Sosem látott eset: sehol nincsenek az angol, olasz, német és francia csapatok

Vágólapra másolva!
2011.03.18. 11:10
null
Dzsudzsák kapufán csattanó szabadrúgása – centik hiányoztak a gólhoz (Fotó: Reuters)
Sosem látott eset fordult elő a második számú európai labdarúgókupa (UEFA-kupa és Európa-liga) történetében: sem angol, sem olasz, sem francia, sem német csapat nem jutott be a negyeddöntőbe – olyan még nem volt, hogy ennyi topliga csapatai elszálltak volna már ilyen korán. Maradt viszont három portugál (Benfica, Braga, Porto), két holland (PSV, Twente), egy spanyol (Villarreal), egy ukrán (Dinamo Kijev) és egy orosz (Szpartak Moszkva). Lehet, hogy húzónevek estek ki, de egyáltalán nem biztos, hogy ez rosszat tesz a végjátéknak...

Hét, korábban UEFA-kupát nyert együttes szerepelt az Európa-liga nyolcaddöntőjében (Liverpool, PSV, Leverkusen, Ajax, Porto, CSZKA Moszkva, Zenit), közülük mindössze ketten maradtak a negyeddöntőre: a PSV és a Porto. Rajtuk kívül még a Benficának és a Dinamo Kijevnek van európai kupagyőzelme (Benfica – két BEK, Dinamo – két KEK, egy Szuperkupa), de a negyeddöntő klubjai közül egyik sem számít jelenleg a kontinens elitklubjai közé. Az angol, olasz, francia és német együtteseket meg hiába is keressük...

ADATBANK, TOVÁBBI PROGRAM
Európa-liga, adatbank - kieséses szakasz
Sorsolás: Nyon, 13 óra
BL-sorsolás: Nyon, 12 óra
Negyeddöntő, első mérkőzések: április 7.
Negyeddöntő, visszavágók: április 14.
Elődöntő, első mérkőzések: április 28.
Elődöntő, visszavágók: május 5.
Döntő (Dublin): május 18.
A nyolc közé jutottak: Benfica, Braga, Porto (portugálok), PSV, Twente (hollandok), Dinamo Kijev (ukrán), Szpartak Moszkva (orosz), Villarreal (spanyol)

Ami azt illeti, ez nem is biztos, hogy baj a végjátékot tekintve. Egyrészt tekintélyes múltú csapatok jutottak be a legjobb nyolc közé, másrészt olyanok, amelyeknek nem nyűg, hanem rang az, hogy a második számú európai trófeáért versenghetnek – motivációban nem lesz hiány, az együttesek mindegyikének óriási tett lenne az El-serleg elhódítása.

Többek között azért is, mert a Villarrealnál, a Szpartaknál, a Twenténél és a Bragánál még „üres a klubvitrin" (már az európai küzdelmeket nézve), a többiek közül pedig az elmúlt évtizedben csak a Porto ünnepelhetett kontinentális sikert: a Szuper Sárkányok 2002–2003-ban az UEFA-kupát, egy idénnyel később a Bajnokok Ligáját nyerték meg.

A Benfica fantasztikus múltja ellenére 1962 óta nem nyert európai kupát (cserébe van hat elvesztett kupadöntője), a PSV az 1988-as, Van Breukelen, Gerets, Ronald Koeman és Kieft fémjelezte BEK-győztes csapat óta vár trófeára, a Dinamo Kijev legutóbb Valerij Lobanovszkijjal nyert (1986-ban KEK-et). Motivációban nem lesz hiány...

DZSUDZSÁK: KÖNNYEBB VOLT, MINT VÁRTUK

Dzsudzsák Balázs, a PSV magyar válogatott balszélsője gólpasszal járult hozzá az eindhoveniek Glasgow-ban aratott 1–0-s sikeréhez és az Európa-liga negyeddöntőjébe jutáshoz. Dzsudzsák úgy véli, a Rangers elleni meccs könnyebb volt, mint gondolták.

„Könnyebb dolgunk volt, mint amit vártunk – értékelte Dzsudzsák a mérkőzést. – A gól mintha a nagykönyvből jött volna, remek passzt kaptam Erik Pieterstől, láttam, hogy a hosszún jön Jeremain [Lens], és betettem neki a labdát, ő meg be is küldte. A második félidőre kicsit nehezebb lett a dolgunk, de sosem voltunk igazán nagy bajban. A győzelem és a továbbjutás nagy önbizalmat ad a szezonzárásra."

A magyar szélső úgy véli, a PSV-nek egészen jók az esélyei az Európa-ligában.

„Nagy csapatok estek ki, mint a Manchester City, a Liverpool és a Zenit, így megnőttek az esélyeink. Nagyon várom már a sorsolást. Nincs vágyott ellenfelem, a Szpartak Moszkvát elkerülném, többek között a műfüves pályájuk miatt is."

Végezetül: mi a fontosabb – az El vagy a bajnoki cím?

„A bajnoki cím egy kicsivel, mert az közvetlen részvételt jelent a Bajnokok Ligájában. Az Európa-liga szoros második."

A PSV sikeréhez kellett az is, hogy a játékvezető ne vegye észre Atiba Hutchinson kezezését a gólvonalon a második félidőben. A BBC tudósítója szarkasztikusan feltette a kérdést, hogy ugyan, hány játékvezető és asszisztens kell egy ilyen eset észrevételéhez, míg Walter Smith, a Rangers szakvezetője igen dühös volt.

„Nem tudom, most éppen hány tagja van a játékvezetői egységnek, de az tuti, hogy mindegyik elnézte. Tiszta kezezés volt, ha befújják, büntető és a PSV tíz emberre fogyatkozik, nekünk pedig lett volna még fél óránk a győzelem kiharcolására. Sajnos a meccs elején nagyon rosszul kezdtünk, az első félidőben pocsékul játszottunk és kaptunk egy gólt is. A félidőben rendeztük a sorokat, és nyomás alá helyeztük a PSV-t, de ez nem volt elég."

RANGERS–PSV 0–1

BALOTELLI ROSSZ NAPJA: NEM TUDOTT FELÖLTÖZNI, KAPOTT EGY OSTOBA PIROS LAPOT, MANCINI PEDIG EJTI

Roberto Mancininek, a Manchester City menedzserének elfogyott a türelme: a tréner a Dinamo Kijev elleni Európa-liga-kiesés után kijelentette, kész kihagyni a durvaságért piros lapot kapó, indolens Mario Balotellit.

„Nem hinném, hogy egyáltalán a keretben lesz a Chelsea ellen. Nem tudom, hogy sárgát, vagy pirosat ért a megmozdulása – az eset a mi szemszögünkből nem látszott tisztán –, de az biztos, hogy ha ilyen fontos mérkőzést játszunk, akkor figyelnie és gondolkodnia kellene. Mario azt hiszi, hogy fantasztikus játékos lehet. De amikor ilyen hülyeséget csinál a pályán, nagyon megnehezíti a dolgomat" – kommentált Mancini, aki elmondása szerint mélyen csalódott honfitársában.

Balotelli fegyelmezetlenségéről hű képet mutat, hogy ebben az idényben húsz mérkőzésen kapott szerepet klubjában, eközben begyűjtött kilenc sárgát és két piros lapot.

Alekszandr Sovkovszkij, a Dinamo Kijev rutinos kapusa is elismerte, Balotelli kiállításának döntő szerepe volt az ukrán továbbjutásban.

„Balotelli piros lapja a kezünkre játszott, így kibírtuk a nyomást, és elfogadható, továbbjutást érő eredményt tudtunk biztosítani" – vélekedett.

BALOTELLI ÜGYETLENKEDIK

BALOTELLI PIROS LAPJA

PORTUGÁL BÜSZKESÉG

A portugálok büszkék lehetnek csapataikra: az 1993–1994-es idény óta először fordult elő ugyanis, hogy három együttesük is negyeddöntős legyen európai kupában. Akkor a BL-ben a Porto, a KEK-ben a Benfica, az UEFA-kupában a Boavista maradt talpon még a legjobb nyolc között. A három továbbjutásból a legnagyobb bravúr kétségtelenül a Bragáé, amely a Liverpoolt takarította el.

„Aki látta a játékunkat, azt kell mondania, megérdemeltük a negyeddöntőbe jutást. A hazai meccset megnyertük, az Anfielden meg kőkemény munkával és áldozatvállalással kiharcoltuk az ikszet. Hatalmas az öröm, hisz a Braga még sosem jutott be a legjobb nyolc közé európai kupában" – mondta Hugo Viana.

Kenny Dalglish, a Liverpool menedzsere nem keresett mentségeket.

„Nagyon kevés volt a két csapat között, végül egy büntető döntött. Nagyon jól szervezett volt a Braga, tudta jól, hogy rajtunk van a támadás felelőssége. Ha Andy Carroll fejese bemegy az első félidőben, más lehetett volna a mérkőzés kimenetele, de képtelenek voltunk betalálni. Nem volt elég sem a kreativitásunk, sem a szerencsénk, nem voltunk elég találékonyak a retesz feltöréséhez. Nem tudom, hogy a bajnoki szereplésünkre jó hatással lesz-e a kiesés, itt is el tudtunk volna érni a végső győzelemmel egy európai kupaindulásra jogosító helyet – mondta Dalglish.

A kieséssel a Liverpool már csak egyféleképpen tudja kiharcolni a szereplést a 2010–2011-es nemzetközi kupákban: ha ötödik vagy jobb helyen végez a Premier League-ben.

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK
RANGERS (skót)–PSV (holland)0–1 (0–1)
Glasgow, Ibrox Park. Vezette: Schörgendorfer (osztrák)
Rangers: Alexander – Foster (Healy, 86.), Bougherra, Weir (Naismith, a szünetben), Papac, Whittaker – Davis, Bartley, Edu, Wylde – Lafferty (E-H. Diouf, 66.)
PSV: Isaksson – Tamata, Marcelo, Bouma, Pieters – Lens, Engelaar, Hutchinson, Dzsudzsák – Toivonen, Berg (Bakkal, 66.)
Gólszerző: Lens (14.)
Tj: a PSV, 1–0-s összesítéssel
FC PORTO (portugál)–CSZKA MOSZKVA (orosz) 2–1(2–1)
Porto, Dragao. Vezette: Blom (holland)
Porto: Helton – Fucile, Otamendi, Rolando, Sapunaru – Guarín, Fernando, Joao Mutino – Hulk (Rodríguez, 87.), Falcao (Varela, 77.), James Rodríguez (Bellusch, 52.)
CSZKA: Akinfejev – Scsennyikov, Ignasevics, Berezuckij, Nababkin – Dzagojev (M. González, 73.), Honda, Aldonyin, Tosics (Oliseh, 71.) – Vágner Love, Doumbia (Necid, 65.)
Gólszerző: Hulk (1.), Guarín (24.), ill. Tosics (29.)
Tj: a Porto, kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel
VILLARREAL (spanyol)–BAYER LEVERKUSEN (német)2–1 (1–0)
Villarreal, El Madrigal. Vezette: Van Roekel (holland)
Villarreal: D. López – Gaspar, Gonzalo, Musacchio, Catalá – Valero (Capdevila, 74.), Marchena, Soriano, Cazorla (Cani, 80.) – Rubén, Rossi (Nilmar, 62.)
Leverkusen: Adler – Vida (Schwaab, 62.), Reinartz, Hyypiä, Kadlec – Bender, Rolfes, Castro (Sam, 42.) – Derdiyok, Augusto – Kiessling (Ballack, 53.)
Gólszerző: Cazorla (33.), Rossi (61.), ill. Derdiyok (82.)
Tj: a Villarreal, kettős győzelemmel, 5–3-as összesítéssel
LIVERPOOL (angol)–BRAGA (portugál) 0–0
Liverpool, Anfield. Vezette: Rocchi (olasz)
Liverpool: Reina – G. Johnson, Carragher, Skrtel, Wilson – Maxi Rodríguez (Spearing, 75.), Lucas, Raúl Meireles, J. Cole (N'Gog, 75.) – Carroll, Kuyt
Braga: Artur – Sílvio, Alberto Rodríguez, Paulao, Miguel Garcia – Paulo César, Viana, Vandinho (Kaká, 74.), Salino (Mossoró, 89.), Alan – Lima (Meyong, 86.)
Tj: a Braga, 1–0-s összesítéssel
ZENIT (orosz)–TWENTE (holland) 2–0
Szentpétervár, Petrovszkij-stadion. V: Eriksson (svéd)
Zenit: Zsevnov – Anjukov, Bruno Alves, F. Meira (Huszti, a szünetben), Lukovics – Ionov, Gyenyiszov, Sirokov, Lazovics (Buharov, 65.) – Danny – Kerzsakov (Zirjanov, 70.)
Twente: Mihajlov – Rosales, Wisgerhof, Onyewu, Buysse – Brama – Chadli, Landzaat, Janssen, Bajrami (John, 72.) – L. de Jong
G: Sirokov (16.), Kerzsakov (37.)
Tj: a Twente, 3–2-es összesítéssel
MANCHESTER CITY (angol)–DINAMO KIJEV (ukrán) 1–0
Manchester, City of Manchester Stadion. V: Cüneyt Cakir (török)
Man. City: Hart – Richards, Lescott, Kompany, Kolarov (Milner, 88.) – Barry (A. Johnson, 71), Yaya Touré, N. de Jong – Silva (Dzeko, 72.), Tévez, Balotelli
Dinamo: Sovkovszkij – Danilo Silva, Leandro Almeida, Yussuf, Popov – R. Eremenko, Vukojevic – Huszev, Ninkovics (Zozulja, a szünetben), Jarmolenko (Betao, 92.) – Sevcsenko (Garmas, 62.)
G: Kolarov (39.)
Tj: a Dinamo Kijev, 2–1-es összesítéssel
PSG (francia)–BENFICA (portugál) 1–1
Párizs, Parc des Princes. V: Collum (skót)
PSG: Apoula Edel – Ceará (Maurice, 78.), Armand, Sakho, Tiéné – Jallet, Makélélé, Chantome, Nené – Bodmer (Giuly, 68.) – Mevlüt Erdinc (Hourau, 68.)
Benfica: Roberto – Maxi Pereira, Luisao, Sidnei, F. Coentrao – Javi García – Salvio, Aimar (C. Peixoto, 80.), Gaitán (Jardel, 90.) – Saviola (C. Martins, 64.), Ó. Cardozo
G: Bodmer (35.), ill. Gaitán (27.)
Tj: a Benfica, 3–2-es összesítéssel
SZPARTAK MOSZKVA (orosz)–AJAX (holland) 3–0
Moszkva, Luzsnyiki Stadion. V: Atkinson (angol)
Szpartak: Dikan – K. Kombarov, Rojo, Sesukov, Makejev – McGeady (Ari, 67.), Ibson, Rafael Carioca, D. Kombarov – Alex (Dzjuba, 84.) – Welliton
Ajax: Verhoeven – Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Blind (Enoh, a szünetben) – De Zeeuw, Eriksen (Cvitanic, 62.), Anita – Szulejmani (Özbiliz, a szünetben), S. de Jong, Ebecilio
G: D. Kombarov (21.), Welliton (30.), Alex (55.)
Tj: a Szpartak Moszkva, 4–0-s összesítéssel
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik