A BATE az első félidőben eldöntötte a mérkőzést, a másodikat végigvédekezte (Fotó: AFP)

 

A PAOK közönsége elég sok helyet üresen hagyott a Tumba Stadionban, jelezve, nem feltétlenül bízik a győzelemben és a továbbjutásban – az első félidő alapján azok jártak jól, akik otthon maradtak, mert a BATE alaposan „felpofozta” a görögöket.

Pedig nem úgy indult a mérkőzés, hogy a BATE sima győzelmet arat, a mérkőzés PAOK-helyzettel kezdődött, és az első bő negyedórában a hazaiak voltak a jobbak. Aztán szerencsés góllal vezetést szereztek a fehéroroszok a 18. percben: Igor Sztaszevics bal oldali, a kapu felé csavarodó beadása elpattogott mindenki előtt, a görög védők csak néztek, a hosszún Makszim Szkavisra pattant a labda, onnan pedig a hálóba (0–1).

A gólt igen nehezen tudták megemészteni a hazaiak, sőt, egyáltalán nem – a vezetés után a BATE messze ellenfele fölé nőtt. A veszélyes kontrákból a félidő hajrájában két gól is esett: Nyikolaj Szignyevics előbb értékesített egy tizenegyest a 42. percben (0–2), majd ugyanő remekül kijátszott ellentámadás végén a hosszú fölsőbe csavart a játékrész hosszabbításában (0–3).

A fordulás után több mint tíz percig semmi sem változott a játék képét tekintve, aztán viszont fordulat jött: az 59. percben Léo Jabá húzott el a jobb szélen, majd valósággal gólt rúgatott Alekszandar Prijoviccsal (1–3), a 62. percben pedig a kétgólos Szignyevics követett el a felezővonalnál piros lapot érő szabálytalanságot.

A PAOK-nak hirtelen megjött a játékkedve, de későn: Gyenyisz Scserbickij kapus és társai állták a rohamokat, a BATE remek első félidei játékának köszönhetően 3–1-re győzött, így kivívta a továbbjutást az Európa-liga kieséses szakaszába. A Chelsea és a BATE lépett tovább elsőként és másodikként, az angolokkal bravúros 2–2-es döntetlent játszó Mol Vidi FC lett a harmadik, a PAOK (talán kisebb meglepetésre) utolsóként fejezte be a csoportküzdelmeket.

EURÓPA-LIGA
CSOPORTKÖR, 6. FORDULÓ
L-CSOPORT

PAOK (görög)–BATE Boriszov (fehérorosz) 1–3 (Prijovics 59., ill. Szkavis 18., Szignyevics 42., 45+1. – az elsőt 11-esből)
Mol Vidi FC–Chelsea (angol) 2–2
(Ampadu 32. – öngól, Nego 56., ill. Willian 30., Giroud 75.)

AZ L-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Chelsea 6 5 1 12–3 +9  16
2. BATE Boriszov 6 3 3 9–9 0 9
3. MOL VIDI FC 6 2 1 3 5–7 –2  7
4. PAOK 6 1 5 5–12 –7  3