Fradista antifutball; a göteborgi kém; DVTK-meglepetés - külföldi lapszemle

Vágólapra másolva!
2014.07.18. 12:21
null
Antifutballról írnak a horvátok a Fradi kapcsán (Fotó: Fotó: Srdjan Vrancic/CROPIX)
Rövid külföldi lapszemle a labdarúgó Európa-ligában szereplő három magyar csapat (DVTK, Ferencváros, Győri ETO) csütörtöki mérkőzéséről.

RIJEKA–FERENCVÁROS 1–0

A horvát média szinte egyöntetű megállapítása, hogy a Ferencváros bunkerfutballt játszott a Rijeka ellen.

A Vecernji List csodálatos horvát futballestéről ír, a Rijeka Fradi-verése mellé az RNK Split és a Hajduk El-győzelmét is odasorolva. A lap szerint a Rijeka végig nyomás alatt tartotta a Ferencvárost, sikere teljesen megérdemelt. Ugyanígy vélekedik a Sportske Novosti is, amely bunkerfocit játszó Ferencvárosról ír, és kiemeli a gólt, amely a továbbjutás szempontjából döntő jelentőségű lehet.

Mindkét lap megemlíti, hogy a Ferencvárosnak nem volt kapura lövési kísérlete, de a Sportcom.hr egy kicsit tovább is megy, amikor tudósítása címében úgy fogalmaz: „(A tizenegyest kiharcoló) Andrej Kramaric megbüntette a Ferencvárost a futball antipropagandájáért.”

„Nem brillírozott a Rijeka sem, de a sport igazságtalansága lett volna, ha a vendégek megússzák vereség nélkül” – olvasható a tudósításban, amely zárásképp megállapítja: az európai porondon nem elegendő az, amit a Fradi produkált.

LITEKSZ–DIÓSGYŐR 0–2

A Sportonline.bg a Liteksz hatalmas védelmi hibáival magyarázza a DVTK hajrában kiharcolt 2–0-s bulgáriai győzelmét, a Dnevnik pedig nem titkolja, a diósgyőriek bizony alaposan meglepték bolgár ellenfelüket, és hozzáteszi, a Liteksz az első félidőben jó lehetőségeket puskázott el, a védelmi hibák mellett ez is oka a vereségnek.

Miközben a Dnevnik szerint a Liteksz továbbjutási esélyei jelentősen csökkentek, a Sportal.bg szerint egyenesen csodának kellene történnie a második mérkőzésen ahhoz, hogy a Liteksz állva maradjon az európai porondon. A portál védelmi összeomlásról és nehéz ellenfélről ír, és megemeli kalapját azért a kitűnően szervezett kontratámadásért, amelynek végén Miroszlav Grumics eldöntötte a meccset a 90. percben.

GYŐRI ETO–IFK GÖTEBORG 0–3

„A hazai csapatnak is voltak gólhelyzetei, de Mikael Stahre (göteborgi vezetőedző) 4-5-1-es hadrendje sikeresnek bizonyult, a Göteborg hátradőlve várhatja a visszavágót” – írja az Aftonbladet, míg a Dagens Nyheter álomszerű kirándulásnak nevezi az IFK győri útját, hangsúlyozva a három idegenbeli gól rendkívüli fontosságát.

Az Expressen tökéletes haditervről ír, amely nem kis részben a göteborgiak megbízásából egy hete Győrben járó Alf Westerberg „kémkedésének” eredménye.

A lap rövid szakmai értékelése három kulcstényezőre vezeti vissza a sikert: a félelmetesnek ígérkező győri támadásokat sikeresen megszűrő, három középső játékossal megerősített középpályás sorra; az egycsatáros játékban nem először lubickoló, gyors góljával a meccs forgatókönyvét meghatározó Lasse Vibe teljesítményére; és a csapatba visszakerülő rutinos középső védő, Adam Johansson határozott játékára.

Az Expressen szerint az IFK már „nem csak fél lábbal” van ott a következő körben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik