El: nehézkes Bayer-siker némi erőfeszítéssel – német lapszemle

Vágólapra másolva!
2021.09.17. 08:30
null
Florian Wirtz (balra) a fellegekben, ő lőtte a Bayer győztes gólját a Ferencváros ellen (Fotó: Árvai Károly)
A német lapok egyetértenek abban, hogy a Bayer Leverkusen nehézkes győzelmet (2–1) aratott a Ferencváros felett a labdarúgó Európa-liga csoportkörének első fordulójában. A győztes gólt szerző Florian Wirtz a lefújás után elmondta, régóta álmodott arról, hogy nemzetközi kupamérkőzésen ő szerzi a győztes találatot.

 

„Ismét Wirtz! Ő hozta meg a fordulópontot” – írja a Bild, utalva a német felnőttválogatottban szeptemberben bemutatkozó 18 éves támadó győztes találatára, aki sorozatban a harmadik tétmérkőzésén talált be a Bayerben. A német bulvárlap Vécsei Bálint kezezés miatt érvénytelenített góljáról „megkérdőjelezhető döntésről” ír, hozzátéve, hogy a Bayernek szerencséje volt, amiért a játékvezető nem adta meg az 1–1-es állásnál esett találatot.

Wirtz egyébként a Bayer Leverkusen felnőttcsapatában az eddigi 51 fellépésén összesen 12 gólt szerzett és 11 gólpasszt adott. Edzője szerint kivételes tehetsége van a támadások befejezéséhez.

„Régóta álmodom arról a pillanatról, hogy nemzetközi mérkőzésen én lövöm a mindent eldöntő gólt – mondta Florian Wirtz a lefújást követően a német televíziónak. – Az élményt sokkal különlegesebbé tette, hogy a saját közönségünk előtt játszhattunk, boldog vagyok, hogy a szurkolók erre az idényre visszatérhettek a lelátókra. Szeretnék minél több góllal örömet szerezni nekik.”

A 18 éves támadó középpályás idei kiemelkedő teljesítménye – négy mérkőzésen 3 gól, 3 gólpassz – a találkozót követő sajtótájékoztatón is témát jelentett, Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője mosolyogva méltatta a teljesítményét, míg Gerardo Seoane részletezte is, miért tartja a jövő egyik nagy ígéretének.

„Florian Wirtzet az teszi különlegessé, hogy nagyon higgadtan hoz döntéseket a pálya utolsó harmadában – mondta a Leverkusen vezetőedzője. – Kötélből vannak az idegei, nem hagyja magát zavarba hozni. Mindig tudja, érzi, hogy mit kell kezdeni a labdával, ezért már ilyen fiatalon is nagyon hatékony.”

A Kicker úgy fogalmaz, a gyógyszergyári alakulat „némi erőfeszítést téve nehézkes győzelmet aratott” a Ferencváros felett az Európa-liga csoportkörének 1. fordulójában. Hozzáteszik, Wirtz gólja után az FTC már nem jelentette veszélyt Lukás Hrádecky kapujára, mert a magyar csapat addigra „kissé már elfáradt”.

A sport1.de című német internetes portál azt írja, a Bayer „nagy nehezen elvégezte a kötelező feladatot”, de „időre volt szüksége ahhoz, hogy felvegye a fonalat”. A Frankfurter Allgemeine Zeitung fontos három pontként tekint a leverkuseniek FTC elleni sikerére.

A Die Welt úgy fogalmaz, a korábban az 1. FC Kölnt irányító Peter Stöger vezette zöld-fehérek „hamar sokkolták” a hazaiakat, de aztán a Bayer „kisebb-nagyobb nehézségek árán” megfordította az eredményt.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
G-CSOPORT
Bayer Leverkusen (német)–Ferencváros 2–1 (1–1)

Leverkusen,
BayArena, 11 013 néző. Vezette: Treimanis (lett)
BAYER LEVERKUSEN: Hradecky – J. Frimpong, Kossounou, Tah, Sinkgraven (Hincapié, 67.) – E. Palacios (Aránguiz, 50.), Demirbay – Adli (Bellarabi, 67.), Wirtz (Amiri, 80.), M. Diaby – Alario (Schick, 66.). Vezetőedző: Gerardo Seoane
FERENCVÁROS: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Blazic, Civic – Vécsei (Uzuni, 66.), Loncar (Gavrics, 77.) – Nguen, Zachariassen, Zubkov (Cabraja, 86.) – R. Mmaee. Vezetőedző: Peter Stöger
Gólszerző: E. Palacios (37.), Wirtz (69.), ill. R. Mmaee (8.)

A csoport másik mérkőzésén
Real Betis (spanyol)–Celtic (skót) 4–3

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik