Kane-duplával nyert a Tottenham; Arsenal-siker Görögországban

H. D., K. Zs., V. J.H. D., K. Zs., V. J.
Vágólapra másolva!
2021.03.11. 21:00
null
Harry Kane duplázott, a Tottenham legyőzte a Dinamo Zagrebet (Fotó: AFP)
Csütörtökön rendezték meg a labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében a párharcok első mérkőzéseit. A Tottenham otthon, az Arsenal idegenben nyert két góllal, míg a Roma és az Ajax egyaránt háromgólos előnyt szerzett. A Villarreal Ukrajnában győzött két góllal, míg a Granada otthon aratott 2–0-s győzelmet. A Rangers idegenben 1–1-es döntetlent játszott a Slavia Prahával.

TOTTENHAM–DINAMO ZAGREB 2–0

Megnyugtató előnnyel várhatja a Dinamo Zagreb elleni visszavágót a Tottenham. Az angolok az első félidő közepén szereztek vezetést, ekkor szép cseleket követően Erik Lamela vette célba a horvátok kapuját, lövése a kapufáról a védők által teljesen magára hagyott Harry Kane-hez pattant, aki közelről a hálóba lőtt.

A második félidőben az angol válogatott támadó megduplázta csapata előnyét: Tanguy Ndombélé hosszú felívelését követően Serge Aurier adott be a jobb oldalról, a labdát a horvátok védője, Kévin Théophile-Catherine egyenesen Kane elé kotorta, aki köszönve a lehetőséget, és egy csel után ismét bevette a zágrábi kaput.

A mérkőzés góljai

OLYMPIAKOSZ–ARSENAL 1–3

Az Arsenal előtt már a 6. percben nagy lehetőség adódott, de Pierre-Emerick Aubameyang fejesénél José Sá a lécre tolta a labdát. A vendégcsapat mezőnyfölényben futballozott, és bár kevés helyzetét nem használta ki, a vezetést csak-csak megszerezte – a 34. percben Martin Ödegaard mintegy 20 méterről a léc alá bombázott.

Egy hátul elpasszolt labda előzte meg az „ágyúsok” vezető gólját – és egy könnyelmű labdavesztés alapozta meg a görögökét is. A londoni védelem már az első félidőben is meg-megingott, de akkor még (például David Luiz 16-oson belüli labdaeladásakor) elmaradt a büntetés. Az 58. percben, Dani Ceballos szerencsétlenkedése után azonban már nem: a nem sokkal korábban becserélt spanyoltól elcsent labdát Juszef el-Arabi a bal alsóba vágta.

El-Arabi tavaly, a két csapat El-csatája visszavágójának 119. percében szerzett góljával odébb tessékelte az Arsenalt a nyolcaddöntő kapujából – talán ez a rossz emlék kísértette meg a londoniakat, akik a hajrára összekapták magukat, és Gabriel ívelt fejesével, valamint a hajrára pályára küldött Mohamed el-Neni lapos lövésével nemcsak eldöntötték a meccset, hanem a továbbjutás felé is léptek egy jó nagyot.

A mérkőzés góljai

AJAX–YOUNG BOYS 3–0

Könnyen lehet, hogy már az első mérkőzésen eldöntötte a továbbjutás kérdését az Ajax, amely három gólt szerezve sima győzelmet aratott a Young Boys ellen.

A hollandok a második félidő derekán szerezték meg a vezetést, amikor a labda a svájciak hátvédjéről, Fabian Lustenbergerről Davy Klaassenhez pattant, aki kapura tört, majd a hálóba lőtt. Az Ajax a hajrában növelte az előnyét: egy berni védelmi megingást követően Nicolás Tagliafico lövése a védőkről Dusan Tadics elé pattant, aki kilőtte a jobb alsó sarkot. A lefújás előtt nem sokkal pedig még egy hazai találat született: Ryan Gravenberch adott remek labdát a tizenhatos bal sarkánál érkező Brian Brobbeynak, aki a bal alsóba továbbított.

A mérkőzés góljai

ROMA–SAHTAR DONECK 3–0

Fél lábbal már a következő körben érezheti magát a Roma, amely három gólt vágott a Sahtar Donecknek. Az olaszok az első félidő közepén szereztek vezetést, ekkor egy hazai térfélen elvégzett bedobás után felépített villámgyors támadás során Pedro ugratta ki Lorenzo Pellegrinit, aki a kifutó kapus mellett a kapuba gurított.

A rómaiak a második félidő hajrájához érve rövid idő alatt további két alkalommal vették be az ukránok kapuját, először egy kontratámadás végénStephan El Shaarawy cselezte be magát a tizenhatoson belülre, majd a kapus fölött a hálóba ívelt, aztán a bal oldalról beívelt szöglet nyománGianluca Mancinivolt eredményes.

A mérkőzés góljai

DINAMO KIJEV–VILLARREAL 0–2

A Villarreal szinte el is döntötte a továbbjutás kérdését az első mérkőzésén, miután 2–0-ra nyert a Dinamo Kijev vendégeként.

A spanyol együttes Pau Torres találatával szerzett vezetést Ukrajnában, majd a második félidő elején Raúl Albiol is betalált, s mivel a házigazdának egyetlen kaput eltaláló lövése sem volt a mérkőzésen, simán nyert a Villarreal.

A mérkőzés góljai

SLAVIA PRAHA–RANGERS 1–1

Döntetlennel zárult a Slavia Praha és a Rangers első összecsapása, amelyen a hét cseh játékost is a kezdőjükbe nevező prágaiak hamar megszerezték a vezetést: Peter Olayinka passzát követően Nicolae Stanciu a tizenhatos bal felső sarkától szép gólt lőtt a skótok kapujába.

Steven Gerrard csapata még az első félidőben egyenlített, bal oldali szabadrúgás után Ianis Hagihoz került a labda, ő a védők és a kifutó kapus mellett Filip Helanderhez passzolt, aki közelről nem hibázott.

A mérkőzés góljai

GRANADA–MOLDE 2–0

A Granada Jorge Molina góljával az első félidőben szerzett vezetést. A második félidőben hiába próbálkozott becsülettel a Molde, Martin Ellingsen három perc alatt két sárga lapot gyűjtött be, ez pedig megpecsételte a norvégok sorsát.

Emberelőnyben még Roberto Soldado is gólt szerzett, így a spanyol csapat kétgólos előnyből várhatja a visszavágót, amelyet a budapesti Puskás Arénában rendeznek majd meg.

A mérkőzés góljai

A MANCHESTER UNITED–MILAN (1–1) MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Slavia Praha (cseh)–Rangers (skót) 1–1
(Stanciu 7., ill. Helander 36.)
Manchester United (angol)–Milan (olasz) 1–1 (A. Diallo 50., ill. Kjaer 90+2.)
Dinamo Kijev (ukrán)–Villarreal (spanyol) 0–2 (Pau Torres 30., Raúl Albiol 52.)
Ajax (holland)–Young Boys (svájci) 3–0 (Klaassen 62., Tadics 82., Brobbey 90+2.)
Granada (spanyol)–Molde (norvég) 2–0 (J. Molina 26., R. Soldado 75.)
Kiállítva: M. Ellingsen (71., Molde)
Tottenham Hotspur (angol)–Dinamo Zagreb (horvát) 2–0 (Kane 25., 70.)
Olympiakosz (görög)–Arsenal (angol) 1–3 (el-Arabi 58., ill. Ödegaard 34., Gabriel 79., el-Neni 85.)
Roma (olasz)–Sahtar Doneck (ukrán) 3–0 (Lo. Pellegrini 23., El Shaarawy 73., G. Mancini 77.)

A visszavágókat március 18-án rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik