Lukaku Ronaldóék nyomában, az Inter a negyeddöntőben

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2020.08.05. 20:54
null
Romelu Lukaku idénybeli 30. gólját szerezte meg az első félidőben (Fotó: AFP)
Az olasz Internazionale 2–0-ra legyőzte a spanyol Getafét, és bejutott a labdarúgó Európa-liga negyeddöntőjébe. Az egymeccses, semleges helyszínen (Gelsenkirchen) lejátszott nyolcaddöntő góljait Romelu Lukaku és Christian Eriksen szerezte, a Getafe 1–0-s állásnál büntetőt rontott.

 

A Getafe meglepte az ólomlábakon mozgó Intert a mérkőzés elején: Antonio Conte csapata képtelen volt elkapni a ritmust, a spanyolok bezzeg beadások sorát küldték be a jobb oldalról, s Nemanja Makszimovics révén egy nagy helyzetet is kihagytak (avagy Samir Handanovic védett szépen). Az első húsz perc után a kísérletek aránya 6:0 volt a Getafének, az Inter pedig szerencsésnek mondhatta magát, hogy nem került hátrányba.

A milánóiak aztán szép lassan bemelegedtek, és „felvették az üzemi hőmérsékletet”. David Soriának Lautaro Martínez két veszélyes kísérletét kellett védenie, de a 33. percben már ő is tehetetlen volt. Alessandro Bastoni hosszú, kitűnő indítással találta meg a bal oldalra elmozgó Romelu Lukakut. A belga center átvette a labdát, távol tartotta magától Xabier Etxeitát, majd kilőtte a hosszú alsó sarkot – mestermunka volt (1–0)!

Lukaku egymás után nyolcadik El-mérkőzésén talált be – beállítva Alan Shearer vonatkozó csúcsát, aki még az UEFA-kupában mutatott be hasonló sorozatot –, s megszerezte idénybeli 30. gólját. Az elmúlt bő két évtizedben rajta kívül csak Ronaldo, Diego Milito és Samuel Eto'o volt képes erre az Inter mezében – nem rossz társaság!

Az Inter jól kezdte a második félidőt, és növelhette volna előnyét, ám Nicolo Barella lövése megpattant, elkerülte a kaput, Danilo D'Ambrosio akrobatikus kísérletét pedig bravúrral védte Soria. A Getafe cserélt, átállt 4–4–2-re, és a félidő közepén kis híján egyenlített: Handanovic nagyon látványos mozdulattal piszkálta ki a léc alól Jaime Mata fejesét.

A hajrához közelítve aztán még ennél is hatalmasabb lehetőséget hagyott ki a Getafe: a VAR-egység figyelmeztette Anthony Taylort egy potenciális kezezésre az Inter tizenhatosán belül, a játékvezető hosszas diskurzus után büntetőt ítélt, ám Jorge Molina a kapu mellé rúgta azt! Volt ziccer a másik oldalon is, Lukaku rontott ajtó-ablak helyzetben.

A csereként beálló Eriksen érte el a második Inter-gólt (Fotó: AFP)
A csereként beálló Eriksen érte el a második Inter-gólt (Fotó: AFP)

A döntő gólt így nem Lukaku, hanem a végjátékra beálló Christian Eriksen szerezte: a dán irányító indította azt a veszélyes akciót, amelynek végén ballal a kapuba küldte a Djené Dakonamról elé kerülő labdát (2–0). Ezzel végképp elszálltak a Getafe reményei, a spanyol csapat dicséretesen küzdött, ám meg kellett hajolnia a nagyobb játékerejű és helyzeteivel sokkal jobban sáfárkodó Internazionale előtt.

Az Inter ellenfele a negyeddöntőben a Bayer Leverkusen–Rangers párharc továbbjutója lesz, a német csapat idegenben 3–1-re megnyerte az első mérkőzést.

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ
Internazionale (olasz)–Getafe (spanyol) 2–0 (R. Lukaku 33., C. Eriksen 83.)
Továbbjutott:
az Internazionale (a továbbjutás egy mérkőzésen dőlt el)
VISSZAVÁGÓK
FCKöbenhavn (dán)–Basaksehir (török) 3–0 (Wind 4., 53. – a másodikat 11-esből, Falk Jensen 62.)

Továbbjutott: az FC Köbenhavn, 3–1-es összesítéssel
Sahtar Doneck (ukrán)–Wolfsburg (német) 3–0 (Júnior Moraes 89., 93., Solomon 91.)
Továbbjutott: a Sahtar Doneck, 5–1-es összesítéssel
Manchester United (angol)–LASK (osztrák) 2–1 (Lingard 57., Martial 88., ill. Wiesinger 55.)
Továbbjutott: a Manchester United, 7–1-es összesítéssel

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik