Torres most nem kerülheti el az Atléticót

Vágólapra másolva!
2010.04.09. 12:23
null
Fernando Torres (felül) felkészülési mérkőzésen már játszott liverpooliként az Atlético ellen (Fotó: Action Images)
Ha a Bajnokok Ligájából ki is hullottak az angol csapatok, a második számú európai labdarúgókupában, az Európa-ligában lehet még akár színtiszta angol finálé is, hiszen a legjobb négy közé bejutó, Gera Zoltánt is foglalkoztató Fulham külön ágon van, mint a Liverpool. Persze mindkét csapat útjában ott tornyosul még egy jelentős akadály: a londoniak a hajdanán BEK-et is nyerő német Hamburg ellen folytatják, míg a Poolra madridi túra vár – a csütörtökön két gólt szerző Fernando Torres volt klubja, az Atlético Madrid ellen lép majd pályára.

„Számomra sem érdektelen a madridi út – mondta a sokáig a Real Madrid edzői stábjában dolgozó Rafa Benítez, a Liverpool menedzsere –, ám Fernandót nyilvánvalóan még jobban lázban tartja, hiszen hosszú ideig futballozott az Atléticóban."

Fernando Torres egyelőre nem szólalt meg az ügyben, de jó profiként vélhetően teszi majd a dolgát – Benítez legalábbis minden szinten számít rá. „Ismerjük az Atléticót. Egyre jobban játszik, két nagyszerű támadója van, akikről sokat tudunk, de ha kell, Fernandótól megtudunk mindent..."

A Benfica ellen csütörtökön két gólt szerző Torres már az elmúlt kupaidényben is játszhatott volna fontos tétmeccset egykori madridi csapattársai ellen, ám sérülés miatt kihagyni kényszerült a két BL-csoportmeccset (1–1, 1–1). Ezúttal egy most is az Atléticót erősítő támadó, Sergio Agüero hiányzik majd legalább az első találkozóról – eltiltás miatt.

A gól nélkül is viharos csütörtöki, Valencia elleni mérkőzésen egyébként nem emiatt, és nem a madridiak kárhoztatták a játékvezetőt. A reklamálása következtében a lelátóra száműzött valenciai tréner, Unay Emery az ötbírós rendszer csődjének tartja a történteket – szerinte két büntetőt is kellett volna ítélni csapata javára.

„Ha a televíziós felvételeket visszanézik, szégyenükben legszívesebben elbujdokolnának majd" – jövendölte a tréner, Zsigics buktatását és egy kezezést szóvá téve a madridi 16-oson belüli események közül.

A Standarddal szemben kettős győzelemmel továbblépő hamburgiak háza táján Mladen Petric ollózós – mellesleg nagyon fontos – gólja az egyik leghálásabb téma:

„Nem gyakran szerzek ilyen gólt, úgyhogy nagyon boldog vagyok, hogy ezúttal minden klappolt, és sikerült tökéletesen eltalálnom a labdát. Már a rúgás hangjából éreztem, hogy gól lesz" – idézte fel a történteket a horvát támadó, aki a Fulham orra alá is szeretne borsot törni a következő körben.

A Gera Zoltánt felvonultató londoniak az elődöntő „kicsijei": semmiféle jelentős trófeájuk nincs még (egyetlen FA-kupa-döntőjüket elveszítették 1975-ben), ami részben azzal függ össze, hogy 2001 előtt 23 éven át alsóbb osztályokban szerepeltek. Roy Hodgson menedzser a Wolfsburg kiejtése után bevallotta, élvezi, hogy történelmet írhat csapatával.

„Volt már néhány szép estém a futballban, de ez a csütörtöki igencsak ott van a legszebbek között. Még egy kicsivel több energiát mozgósítva akár fölényesebb győzelmet is arathattunk volna, hiszen megvoltak a lehetőségeink" – mondta a veterán tréner. Egyik kulcsjátékosa, Danny Murphy így nyilatkozott:

„A Juventus elleni, előző fordulóbeli párharc valószínűleg sokáig él majd szurkolóink emlékezetében, de a Wolfsburg elleni produkció sem volt kutya; ha nagy szavakat akarok használni, akkor rendkívül érett produkcióként jellemezném" – így a középpályás. (Gera Zoltánt egyelőre nem tudtuk elérni.)

Ami az esetleges színtiszta angol döntőt illeti, az Európa-liga jogelődjében, az UEFA-kupában mindössze egyszer volt ilyesmire példa: 1972-ben, az első kiírás aranypárharcában a Tottenham összesítésben egy góllal bizonyult jobbnak a Wolverhamptonnál (2–1, 1–1).

A közelmúltban az angol klubok vagy a Bajnokok Ligájára, vagy saját bajnokságuk hajrájára összpontosítottak, az Európa-ligát (UEFA-kupát) többnyire a tartalékcsapatukkal „tisztelték meg". Így fordulhatott elő, hogy az utóbbi tíz évben mindössze háromszor jutott be képviselőjük a fináléba (Arsenal, 2000; Liverpool, 2001; Middlesbrough, 2006), és csupán egyszer, a „vörösök" révén vitték haza a trófeát.

EURÓPA-LIGA, ELŐDÖNTŐ, PÁROSÍTÁS 
ELSŐ MÉRKŐZÉSEK, ÁPRILIS 22.
Hamburg (német)–Fulham (angol)
Atlético Madrid (spanyol)–Liverpool (angol)
VISSZAVÁGÓK, ÁPRILIS 29.
Fulham–Hamburg 
Liverpool–Atlético Madrid

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik