Bruno Fernandes szűk egyórányi játék alatt duplázott (Fotó: AFP)

 

EURÓPA-LIGA

A NYOLCADDÖNTŐBE JUTÁSÉRT, ELSŐ MÉRKŐZÉS
Real Sociedad (spanyol)–Manchester United (angol) 0–4 (0–1)
Torino, 
Allianz Stadion. Vezette: Schärer (svájci)
SOCIEDAD: Remiro – Zaldúa (Gorosabel, 74.), Le Normand, Zubeldia, N. Monreal – David Silva, Illarramendi (Guevara, 74.), Merino – Januzaj (Portu, 80.), Isak (Barrenetxea, 80.), Oyarzabal (Jon Bautista, 86.). Vezetőedző: Imanol Alguacil
MAN. UTD: D. Henderson – Wan-Bissaka, Bailly, Maguire, Alex Telles – Fred, McTominay (N. Matics, 60.) – Greenwood (Amad Diallo, 83.), Bruno Fernandes (Mata, 84.), D. James – Rashford (Martial, 69.). Menedzser: Ole Gunnar Solskjaer
Gólszerző: Bruno Fernandes (27., 57.), Rashford (64.), D. James (90.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Bruno Fernandesnél csak Romelu Lukaku, Marcus Rashfordnál csak a legendás Bobby Charlton jobb. Legalábbis bizonyos szemszögből – ezeket a szemszögeket segített megvilágítani a Real Sociedad és a Manchester United összecsapása.

Ugyan az MU-nevelés Adnan Januzaj nagyon fogadkozott, sőt, a harmadik percben ígéretes tekeréssel is jelentkezett 16 méterről, a baszk csapat hamar ellőtte a puskaporát. A United az első félidőben úgy is uralta a játékot a torinói gyepen, hogy a labdabirtoklásban elmaradt ellenfelétől. Az öltözőbe viszont a legfontosabb mutatót illetően, vagyis a gólok számában előnnyel vonulhatott Ole Gunnar Solskjaer együttese: a 27. percben Rashford remek indítása és a „hazai” védelem hathatós közreműködése mellett Bruno Fernandes szerezte meg a vezetést a „vendégeknek” (0–1).

A fordulás után már a labdajáratás is nehezére esett a spanyol bajnokságban ötödik helyen álló Sociedadnak, amely az 57. percben ismét kapitulált – ismét Fernandes volt a gólszerző (0–2), igaz, ezúttal a VAR segítségére is szükség volt, hogy megadják a találatot. A manchesteriek gólra gólt rúgva a 64. percre le is zárták a mérkőzés érdemi részét, Rashford a harmadik nagy ziccerét már nem hagyta kihasználatlanul (0–3).

A 90. minutumban Daniel James jobb oldali elfutásával pedig alighanem a párharcot is lezárta az angol csapat. A walesi a korábbi lesgólja után ezúttal éles szögből, szabályos körülmények között talált a kapuba, megadva a kegyelemdöfést a Real Sociedad futballistáinak (0–4).

S ami Fernandest, Lukakut, Rashfordot és Charltont illeti? Nos, Bruno Fernandes már a 9. gólját érte el a nemzetközi kupaporondon az MU színeiben, ugyanebben az időszakban csak Lukakunak van több találata, 11. Eközben Rashford – a selejtezőt is számítva – a hetedik találatát szerezte meg „Európában” ebben az idényben, ennél több gólt angol játékos a United szerelésében 1963–1964 óta nem ért el, a „vörös ördögök” korábbi gólrekordere, Charlton nyolcszor volt akkor eredményes.

 

PERCRŐL PERCRE

90+5. perc: Vége a mérkőzésnek!

90+5. perc: Martial tett még egy labdát Mata elé, aki 8 méterről, kissé balról lőtt, Remiro ölelte magához a rövid alsó sarok elől.

90+3. perc: Portu ugrik ki a leshatárról, Maguire ment óriásit előle a 16-oson belül. Les miatt kissé feleslegesen, de biztos ami biztos alapon mégis helyesen. 

Öt perc a tervezett ráadás! 

90. perc: KIÜTÉS! Bailly veszi észre remekül D. Jamest a jobb szélen, 30 méterről nyesi elé a labdát, a walesi meglódul, sprintben befelé húz, senki nem éri utol, éles szögből lő, Remiro lába mellett a hosszú alsóba vágódik a labda! 0–4

88. perc: Le Normand kap sárgát, miután összerúgta James bokáit. A visszavágót ki is kell hagynia emiatt. 

86. perc: Oyarzabal le, Jon Bautista be!

84. perc: Barranetxea fejel 7 méterről, jobbról, Henderson magabiztosan húzza le a bal felső sarok elől a labdát. 

83. perc: Mata jön Bruno Fernandes helyére, A. Diallo pedig Greenwoodot váltja. 

82. perc: Martial vár ki egy ütemet a 16-os vonalában, középen, végül a kapunak háttal a bal szélen érkező Greenwoodhoz passzol, aki két csel után jobbal a rövid alsó mellé lő! 

81. perc: James gyorsít fel a jobb szélen, a 16-os csücskétől befelé húz 11 méterre a kaputól lő, de Remiro lábbal védeni tud. Ez is bravúr! 

80. perc: Isak és Januzaj meccse befejeződött, Barrenetxea és Portu áll be. 

A selejtezőket is számolva Rashford már hétgólos az európai kupaporondon ebben az idényben, angol játékosnak az MU színeiben 1964–1965 óta nem jött össze ennyi, akkor a legendás Bobby Charlton volt nyolcgólos. 

73. perc: Kettőt cserél a Sociedad, Gorosabel a sérült Zaldúát, Guevara Illarramendit váltja. 

73. perc: Greenwood húz befelé balról, Illarramendit egy csellel megveri, a 16-oson belülről, kissé éles szögből lő, az oldalhálóba tart a labda, de a kapus biztos ami biztos még beleüt, szöglet. 

Zaldúa közben bebicegett az öltözőbe, egyelőre emberhátrányban a baszkok. 

71. perc: Telles balról elvégzett szöglete után Greenwood csinált helyet szabálytalanul az érkező Maguire-nek, Remiro nagy bravúrral védi a bal felsőbe tartó labdát, de feleslegesen, mert közben már harsant a síp.

70. perc: Zaldúát kell ápolni, egy versenyfutás után a jobb combjához kapott... időhúzásra kevés oka lenne... 

69. perc: Martial jön, Rashfordot váltja. 

68. perc: Gól, de ez les miatt már tényleg nem ér! Greenwood lép ki a leshatárról Rashford passza után a baloldalon, centerez, ziccerben érkezik a hosszún James, aki teljesen üresen, 5 méterről a rövid alsóba helyez, úgy, hogy a kapufáról perdül a gólvonalon túlra a labda. 

64. perc: RASHFORD A HARMADIKAT MÁR NEM HIBÁZZA EL!  Fred ad tökéletes ütempasszt a félpályán tulról Rashford elé, aki maga elé engedi a labdát, lefutja Zubeldiát, majd 13 méterről a kilépő kapus mellett jobbal a bal alsó sarokba teker, 0–3.

Bruno Fernandes az 52. góljában vállal főszerepet az 58. meccsén az MU színeiben (33 gól, 19 gólpassz). 

61. perc: Januzaj jobbról érkező centerezése után épp a most beállt Matics ment szögletre lábbal a hosszún berobbanó Merino elől. 

60. perc: Matics be, McTominay le! 

57. perc: ÉS MEGADJÁK! Bruno Fernandes 16 méterről eleresztett jobb lábas lövésével így 0–2!

Visszanézi a VAR. 

57. perc: Fernandes-gól, de les miatt nem ér! Rashford ad remek indítást James irányába, aki ahogyan átveszi két védő között a 16-os vonalában a Fernandes elviszi előle és 16 méterről a bal alsóba lövi. 

54. perc: Rashford csinál meg két jó cselt a 16-os előterében, amikor aztán már négyen veszik körül, visszapöcköli a labdát lövőre Bailly elé, aki 22 méterről, kissé jobbról csúnyán kapu fölé vágja. 

51. perc: Monreal volt szabálytalan Jamesszel szemben, a kaputól jó 28 méternyire, kissé jobbról megítélt szabadot Bruno Fernandes végzi el, élesen kapu elé lövi a labdát, ahol Le Normand ment fejjel... 

47. perc: Le Normand próbálkozott meg egy átlövéssel jó 25 méterről, Henderson védett magabiztosan. 

46. perc: Elkezdődött a második félidő!

SZÜNET!

Rashford elpuskázta a meccs első ziccerét (Fotó: AFP)

45+1. perc: Nincs igazi hosszabbítás, a spori lefújta az első félidőt. 

45. perc: D. James harcolt ki szabadrúgást Monreallal szemben, a kaputól 24 méterre, jobbról jöhet az MU. Bruno Fernandes lövése középmagas, de erőtlen, nem is jut el a kapuig, épp Monreal az, aki blokkolja. 

43. perc: Bailly talpalta le Oyarzabalt, a svájci játékvezető ezt is megoldja beszéddel és a karmozdulatok alapján amolyan utolsó figyelmeztetésnek szánja ezt. 

42. perc: Alex Telles szöglete után szabadít fel nagyobb szívbaj nélkül a baszk védelem. 

McTominay ül le közben a földre, de egyelőre nem kér ápolást... 

Ugyan az MU-nál van kevesebbet a labda (55:45-re vezet a Sociedad), a helyzetek számában sokkal jobban áll az angol csapat, hat kísérlet, négy kaput eltaláló lövés vagy fejes az oldalán, míg a spanyoloknál három és egy ez a két mutató. 

38. perc: A szöglet után rövid a felszabadítás, Merino kavarja vissza magát az alapvonalig, onnan teszi vissza lövésre az érkező Zubeldiának, aki 9 méterről, jobbal lő, de kísérletét blokkolni tudják. Maguire volt jó helyen.  

37. perc: David Silva engedi maga elé a labdát a baloldalon, Isak indul be a védők mögé, kissé éles szögben veszi át a passzt, erőből centerez, középen Greenwood ment estében az érkező Monreal elől! 

Ismét kisebb nyugvóponthoz ért a meccs, az előző 4-5 percben nem volt igazi helyzet. 

31. perc: Telles végezte el a szögletet jobbról, ezúttal Zubeldia határozott és kifejeli a labdát. 

30. perc: Alex Telles balról, a kaputól jó 28 méterre elvégzett szabadrúgása után Illarramendi ment fejjel az előrehúzódó Maguire elől. Szöglet!

ELEMZÉS FERNANDES ELMÚLT EGY ÉVBEN NYÚJTOTT TELJESÍTMÉNYÉRŐL ITT!

27. perc: GÓÓÓÓÓL! Rashfordtól egy szenzációs, a Sociedad védőitől pedig egy katasztrofális megoldás vezetett a találathoz: az angol támadó a bal szélről lágyan beemeli a labdát a védővonal mögé, Bruno Fernandes remek ütemben indul, Zubeldia követi, közben kivált Le Normand is, a két védő viszont mentés helyett egymást ütközi le, a kapus kimozdul, de benne sem akad el a labda, így Fernandes végül 8 méterről az üres kapuba helyezhet, 0–1.

26. perc: Fernandes indítaná a félpályától, kissé jobbról Rashfordot, aki a bal szélen teljesen elszakad az emberétől, ziccer lehetne ez is, de Remiro tökéletesen fut ki a 16-oson kívülre és lábbal ment előle, sőt, utána még pontosan passzol is a csapattárshoz! 

25. perc: Januzaj fűzi be a jobb szélen egy remek csellel Tellest, utána viszont sikerül elbotlania a labdában, 8 méterre volt a kaputól... 

24. perc: Isak fordul le Baillyról a félpályánál, jó 40 méteren át vezeti, már úgy fest, megnyerte a versenyfutást, amikor a visszasprintelő Maguire hátulról, hajszál pontosan becsúszva elpöcköli előle a labdát a 16-os vonalában... 

22. perc: Fred tart rá Oyarzabal lábára, sárga helyett szóbeli figyelmeztetést kap. 

19. perc: MI MARADT KI?! Bruno Fernandes fut el a bal szélen, tökéletes ütemben teszi a középen érkező Rashford elé a labdát, 15 méterre a kaputól, ziccerben, egy az egyben áll szembe a kapussal, kicsit közelebb ér, lő, de pont Remiro lábába! A kipattanó után Fernandes érkezik jó ütemben, jó 10 méterről fejel, ez is kapura tart, de a visszazáró Le Normand fejjel menteni tud a gólvonal elől! 

16. perc: McTominay fut be három védő közé Bruno Fernandes körömpassza után, az ötös jobb csücskétől lő, az utolsó pillanatban David Silva még épp annyira megbillenti, hogy a lövés ne legyen elég pontos, de tizenegyes se járjon még érte. A kapus lábbal véd! 

14. perc: Bruno Fernandes próbálkozik meg egy lágyan védők mögé ívelt labdával a 16-os jobb csücskétől, de kissé magas Rashfordnak, a kapus magabiztosan öleli magához. 

13. perc: Telles centerez balról, középen Bruno Fernandes és McTominay is érkezik, de La Normand ki tudja fejelni előlük a labdát. 

10. perc: Henderson egészen elképesztő pontossággal indítja kirúgásból Bruno Fernandest, aki a Sociedad tizenhatosának előterében veheti át a labdát... de – les. 

8. perc: Wan-Bissaka csúszott rá hátulról Monrealra egy labdavesztés után, sárga. 

7. perc: Az elmúlt percek kissé csapkodó játékot hoztak, komoly helyzet nélkül. 

3. perc: Bekezdtek a csapatok! Most Januzaj indítja Isakot, aki két védő közül kibújva 13 méterről nem sokkal, de bal alsó sarok mellé lő. Még az oldalháló is rezdült. 

3. perc: Rashford engedi maga elé a labdát, Zubeldiát lerázza, majd 12 méterről lő, a kapus kivetődve tisztáz előle. 

Bár eredetileg Elustondót jelölték a kezdőbe, végül La Normand szerepel jobb oldali középső védőként a Sociedadnál. 

2. perc: Baillyt támadja le Isak, el is veszi tőle a labdát a 16-os előterében, jobbra passzol, Januzaj befelé húzva 15 méterről lő, nem sokkal a hosszú felső mellé!

A United szürke szerelésben, a Sociedad kék-fehér felsőben, fehér nadrágban és szintén kék-fehér sportszárban játszik ezen az estén. 

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés! Az MU indította útjára a labdát.

A MECCS ELŐTT

Marcus Rashford ismét a kezdőben kap helyet
(Fotó: AFP, archív)

18.51: Pályán a csapatok, El-himnusz és kezdünk!

18.42: Adnan Januzaj számára alighanem különleges mérkőzés következik: a belga válogatott szélső 2013-ban az MU színeiben lett profi játékos, szabályosan berobbant a köztudatba, nem csoda, hogy Ryan Giggs 11-es mezét is megörökölte a következő idényre. Pechjére többé meg sem tudta közelíteni Manchesterben az első évében mutatott formáját (27 bajnoki, 4 gól), újabb két idény alatt, kölcsönadásokkal 23 bajnoki és egyetlen találat jött még össze neki vörös mezben. Januzaj 2017-ben szerződött a Sociedadhoz. 

18.37: Az MU története sokkal-sokkal vaskosabb spanyol klubok ellen a nemzetközi kupákban: összesen 57 találkozót vívott meg spanyol ellenféllel, de csak 13-szor tudott győzni. 22 döntetlen mellett 22 vereség a mérleg a United szempontjából. 

18.34: A Sociedad a United mellett csak a Liverpoollal mérkőzött az angolok közül tétmeccsen, az a párharc 1975-ben történt, s igencsak fájó emlék lehet a baszkoknak: a Pool idegenben 3–1-re, hazai pályán 6–0-ra nyert. 

18.32: A két együttes eddig csak kétszer játszott egymással a nemzetközi kupaporondon: 2013-ban a Bajnokok Ligája csoportkörében előbb az MU 1–0-ra nyert hazai pályán, majd San Sebastianban 0–0-ra végeztek a felek. 

18.28: Az UEFA jelentése szerint tíz fok és enyhén felhős idő várja a csapatokat. 

18.25: A spanyol koronavírus-szabályozások miatt a helyszínünk Torino, a Juventusnak otthont adó Allianz Stadion. 

Köszöntjük olvasóinkat, rövidesen kezdődik a Real Sociedad és a Manchester United összecsapása az Európa-liga legjobb 32 csapata között.