Remek meccsen a Sevilla nyert, de a Porto jutott tovább

Vágólapra másolva!
2011.02.23. 19:55
null
A nagy rohanás egy jelenete: a két csapat őrült iramot diktált, végül a portói kék-fehérek mentek tovább – vereségük ellenére (Fotó: Reuters)
Látványos, rengeteg helyzetet hozó mérkőzésen a Sevilla labdarúgócsapata ugyan 1–0-ra győzni tudott Portóban Luís Fabiano góljával, de az Európa-liga legjobb 16 csapata közé a házigazda portugálok jutottak 2–2-vel, idegenben szerzett több góllal.

 

A Sánchez Pizjuán Stadionban egygólos előnyt szereztek a portói „Szuper Sárkányok", akik nagyon magabiztosan nyilatkoztak a meccs előtt – a brazil Hulk egyenesen a végső győzelmet jelölte meg a csapat céljaként. Nos, az első félidőben a Porto be is bizonyította, hogy nem csak szavakban jó, hanem a pályán is, az már más lapra tartozik, hogy az első 45 percben egészen pontosan nulla gól kísérte az igyekezetet...

Igyekezet pedig volt bőven: ugyan a meccs Sevilla-helyzettel (Kanouté lövése súrolta a kapufát) kezdődött, de a Porto volt a jobb. Belluschi centikkel tévesztett célt, Alvaro lövését Varas bravúrral védte, az Internazionale által figyelt Falcao gyönyörű, távoli fejesét a léc hárította – a Sevilla megúszta 0–0-val az első játékrészt, a félidő meg feszült légkörben végződött, Hulk és Zokora ugrott egymásnak.

A második félidőt is élénken kezdték a csapatok, a Porto részéről Belluschi kísérletezett egy alig célt tévesztő lövéssel, míg egy Sevilla-kontra után Jesús Navas előkészítése után Perotti hibázott helyzetet. Az andalúzok plusz egy csatár beküldésével igyekeztek javítani helyzetükön: az 56. percben bejött Luís Fabiano.

A brazil center becserélésére két helyzettel felelt a Porto, amely jól használta ki, hogy a Sevilla – más választása nem révén – elkezdett előre rohanni. Először a El-gólkirályjelölt Falcao lövését mentette a kétségbeesetten bevetődő Fazio, majd Hulk lövését védte a vendégkapus, Varas.

A rohanásban a Sevilla került előnybe: a 71. percben egy remek támadás során Álvaro Negredo kiugratta a leshatárról rajtoló Luís Fabianót, aki annak ellenére nem esett el, hogy kapott egyet hátulról, majd az eldőlő Hélton mellett nagy erővel a hosszúba bombázott (0–1).

A portugálok lába alól hamar kicsúszott a talaj, pillanatokon belül ugyanis gólhátrány mellé emberhátrányba is kerültek – Alvaro Pereira kapott piros lapot egy páros lábas, brutális belépőért. A hazaiakat nem vigasztalhatta, hogy percekkel korábban a vendégeknek is meg kellett volna fogyatkozniuk egy Perotti-ütés miatt (amelyet Howard Webb nem vett észre). Sokáig nem volt emberelőnyben a vendégcsapat, Alexis lerántásáért ugyanis összeszedte második sárga lapját a 76. percben. Sűrű öt perc volt, góllal és két kiállítással...

A hajrá sem sikerült rosszabbra, először Luís Fabiano óriási szólóját állították meg a hazaiak (az első négy embert elküldte, a maradék kettővel már nem bírt...), a Porto pedig Hulk révén került hatalmas ziccerbe, de a brazil csatár sokadik helyzetét is elpuskázta.

A középpályás védekezéssel gyakorlatilag semmit sem törődtek a csapatok, így futószalagon jöttek a lehetőségek: Kanouté előbb mellé fejelt, majd megpróbált egy perccel később gólpasszt adni Luís Fabianónak, de pontatlanul lőtt keresztbe... A Porto is szertelen bőkezűséggel szórta el a helyzeteket, a 89. percben négy a kettő elleni szituációt rontott el, majd Guarín lőtt Varasba. A hazaiak hiába lőttek tizenhét alkalommal kapura, nem tudtak kiegyenlíteni – igaz, így is továbbjutottak idegenben szerzett gólokkal, és a nyolcaddöntőben a CSZKA Moszkva vár rájuk. Egy újabb volt UEFA-kupa-győztes a Sevilla után...

LUÍS FABIANO GÓLJA

 

EURÓPA-LIGA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT, VISSZAVÁGÓ
FC Porto (portugál)–Sevilla (spanyol) 0–1 (Luís Fabiano 71.)
Tj: a Porto, 2–2-vel, idegenben szerzett több góllal
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik