Filipovics Vladan: A szívem a Partizan, az eszem a Videoton továbbjutását diktálja

PIETSCH TIBORPIETSCH TIBOR
Vágólapra másolva!
2017.08.15. 13:08
A gyerekként a Partizanban futballozó és egy fájó vereséget követően a csapatindulót zokogva, de teli torokból éneklő menedzser évek óta a magyar futballért dolgozik, ezért az egyik szeme biztosan nevet az Európa-liga-csata után.

– Az egyik legnagyobb Crvena zvezda-drukkert keresem.
– Sajnálom, rossz számot hívott – vette a lapot az éppen Szerbiában utolért futballmenedzser, Filipovics Vladan.– Az egyik legnagyobb Crvena zvezda-drukkert keresem.
– Sajnálom, rossz számot hívott – vette a lapot az éppen Szerbiában utolért futballmenedzser, Filipovics Vladan.

Filipovics jól ismeri a csapatokat, és amondó, mindkét félnek 
ugyanakkora esélye van az El-csoportkörbe jutásra 
(Fotó: Nemzeti Sport)
Filipovics jól ismeri a csapatokat, és amondó, mindkét félnek ugyanakkora esélye van az El-csoportkörbe jutásra (Fotó: Nemzeti Sport)

– Az ízetlen tréfáért cserébe egy hálás kérdés: mit jelent önnek a Partizan Beograd?
– Kilencévesen ott kezdtem el focizni, gyerekkoromban őrülten rajongtam a csapatért. Ma már, túl a negyvenen, háromgyerekes családapaként kicsit visszafogottabb vagyok, de ugyanúgy a szívem csücske a Partizan. Arra sajnos nem volt esélyem, hogy eljussak a felnőttegyüttesig, mert tizenkét-tizenhárom esztendős lehettem, amikor Belgrád egyik végéből átköltöztünk a másikba, és az iskola mellett nem fért bele, hogy naponta órákat utazással töltsek. Így kerültem a lakhelyünkhöz közeli Csukaricskihez, a váltást valamelyest megkönnyítette, hogy új csapatom ugyanúgy fekete-fehérben játszott, mint a Partizan.

– Mi igaz abból, hogy egy Hajduk Split elleni vereséget nagyon nehezen dolgozott fel?
– Minden. Akkor még létezett Jugoszlávia, a Hajduk elleni csatáknak óriási presztízsük volt. Édesapám, amikor csak tudott, kivitt a meccsekre, de arra a bizonyos mérkőzésre nem kaptunk jegyet. Mondanám, hogy utólag nem bántam, mert a Hajduk hat nullára nyert Belgrádban, de az igazság az, hogy rettenetesen megviselt a kudarc. Bezárkóztam a szobámba, a magnóba betettem a Partizan-indulókat tartalmazó kazettámat, maximumra tekertem a hangerőt, és miközben teli torokból énekeltem a számokat, keservesen zokogtam. Évek múltán már csak a fejemet fogtam, ha nem úgy alakult az eredmény, ahogy szerettem volna.

– Ezt bővebben is kifejtené?
– Már az első osztályban játszottam, amikor két körrel a bajnokság vége előtt az OFK Beograd futballistájaként a Partizan ellen kellett pályára lépnem. A fordulót megelőzően a Zvezda négy ponttal vezette a tabellát a Partizan előtt, míg mi a nemzetközi kupaszereplést érő harmadik-negyedik helyért harcoltunk. Óriási küzdelemben el is értünk egy sokat érő nulla nullás döntetlent, amellyel szertefoszlattuk a Partizan bajnoki álmait, ugyanis a Zvezda megnyerte a maga meccsét. Amíg a csapattársaim örömtáncot jártak, nekem lelkiismeret-furdalásom volt a Partizan miatt. Hát ezért fogtam a fejemet.

– Kiből van több, Zvezda- vagy Partizan-szurkolóból?
– A Zvezda hívei erre rávágnák, hogy belőlük – mi szentül hisszük, hogy belőlünk. A két klub viszonya a Ferencváros és az Újpest kapcsolatához mérhető, csak azt nem tudom, melyik belgrádi csapat a Fradi, és melyik az Újpest. Egy biztos, a bajnoki címek tekintetében döntetlen az állás: huszonhét-huszonhét aranyéremmel dicsekedhetnek itt is, ott is. Apró szépséghiba, hogy a riválisnak van BEK-győzelme is, ezért némelyek úgy tartják, a Zvezda nagyobb csapat. Én persze másként gondolom. Arról nem szólva, hogy világszerte rengeteg szurkolója van a Partizannak.

Árulásnak tartott öröm

Csaknem hét éve, 2010. augusztus 18-án történt, hogy Filipovics Vladan kis híján felugrott egy vendéggólnál a Partizan Stadionban.

A Partizan az Anderlechttel játszott a Bajnokok Ligájába jutásért, a.brüsszeli csapatot erősítette egyik védencem, Juhász Roland. Remek a viszonyom vele, nagyon szorítottam neki, hogy jól teljesítsen, és amikor kettő egyes hazai vezetésnél a kapuba talált, alig tudtam leplezni az örömömet. Ezt követően sorban kaptam az sms-eket, volt olyan vicces barátom, aki árulónak titulált. Aztán a visszavágó is kettő kettőre végződött, a belgrádiak végül tizenegyesekkel nyertek. Tulajdonképpen jól jöttem ki a párharcból, mert miközben Roli remekül játszott, a Partizan bejutott a csoportkörbe.”

– Előny a Vidinek, hogy a párharc első felvonásán egyikük sem lehet jelen?
– Hatalmas előny! Elképesztő, milyen hangulatot képesek teremteni a drukkerek. Csupán a miheztartás végett: nem harminckétezer nézőről, hanem harminckétezer fanatikusról beszélünk. Ellenfélként rettenetesen nehéz megbirkózni ezzel a légkörrel sokan nem bírják elviselni az ezzel járó nyomást. Ugyanakkor senkinek sem jó, hogy zárt kapuk mögött kell játszani, mert drukkerek nélkül lehet futballozni, csak nem érdemes. Főleg ilyen drukkerek nélkül.

– Mit gondol a továbbjutási esélyekről?
– Ha telt ház lenne Belgrádban és nem Marko Nikolicsnak hívnák a Videoton edzőjét, a szerb gárdának valamivel több esélyt adnék, de mert szinte üres lesz a stadion és Marko Nikolicsnak hívják a Videoton edzőjét, azt mondom, mindkét csapatnak ugyanakkora sansza van a csoportkörbe jutásra. Sokat érhet, hogy az előző idényben Marko vezette bajnoki címre és kupagyőzelemre a Partizant, tökéletesen ismeri az együttest. A Vidi védelmét erősebbnek érzem, ugyanakkor a Partizan malmára hajthatja a vizet, hogy a középpályán és a támadósorban nagyobb a merítési lehetősége. Igaz ez még akkor is, ha ha Leonardo távozása valamint a korábban Újpesten is megforduló Nebojsa Koszovics sérülése miatt hiányzik egy jól passzoló, labdabiztos játékos a középpályáról. Ez kiderült a vasárnapi, Vojvodina elleni összecsapáson is.

– Kint volt?
– Éppen arra jártam. Maga a meccs nem volt jó, de a Partizan sikeréhez annak ellenére sem férhetett kétség, hogy csak a nyolcvankilencedik percben szerezte meg a győztes gólt.

– A Videoton a kilencvenhetedikben a belgrádi klubhoz ezernél is több szállal kötődő Danko Lazovics révén.
– Jól ismerem Dankót, tudom, mennyire kötődik a Partizanhoz. Meggyőződésem, ahogyan Marko Nikolicsot, őt is ünnepelték volna a szurkolók, de talán könnyebb lesz neki az üres stadionban játszani. Marko Scsepovics esete a tekintetben más, mert bár ő is a Partizanban nevelkedett, volt egy kisebb konfliktusa a kemény mag egyik vezetőjével, amikor egy BL-kiesést követően levetette vele a csapatkapitányi karszalagot. A vita végül rendeződött, de ki tudja, milyen nyomot hagyott az érintettekben.

– Azon szerencsések között van, akik ott lehetnek csütörtök este a mérkőzésen?
– Sajnos nem. Marad a televízió.

– S közben szól a magnó?
– Az már nincs meg, de egy Partizan-dalokat tartalmazó CD-t bármikor be tudok tenni a lejátszóba. S mielőtt megkérdezné, hogy kinek szurkolok, elmondom, a szívem szerb, az eszem magyar továbbjutást diktál, hiszen a magyar futballban, a magyar futballért dolgozom. Bárhogy is alakul, az egyik szemem sír. De legalább a másik nevet.

TELT HÁZ FELCSÚTON!

Óriási érdeklődés előzi meg a jövő csütörtöki visszavágót. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy másfél héttel a mérkőzés előtt már garantált a telt ház Felcsúton! Múlt héten azok a drukkerek válthatták meg a jegyüket elővételben, akik igazolni tudták, hogy az eddigi selejtezők valamelyikén a helyszínen szorítottak a Videotonnak, hétfőn tíz órakor pedig beindult a megmaradt belépők értékesítése. Sokáig nem voltak nyitva a pénztárak: 13 órára az összes beugró gazdára talált.

EURÓPA-LIGA
PLAYOFFKÖR

1. MÉRKŐZÉSEK
(augusztus 17.)
Partizan Beograd (szerb)–Videoton (magyar)
Everton (angol)–Hajduk Split (horvát)
Legia Warszawa (lengyel)–Seriff Tiraspol (moldovai)
Marítimo (portugál)–Dinamo Kijev (ukrán)
Osijek (horvát)–Austria Wien (osztrák)
Skendija (macedón)–Milan (olasz)
Ajax (holland)–Rosenborg (norvég)
Panathinaikosz (görög)–Athletic Bilbao (spanyol)
Crvena zvezda (szerb)–FK Krasznodar (orosz)
Hafnarfjördur (izlandi)–Sporting Braga (portugál)
FC Bruges (belga)–AEK Athén (görög)
Apollon Limassol (ciprusi)–Midtjylland (dán)
Viitorul (román)–Red Bull Salzburg (osztrák)
Vardar Szkopje (macedón)–Fenerbahce (török)
Domzale (szlovén)–Marseille (francia)
Rheindorf Altach (osztrák)–Maccabi Tel-Aviv (izraeli)
Utrecht (holland)–Zenit (orosz)
BATE Boriszov (fehérorosz)–Olekszandrija (ukrán)
Dinamo Zagreb (horvát)–Skënderbeu (albán)
Viktoria Plzen (cseh)–AEK Larnaca (ciprusi)
Ludogorec (bolgár)–Suduva (litván)
PAOK (görög)–Östersund (svéd)

VISSZAVÁGÓK
(augusztus 24.)

Videoton (magyar)–Partizan Beograd (szerb)
Milan (olasz)–Skendija (macedón)
Athletic Bilbao (spanyol)–Panathinaikosz (görög)
FK Krasznodar (orosz)–Crvena zvezda (szerb)
Sporting Braga (portugál)–Hafnarfjördur (izlandi)
AEK Athén (görög)–FC Bruges (belga)
Hajduk Split (horvát)–Everton (angol)
Austria Wien (osztrák)–Osijek (horvát)
Midtjylland (dán)–Apollon Limassol (ciprusi)
Dinamo Kijev (ukrán)–Marítimo (portugál)
Red Bull Salzburg (osztrák)–Viitorul (román)
Fenerbahce (török)–Vardar Szkopje (macedón)
Marseille (francia)–Domzale (szlovén)
Rosenborg (norvég)–Ajax (holland)
Maccabi Tel-Aviv (izraeli)–Rheindorf Altach (osztrák)
Zenit (orosz)–Utrecht (holland)
Olekszandrija (ukrán)–BATE Boriszov (fehérorosz)
Seriff Tiraspol (moldovai)–Legia Warszawa (lengyel)
Skënderbeu (albán)–Dinamo Zagreb (horvát)
AEK Larnaca (ciprusi)–Viktoria Plzen (cseh)
Suduva (litván)–Ludogorec (bolgár)
Östersund (svéd)–PAOK (görög)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik