El: Nincs okunk a kishitűségre – Ryan Mmaee

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2022.09.08. 07:53
A Trabzonspor ellen kezdi el idei Európa-liga-csoportkörös szereplését a Ferencváros, Ryan Mmaee, a zöld-fehérek marokkói csatára góllal a lábában készült a török bajnok elleni mérkőzésre.
Ryan Mmaee tavasszal is nemzetközi kupameccset szeretne játszani a Ferencvárossal (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
Ryan Mmaee tavasszal is nemzetközi kupameccset szeretne játszani a Ferencvárossal (Fotó: Török Attila) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK

– Az elmúlt hetekben annyi helyzetet rontott el, hogy összeszámolni is nehéz lenne. Ezek után mit jelentett az Újpest elleni derbin szerzett gólja?
– Sokat! – felelte lapunknak adott interjújában Ryan Mmaee, a Ferencváros 24 esztendős marokkói válogatott támadója, aki 2021 júliusában érkezett a Ferencvároshoz, és azóta is meghatározó tagja a csapatnak. – Minden mérkőzésemen megvoltak a helyzeteim, a Shamrock Rovers ellen a két kapufám mellett legalább három ziccert puskáztam el, a bajnokságban pedig a Fehérvár és a Vasas ellen is betalálhattam volna a kapuba. Az Újpest otthonában szerzett gólomnak természetesen örültem, de hazudnék, ha azt mondanám, óriási kő gördült le a szívemről. Abszolút nem voltam ideges a kihagyott helyzetek miatt.

– Komolyan mondja, hogy nem? Az ember azt gondolná, biztosan szétrobbant a bosszúságtól, és egyre görcsösebbé vált.
– Balszerencsés voltam, ennyi. Egy játékos életében akadnak ilyen periódusok. Ideges akkor lettem volna, ha helyzetbe sem kerülök. Ha nem talál meg a labda, és nem akadnak lehetőségeim. Miután erről szó sem volt, sőt, rengeteg helyzetem volt, tudtam, előbb-utóbb úgyis jön a gól.

– A sérülése már a múlté?
– Nehéz időszakot tudhatok magam mögött, kis híján négy hónapig nem játszhattam. Korábban sosem fordult velem elő ilyen, talán ezért is viseltem nehezen a szituációt. Még úgy is, hogy az operáció előtt tisztában voltam vele, mi vár rám, mennyi időt kell majd kihagynom. Nem volt könnyű időszak, nehezen peregtek a napok, hetek, de a rehabilitációs szakemberekkel rengeteget dolgoztunk, ami erőt adott. Hogy minél hamarabb tökéletes állapotban legyek, még mindig végzek külön munkát.

– Mikorra érheti utol magát teljesen?
– Nehéz megmondani. Napról napra jobb erőben vagyok, remekül érzem magam a bőrömben, és remélhetőleg most már a gólok is jönnek.

– Az elmúlt idényben tizenhármat szerzett az NB I-ben, négyet a Bl-selejtezőben, valamint az Európa-liga csoportkörében, és a Magyar Kupában is betalált. Erre az idényre hány gól a cél?
– Konkrét számot nem mondanék, de szeretnék többet rúgni, mint az elmúlt idényben. Ha húsz fölött végzek, talán elégedett leszek.

– A közelgő katari világbajnoki meccseket is beleszámítja?
– Azokat nem. A vébén a válogatottal szerepelek, a téli tornát külön számítom. Ott sem kerültünk könnyű csoportba, hiszen Belgium, Horvátország és Kanada legjobbjai várnak ránk. Fiatal, sokra hivatott válogatott a miénk, a továbbjutásra is esélyesek lehetünk. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a katari világbajnokság, különös lesz télen a kellemes időjárásban ilyen nagy tétre menő meccseket játszani. De állunk a kihívás elé, Marokkónak jó csapata van, és ezt szeretnénk is megmutatni.

– A Trabzonspor ellen is van esély Ryan Mmaee-gólra?
– Nehéz mérkőzés előtt állunk – ezt mindannyian tudjuk –, a jó eredményhez mindent ki kell adnunk magunkból. A Trabzonspor bivalyerős csapat, nem véletlenül lett aranyérmes Törökországban, és a nyáron tovább erősödött a kerete. De nincs okunk a kishitűségre. Jó formában vagyunk, duzzadunk az erőtől és az önbizalomtól, a hétvégén nem véletlenül rúgtunk hatot az Újpestnek. A török csapat ellen a Groupama Arénában játszunk, saját szurkolóink előtt léphetünk pályára, szeretnénk mi diktálni a tempót. Azzal alighanem ők is tisztában vannak, mi sem véletlenül kerültünk ide a csoportkörbe.

– A döntetlennel elégedett lenne?
– A keretek értékét elnézve már az egy pont is nagy dolog lenne, de egyetlen meccs előtt sem gondolkodom döntetlenben. Az elmúlt napokban alaposan elemeztük az ellenfelet, láttuk, milyen szisztémában védekezik, és hogyan támad. A szakmai stábtól ezúttal is megkaptuk a megfelelő útravalót, ezen most sem múlhat semmi.

– A klub vezetői, köztük Kubatov Gábor elnök sem tagadja, a sorozatos csoportkörös szereplés után immár többre vágyik, szeretné, ha a csapat megélné Európában a tavaszt. Lát rá esélyt?
– Már miért ne látnék?! Kőkemény csoportba kerültünk, papíron a ­Trabzonspor, a Crvena zvezda és a Monaco is erősebb csapat nálunk, de igenis vagyunk olyan jók, hogy rácáfoljunk a papírformára. A csoportkörbe már tényleg nem jut el senki véletlenül, ide nem elég egy-két szerencsével megvívott mérkőzés. Szeretnénk nagyot alkotni, alig várjuk, hogy elkezdődjön a csoportkör. Beszéltük is, új kaland vár ránk.

– Hány pont a cél a csoportban?
– Szeretnénk minél többet gyűjteni, megnehezíteni az ellenfelek dolgát és akár versenyben lenni a végsőkig. Az elmúlt Európa-liga-idény csoportkörében a Bayer Leverkusen, a Betis és a Celtic ellen három pontot szereztünk, ennél most többre vágyom. A lényeg, hogy adjunk ki magunkból mindent, és közben élvezzük is a játékot. És nemcsak duma, tényleg szeretnénk megélni a tavaszt.

Ki védi majd a Trabzonspor kapuját?

A Trabzonspor csapatkapitánya, Ugurcan Cakir hasizomsérülés miatt kénytelen volt kihagyni csapata előző két meccsét – a fiatal Taha Tepe védett helyette. A török válogatott kapus Budapestre már elutazott a csapattal, de még nem biztos visszatérése a kapuba.

V. J.

A H-CSOPORT TELJES PROGRAMJA
Szeptember 8.
21.00:
FERENCVÁROS–Trabzonspor (török)
21.00: Crvena zvezda (szerb)–Monaco (francia)
Szeptember 15.
18.45: Monaco–FERENCVÁROS
18.45: Trabzonspor–Crvena zvezda
Október 6.
18.45:
Crvena zvezda–FERENCVÁROS
18.45: Monaco–Trabzonspor
Október 13.

21.00:
FERENCVÁROS–Crvena zvezda
21.00: Trabzonspor–Monaco
Október 27.
21.00:
FERENCVÁROS–Monaco
21.00: Crvena zvezda–Trabzonspor
November 3.
18.45: Trabzonspor–FERENCVÁROS
18.45:
Monaco–Crvena zvezda

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik