mérkőzésen nem tudta bedarálni a Rangerst, Dzsudzsák Balázsnak és társainak így az Ibroxban kellene kicsikarni a továbbjutást. A skót csapatokkal szemben még mindig nyeretlen PSV mérlege borzasztó a Rangersszel szemben...

„Hosszú ideje először kaptunk kedvező sorsolást azt tekintve, hogy otthon játszhatjuk a visszavágót, és ebből előnyt kellene kovácsolnunk. Óvatosnak kell lennünk, a PSV kifejezetten jó támadókkal és erős kerettel rendelkezik" – mondta Walter Smith, a Rangers menedzsere.

Smith már bevetheti Steven Naismith-t, de a támadó vagy a PSV elleni visszavágót, vagy a Celtic elleni, vasárnapi Ligakupa-döntőt bírja, egymás után a kettőt semmiképp – így szerepeltetése kérdéses.

Fred Ruttennek nincs hiányzója (leszámítva a hónapokra kidőlt Jonathan Reist), de a skót fal feltörésének mikéntje fejtörésre kényszeríti.

„Olyan volt a védelmük, mint a fal, megpróbáltuk áttörni, de ez nagyon nehéz. Nem bírtuk beerőszakolni azt az egy gólt, amire nagyon nagy szükség lett volna. Nem könnyítettük meg a saját dolgunkat, és tisztában vagyunk vele, hogy a Rangers sok jó eredményt ért el már így: idegenben addig daráltak, míg elértek egy döntetlent, hazai pályán meg eldöntötték a párharcot. A szépség nem számít, csúnya meccsen tovább akarunk jutni, főleg, hogy a klubnak is nagyon fontos lenne, hogy minél tovább jussunk" – nyilatkozott Fred Rutten az eindhoveniektől.

Dzsudzsák Balázs (ha nem történik semmi váratlan) a PSV kezdőcsapatában lesz, kérdés viszont a center kiléte. Rutten elégedetlen a svéd Marcus Berg teljesítményével, így könnyen lehet, hogy Danny Kovermans vagy a fiatal Género Zeefuik lesz a középcsatár.

kerdes=Kivívja-e a továbbjutást a PSV?|opcio1=Igen|opcio2=Nem|
cikkertekelo_szavazas

Szavazz!

Kivívja-e a továbbjutást a PSV?
mceBlockPasteEnd

 

LIVERPOOL–BRAGA

A liverpooliak saját bevallásuk szerint is olyan gyengén játszottak Bragában, hogy a 0–1 még hízelgő eredménynek számít – Kenny Dalglish csapata viszont az Anfield drukkerhadában rejlő erőt fordítaná a portugálok ellen.

„Az Anfield mindig előnyt jelent nekünk, ha hátrányban is vagyunk, a szurkolók belehajthatnak a fordításba. Sokkal jobban kell kezdenünk, mint az első mérkőzésen. A következő idényben is ki akarjuk vívni az európai kupaszereplést, mert a Liverpool neve összeforrott az európai kupákkal. Ehhez győzelmek kellenek, azonnali jelleggel. A Braga nem fog beállni védekezni, az alapvetően támadó stílusukon nem szoktak változtatni idegenben sem" – mondta szerdai sajtótájékoztatóján Kenny Dalglish.

A Braga öt európai kupameccsének egyikét sem tudta megnyerni Angliában, két 6–0-s zakó is csúfítja a mérleget... A portugálok eddig kétszer értek el olyan eredményt Angliában – Boltonban egy 1–1 2007-ben, Londonban a Tottenham ellen egy 3–2-es vereség szintén 2007-ben –, ami továbbjutást jelentene nekik.

Gulácsi Péter vélhetően a kispadra kerül ismét a Liverpoolban, miután Dalglish őt tekinti második számú kapusnak, hátrébb sorolva Brad Jonest. Steven Gerrard nem bevethető, Daniel Agger térdsérülése után harcra kész.

A TÖBBI PÁLYÁN...

A három, versenyben maradt orosz csapat közül egyedül az ért el kedvező eredményt, amelytől nem várták ezt – a Szpartak Moszkva bravúros győzelmet aratott az Ajax otthonában. Valerij Karpin több kulcsjátékosát pihentette Rosztovban, ahol a Szpartak nagyon csúnyán leégett (0–4!). Az Ajax másfél hónapra elvesztette első számú kapusát, az ujjtörést szenvedett Maarten Stekelenburgöt.

A PSG egygólos hátrányt (1–2) igyekszik ledolgozni a Benfica ellen, a párizsiak otthon még veretlenek portugál ellenfelekkel szemben az európai kupákban. A francia nagycsapat 2006 novembere óta 14 hazai európai kupamérkőzést vívott meg veretlenül, 24–5-ös gólkülönbséggel, ráadásul 11 meccsen gólt sem kapott!

Az FC Porto lehet, hogy már túl van a munka nehezebb felén: megverte Moszkvában a CSZKA-t, így „csak" az 1–0-t kell őriznie a Dragaóban. A Villarreal látványos meccsen nyert 3–2-re Leverkusenben, és mivel ebben a szezonban még százszázalékos otthon az El-ben, igen jó esélyekkel tekinthet a visszavágó elé.

LABDARÚGÓ EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Zenit (orosz)–Twente (holland)19 óra
Az első mérkőzésen: 0–3
Szpartak Moszkva (orosz)–Ajax (holland)19
Az első mérkőzésen: 1–0
Manchester City (angol)–Dinamo Kijev (ukrán)19
Az első mérkőzésen: 0–2
PSG (francia)–Benfica (portugál)19 (Tv: Digi Sport)
Az első mérkőzésen: 1–2
Rangers (skót)–PSV (holland)21.05 (Tv: Story Tv4)
Az első mérkőzésen: 0–0
Porto (portugál)–CSZKA Moszkva (orosz)21.05
Az első mérkőzésen: 1–0
Villarreal (spanyol)–Leverkusen (német)21.05 (Tv: Sat1)
Az első mérkőzésen: 3–2
Liverpool (angol)–Braga (portugál)21.05 (Tv: Digi Sport)
Az első mérkőzésen: 0–1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik