FFT: A „Pentagol”-legenda, avagy bunda volt-e a '87-es Panathinaikosz–Honvéd?

B. D. K.B. D. K.
Vágólapra másolva!
2021.04.24. 11:07
null
A verhetetlen Honvédból már nem sok maradt Athénra (Fotó: FFT)
A FourFourTwo magazin Döglött akták sorozatában hónapról hónapra leporolunk egyet a magyar futball számos abszurd „ügyirata” közül. Ezúttal megpróbálja kideríteni, tényleg bunda volt-e az 1987-es Panathinaikosz–Honvéd meccs.

 

A magyar csapatok európai kupatörténetének egyik legemlékezetesebb fejezete a Bp. Honvéd és a Panathinaikosz 1987. decemberi oda-visszavágós UEFA-kupa-nyolcaddöntője: idehaza úgy nyert 5–2-re a kispesti együtt, hogy a 62. percben már 5–0-ra vezetett, mégis kiesett, mert az athéni visszavágón 5–1-re kikapott. Fitos Józsefet a visszavágón kiállították, majd rövidesen a Panathinaikosz játékosa lett…

Egy 1995-ös interjúban maga mondta azt, hogy bundameccs volt a visszavágó, de nem miatta, neki 20 ezer dollárt ajánlottak, ám ő nem fogadta el, viszont három csapattársa igen. Hogy kik? Azt máig nem árulta el.

A cikkben az akkori Honvéd-játékosok közül Fitos József, az első meccsen négy gólt is szerző Kovács Kálmán, továbbá Disztl Péter, Sallai Sándor, a korábbi honvédos, akkor már a Panathinaikoszban játszó, ám a kupapárharc mindkét meccsét kihagyó Esterházy Márton, valamint Nikosz Szakulisz, Puskás Ferenc korábbi athéni tolmácsa segítségével igyekszünk felderíteni, mi is történhetett.

A teljes cikket elolvashatja a FourFourTwo.hu-n, ide kattintva!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik