Dzsudzsák: kipukkadva, fáradtan, mínusz háromról kellene továbbjutni

Vágólapra másolva!
2011.04.14. 11:05
null
Az idegenbeli 1–4 után a PSV nem sok jóban reménykedhet... (Fotó: Imago)
Háromgólos hátrányból, 1–4-ről várja a Benfica elleni Európa-liga-negyeddöntő eindhoveni visszavágóját a PSV. Dzsudzsák Balázs, a holland együttes szélsője úgy véli, csütörtök este majdnem csodára lenne szükség a továbbjutás kivívásához, s nem csupán a mínusz három, hanem az egész csapaton elhatalmasodó pszichikai fáradtság miatt is.

– Most akkor hány meccsük van hátra az idényből?
– A józan ész azt diktálja, hogy öt, a csütörtöki Európa-liga-visszavágó, majd azt követően a bajnokságból hátralévő négy találkozó. Igazából egyik fronton sem állunk jól, a bajnokságban nem tudtuk visszavenni az első helyet a hétvégén a Twentétől, holott jó esélyünk volt rá, a Benfica otthonában pedig kikaptunk négy egyre, s a háromgólos hátrány ledolgozásához szinte csodára lenne szükség. De megpróbáljuk véghezvinni, hiszen semmit sem veszíthetünk.

 

JÖN AZ IBÉRIAI ELŐDÖNTŐ?

A PSV-n kívül még a Twente és a Szpartak Moszkva is kvázi lehetetlen küldetésre indul: előbbit a Villarreal, utóbbit a Porto mosta le 5–1-re az első mérkőzésen.

 

Az edzők lefutották a szokásos tiszteletköröket („a becsületünkért küzdünk, meg akarjuk mutatni, hogy nem vagyunk olyan rosszak" vs. „vigyáznunk kell, ez még nincs lefutva"), izgalom pedig vélhetően kevés lesz a pályákon.

 

A Villarreal a valenciai súlyos vereség után nem valószínű, hogy még egy nagy pofont kap, pláne úgy, hogy a Twente kulcsemberei közül többen (így a kapus Mihajlov és a házi gólkirály Luuk de Jong) nem játszhatnak. A spanyoloknál Nilmar eltiltását tölti.

 

A Szpartak és a Twente esélyeiről jó képet ad, hogy az UEFA által lebonyolított európai kupák történetében mindössze háromszor tudott egy csapat négygólos hátrány után továbbjutni. Az óriási bravúrok végrehajtása a portugál Leixoes (2:6, 5:0 a a svájci La Chaux-de-Fonds ellen), a szerb Partizan Beograd (2–6, 4–0 az angol QPR ellen) és a Real Madrid (1–5, 4–0 a német Mönchengladbach ellen) nevéhez fűződnek.

 

A legizgalmasabb meccsre Bragában lehet számítani, a hazaiak a Kijevben kiharcolt 1–1 után helyzeti előnyből indulnak a Dinamo ellen. Az ukránoknál nem játszik a piros lapja miatt eltiltott Andrij Sevcsenko. A Braga félelmetes hazai pályán, szezonbeli hét európai kupamérkőzéséből hatot kapott gól nélkül nyert meg otthon – viszont az egyetlen foltot a makulátlan mérlegen pont egy ukrán csapat, a Sahtar Doneck ejtette! (0–3)

– Egyébként meglepte önöket a Benfica Lisszabonban?
– Engem nagyon is. Persze tudtam, hogy jó csapat, tele technikás labdarúgóval, amit azonban belülről, a pályán tapasztaltam, nos, az minden képzeletemet fölülmúlta. Akármennyire is elszúrtuk azt a meccset, a visszavágón biztosan nem kapunk négy gólt, s ha esetleg mi szerezzük az elsőt, ráadásul elég hamar, lehet esélyünk. Talán még szurkolóink is lázba jönnek.

Megfelelő hangulat ide vagy oda, készülnek valami meglepő húzással?
– Igen, kényszerből. Vannak eltiltottjaink, ezért néhány fiatal játékost mindenképpen csatába küld Fred Rutten vezetőedző, továbbá a tréningeken tapasztaltak alapján csütörtökön átállunk a négy négy kettes csapatszerkezetre.

Kipukkadtak?
– Ha erőnlét terén nem is, pszichikailag mindenképpen, az imént említett, Twentétől elszenvedett vereség visszavetette a társaságot, az Enschedében kapott pofontól a mai napig szédülünk, pedig nem kellett volna így történnie. Hullámvölgyben vagyunk.

– Önnél milyen „tünetek" jelentkeznek?
– Ingerlékenység, türelmetlenség. Nem panaszkodásnak szánom, egyszerűen tény, hogy másfél hónapja nem volt két szabadnapom egymás után, holott a célok elérése érdekében az idény hajrájában különösen fontos lenne a megfelelő regenerálódás. A keret elég szűk, nálunk igencsak körülményes lenne pihentetni a kulcsjátékosokat, hiába férne rá mondjuk Marcus Bergre egy kis lazítás. Szegény srác olyan passzban van, hogy egy méterről is képes a kapu mellé lőni vagy fejelni, nekem pedig muszáj őt keresnem a beadásoknál, noha érzem, nem biztos, hogy gólra váltja a passzt… Apró, ám annál fontosabb részletek ezek.

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ
Szpartak Moszkva (orosz)–Porto (portugál) 19.00 (Tv: Digi Sport)
Az első mérkőzésen: 1–5
PSV (holland)–Benfica (portugál) 21.05 (Story TV4)
E. m.: 1–4
Twente (holland)–Villarreal (spanyol) 21.05 (Tv: Digi Sport Plus)
E. m.: 1–5
Braga (portugál)–Dinamo Kijev (ukrán) 21.05 (Tv: Digi Sport)
E. m.: 1–1
AZ ELŐDÖNTŐBEN
Braga (portugál) vagy Dinamo Kijev (ukrán)–Benfica (portugál) vagy PSV (holland)
Porto (portugál) vagy Szpartak Moszkva (orosz)–Villarreal (spanyol) vagy Twente (holland)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik