Lesz-e spanyol tarolás vagy megtörik a Guttmann-átok?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.05.14. 11:23
null
Gömböm, gömböm, mondd meg nékem, kinek hoz szerencsét a torinói helyszín? (Fotó: Action Images)
Az Európa-liga ma esti fináléjában 20.45 órától a Sevilla és a Benfica méri össze az erejét Torinóban, a Juventus arénájában. Az ibériai beldöntő – négy éven belül már a harmadik – választ ad a kérdése, hogy lesz-e újra tarolás a nemzetközi kupákban, avagy megtörik a már több, mint félévszázados Guttmann-átok.

 

Mivel május 24-én Lisszabonban az Atlético Madrid és a Real Madrid játssza a Bajnokok Ligája döntőjét, a Sevilla esetleges szerdai Európa-liga-diadalával a spanyol csapatok letarolnák az európai mezőnyt, amire 2006 óta nem volt példa, akkor a Barcelona a BL-t, a Sevilla az El elődjét, az UEFA-kupát nyerte meg. Azóta egyébként egyetlen ország képviselői sem tudták ugyanabban az idényben mindkét európai klubtrófeát elhódítani.

SOROZATOK FÜGGŐBEN
Két európai kupadöntőt játszott eddig a Sevilla, és mind a kettőt megnyerte.
Tíz meccs óta tart a Benfica jelenlegi európai veretlensége.
Tizennégy tétmérkőzés óta tart a Benfica spanyol csapatok elleni nyeretlensége.
Ötvenkét éve nyert legutóbb európai kupát a kétszeres BEK-győztes Benfica.

A spanyol bajnoki mérkőzéseket rendszeresen néző sportrajongóknak aligha kell bemutatni a 60-szoros horvát válogatott Ivan Rakitic vezette, parádés támadófutballt játszó andalúziai együttest (a középpályás ötven klubmeccset játszott már a szezonban, ezeken tizenöt gólt szerzett, s ugyanennyit készített elő), a Benfica azonban kevesebbszer került előtérbe. Pedig lehet, hogy 2013–2014 legeredményesebb európai csapata lesz!

Az európai kupakalandját a Bajnokok Ligájában kezdő, onnan – csoportharmadikként – az Európa-ligába „alászálló” portugálok áprilisban besöpörték a bajnoki címet, múlt héten a Rio Ave legyőzésével megnyerték a Ligakupát, vasárnap a Portugál Kupa döntőjében szerepelnek (megint a Rio Ave lesz a riválisuk), előtte pedig megküzdenek a Sevillával az El-trónért. A „Sasok” számára egyébként is lélekemelő volna az európai kupasiker (lásd keretes írásunkat), meg aztán az előző szezonban szenvedtek eleget, az Európa-liga-döntőt az utolsó pillanatban veszítették el, a bajnokságot az utolsó fordulóban, a Portugál Kupát meg a döntőben…

SZAVAZÁS

Melyik klub nyeri meg a 2013–2014-es labdarúgó Európa-ligát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Bajnokságot és döntőt nyerni – minden edző és labdarúgó erről álmodik, úgyhogy rendkívül motiváltan készülünk a Sevilla ellen – szögezte le Jorge Jesus, a lisszaboniak vezetőedzője a torinói finálét megelőzően. – Kifejezetten jól mutatna az életrajzunkban a szezonban szerzett négy trófea, azt is mondhatnám, történelmi jelentőségű volna ezek megnyerése, hiszen tudjuk valamennyien, mennyire ki van éhezve a sikerre a Benfica nagy családja. A klub történetének tízedik európai kupadöntőjét vívjuk, az előző kilencből csak kettőt sikerült megnyerni, méghozzá az első kettőt. Mindennél jobban akarjuk az Európa-liga-trófeát!”

De a sevillaiak is.

EURÓPA-LIGA
DÖNTŐ
SEVILLA (spanyol)–BENFICA (portugál)
Torino
, Juventus Stadion, 20.45 (tv: Digi Sport1, Story4). Vezeti: Brych (német)
VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK
SEVILLA:
Beto – Diogo, Pareja, Fazio, F. Navarro – Carrico, M’Bia – Reyes, Rakitic, Vitolo – Bacca. Vezetőedző: Unai Emery
BENFICA:
Artur – Pereira, Luisao, Garay, Guilherme – Rodrigo, Ruben Amorim, Gaitán – Lima, Ó. Cardozo, Szulejmani. Vezetőedző: Jorge Jesus

GUTTMANN BÉLA EDDIGI CSAPÁSAI

Guttmann Béla 1961-ben a Barcelona (3:2), 1962-ben a Real Madrid ellen (5:3) vezette győzelemre a Benficát a BEK-döntőben – előbbi mérkőzésen Kocsis Sándor és Czibor Zoltán szerzett egy-egy gólt a katalánoknál, utóbbin Puskás Ferenc hármat a Realban –, s a második európai hódítást követően úgy gondolta, megérdemelné a fizetésemelést. A lisszaboni vezetők nemet mondtak a kiváló szakembernek, majd menesztették (néhány évvel később rövid időre visszatért), s távozásakor hangzott el a szájából az átok, amely szerint a Benfica nem nyer európai kupát az elkövetkező száz évben.

Ami azt illeti, tényleg el van átkozva a Benfica, mert ahogy mellékelt táblázatunkban olvashatják, 1962 óta mind a hét európai kupadöntőjét elveszítette egy-egy góllal, egyszer-egyszer pedig hosszabbítás után, illetve tizenegyesekkel – a tavalyi Európa-liga-fináléban Braniszlav Ivanovics a 93. percben fejelte a Chelsea győztes gólját…

Idény Döntő Ellenfél Eredmény (a Benfica szempontjából)
1962–1963 BEK Milan 1:2
1964–1965 BEK Internazionale 0:1
1967–1968 BEK Manchester United 1:4 – hosszabbítás után
1982–1983 UEFA-kupa Anderlecht összesítésben 1–2 (0–1, 1–1)
1987–1988 BEK PSV 0–0 – tizenegyesekkel 5–6
1989–1990 BEK Milan 0–1
2012–2013 Európa-liga Chelsea 1–2

A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik