El: Marek Hamsík szép emlékeket őriz a Groupama Arénáról

DUDUCZ TIBORDUDUCZ TIBOR
Vágólapra másolva!
2022.09.08. 09:05
null
Marek Hamsík családja is Budapesten lehet (Fotó: Török Attila)
A Trabzonsport erősítő Marek Hamsík örült, hogy a Ferencvárossal játszik csapata, és azt is elmondta lapunknak, hogy még egyszer pályára lép a szlovák válogatottban.

– Gondolom, gyakran eszébe jutnak a májusi ünneplések.
– Ne is mondja, nagyon gyakran. Többször lepörögnek lelki szemeim előtt a bajnoki címmel záruló idény pillanatai – mondta lapunknak Marek Hamsík, a ­Trabzonspor szlovák középpályása. – A boldog, önfeledten ünneplő ­Trabzonspor-szurkolók, de nemcsak Trabzonban volt nagyszerű a fogadtatás, hanem egész Törökországban. Bárhova mentünk, mindenhol rengeteg értünk szorító drukkerrel találkoztunk.

– Önnek is nagyon sokat jelenthetett ez a bajnoki cím, amely első volt a pályafutása során. Ezért igazolt a ­Trabzonsporba?
– Pontosan. A klub képviselői a tárgyalások alatt többször hangsúlyozták, hogy bajnokcsapatot szeretnének építeni, amelyben nekem is fontos szerepem lenne. Nagyon örülök, hogy így is lett. Több mint ötszázötven bajnoki találkozót játszottam le felnőttszinten, mire meglett az első bajnoki címem…

– A nyár elején viszont sokkolta a szlovák közvéleményt, amikor bejelentette, hogy lemond a válogatottságról. Miért döntött így?
– Sokat gondolkoztam rajta. Tavaly novemberben a Szlovénia elleni találkozót sérülés miatt nem tudtam végigjátszani. Tavasszal szintén kidőltem. A szívem még hajtott volna előre a válogatottért, de lassítanom kellett. Az előző idényben többször voltam sérült, nyáron pedig már harmincöt éves lettem.

– Stefan Tarkovic leváltása után ön ajánlotta Francesco Calzonát szlovák szövetségi kapitánynak, akit nemrég ki is neveztek. Magyarország után így Szlovákiának is olasz kapitánya lett.
– Júniusban, amikor edző nélkül maradt a válogatott, gondolkodtam, ki lenne a legmegfelelőbb a posztra. Úgy éreztem, ideje lenne, ha a nemzeti csapatunkat külföldi edző vezetné. Magyarország is nagyon jó példa erre, az olasz Marco Rossi kiváló munkát végez. Tizenöt Olaszországban töltött év alatt jól megismertem az ottani edzőket, így jött képbe Francesco Calzona. Örülök, hogy a szlovák szövetség képviselői őt választották.

– Ha már ő lett az edző, nem tér vissza a válogatottba?
– Egy meccs erejéig igen. Ha minden igaz, novemberben lesz a búcsúmeccsem a nemzeti csapatban.

– Viszont ebben az idényben sem kerülték el a sérülések.
– Végigcsináltam a felkészülést, megnyertük a török Szuperkupát, majd megint előjöttek a vádliproblémáim, és majd’ egy hónapig nem játszottam. Pénteken már húsz percet a pályán voltam az újonc Ümraniyespor otthonában. Nincsenek fájdalmaim, bízom benne, hogy a probléma már a múlté.

– Hogy értékeli ezt az idényt?
– Nagyon sajnáljuk, hogy nem jutottunk be a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Sajnos nem úgy sikerült az FC Köbenhavn elleni párharc, ahogy szerettük volna, így maradt az Európa-liga. Maximálisan ­összpontosítunk, hogy sikeresek legyünk. Célunk, hogy továbbjussunk.

– Mit szólt, amikor kiderült, hogy a Ferencváros is az ellenfelük lesz?
– Megörültem neki, hisz Budapest nagyon közel van Szlovákiához, így a családom, a barátaim is jelen lehetnek a meccsen.

– Jó emlékei lehetnek a Groupama Arénáról is.
Ez volt a másik, ami eszembe jutott, hiszen a szlovák válogatottal itt sikerült legyőznünk a magyarokat. Hajtós, kemény, de sportszerű meccs volt. Megmaradt bennem a nagyszerű atmoszféra is. A magyarok imádják a focit, mindig remek hangulatot varázsolnak a stadionokba. Biztos, hogy így lesz csütörtök este is, szeretek ilyen meccseken játszani, amikor az ember szinte nem hallja a saját szavát.

– Milyen meccsre számít csütörtökön?
– Nagyon nehézre, de ilyen lesz az összes csoporttalálkozó.

Ki védi majd a Trabzonspor kapuját?

A Trabzonspor csapatkapitánya, Ugurcan Cakir hasizomsérülés miatt kénytelen volt kihagyni csapata előző két meccsét – a fiatal Taha Tepe védett helyette. A török válogatott kapus Budapestre már elutazott a csapattal, de még nem biztos visszatérése a kapuba.

V. J.

 

A H-CSOPORT TELJES PROGRAMJA
Szeptember 8.
21.00:
FERENCVÁROS–Trabzonspor (török)
21.00: Crvena zvezda (szerb)–Monaco (francia)
Szeptember 15.
18.45: Monaco–FERENCVÁROS
18.45: Trabzonspor–Crvena zvezda
Október 6.
18.45:
Crvena zvezda–FERENCVÁROS
18.45: Monaco–Trabzonspor
Október 13.

21.00:
FERENCVÁROS–Crvena zvezda
21.00: Trabzonspor–Monaco
Október 27.
21.00:
FERENCVÁROS–Monaco
21.00: Crvena zvezda–Trabzonspor
November 3.
18.45: Trabzonspor–FERENCVÁROS
18.45:
Monaco–Crvena zvezda

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik