Bármilyen furcsa, de ha az Európa-liga csoportkörében az AS Monaco elleni idegenbeli találkozón pontot szerez a Ferencváros, a tavaszi életben maradásához is nélkülözhetetlen lépést tesz. Noha az ellenfelek – Crvena zvezda, Monaco, Trabzonspor – közül kétségtelenül a francia bajnokságban a PSG és a Marseille mögött a harmadik helyen végző hercegségi együttes a legerősebb, a jó sorozatot maguk mögött tudó zöld-fehérek kellő önbizalommal meglepetést szerezhetnek. Mikor, ha nem most?

 
Újra a kontratámadásokban bízhatunk – Samy Mmaee

A bajnokságban a Mol Fehérvár 4–0-s, az Újpest 6–0-s és a Kisvárda 3–0-s legyőzése imponáló – más kérdés, hogy az NB I színvonala nem mérhető össze a Ligue 1-ével. A hazai első osztályú menetelés mellett a zöld-fehérek nem mellékesen 3–2-re legyőzték a török Trabzonsport az El-csoportkör első fordulójában, ráadásul a mérkőzés jelentős részében emberhátrányban futballozva. A győzelmek azt mutatják, egyre jobban összeáll a Fradi, ez még akkor is igaz, ha a bajnokságban nincs százszázalékos erőbedobásra kényszerítve.

Az NS szakértőjével, Lisztes Krisztiánnal értek egyet: a korábbi 49-szeres válogatott középpályás szerint nyugodtan játszhat a Ferencváros, mert nem nyomja az esélyesség terhe, ugyanakkor a közelmúlt meccseiből hitet, önbizalmat meríthet.

Ha nem törik meg a folyamat, meglepetést szerezhet a Fradi, de ne feledjük, a Monaco 23 éves szenegáli válogatottja, Krépin Diatta szavait, a győzelem nagy lépést jelentene a monacóiaknak is a tavaszi folytatáshoz. Mert amíg a IX. kerületben bravúr lenne a tavaszi szereplés, a Monacónak kötelező. Csatártársa, a kiváló felépítésű, szélvészgyors kameruni születésű svájci válogatott Breel Embolo – beceneve nemes egyszerűséggel Vadállat… – is győzelmet vár, ám mivel nem a magyar bajnok játszik győzelmi kényszerben, előfordulhat, hogy borul a papírforma.

Minden túlzás nélkül a zöld-fehérekre az év mérkőzése vár, bár tegyük hozzá, ez az El-csoportkör valamennyi hátralévő mérkőzésére igaz. Sorozatban negyedik alkalommal csoportkörös a Ferencváros valamelyik nemzetközi kupában. A jelenlegi kiírásban fogalmazódott meg, a cél a kieséses szakaszba jutás.

Ehhez csütörtökön kellene kaszinót robbantani Monte-Carlóban.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!