Tényleg nem féltek: hősies győzelmet aratott odahaza a Ferencváros!

Vágólapra másolva!
2022.09.08. 20:45
A labdarúgó Európa-liga H-csoportjának 1. fordulójában a Ferencváros Budapesten 3–2-re megverte a török Trabzonsport.


EURÓPA-LIGA, H-CSOPORT
1. FORDULÓ
FERENCVÁROS–TRABZONSPOR (török) 3–2
(3–1)
Budapest, Groupama Aréna, 17 987 néző. Vezette: Maresca (olasz)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, S. Mmaee, Knoester, Civic – Vécsei (Laidouni, 76.), Besic (Kovacevic, 89.) – Zachariassen, Nguen (Gojak, 76.), A. Traoré – F. Boli (Botka, 20.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Trabzonspor: Taha Tepe – Stryger Larsen, Bartra, Vitor Hugo (Elmali, a szünetben), Denswil (Djaniny, 72.) – Gbamin (Hamsík, a szünetben) – Ömür (Bozok, 60.), Bakaszetasz, Bardi (Yazici, a szünetben), Trezégé – Maxi Gómez. Vezetőedző: Abdullah Avci
Gólszerző: Nguen (5., 44. – a másodikat 11-esből), Adama Traoré (29.), ill. Maxi Gómez (39.), Bozok (71.)
Kiállítva:
Civic (16.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Crvena zvezda (szerb)–AS Monaco (francia) 0–1 (Embolo 74.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Török megszállásalá került a vendégszektor felőli oldal. Az Alber Flórián út teljes egészét lezárták, villogó rendőrautók állták útját az arrafelé kanyarodóknak, néhány letekert ablak mögül bömbölő török zene hallatszott. A környező utcákban jele sem volt feszült hangulatnak, a bordó-kék mezes vendégszurkolók békésen ballagtak az aréna irányába, a lelátókon alig voltak még emberek, a vendégszektorban már hangosan dalolásztak legalább százötvenen. Sok Budapesten élő török csatlakozott a hazájukból érkező Trabzon-drukkerekhez, majd kisvártatva két ének között buzgó lufifújásba kezdtek, hogy a kezdéskor már bordó és kék ballonokat lobogtathassanak.

No, de aztán amikor rákezdett a Fradi-tábor!

Amint a csapatok megjelentek a játékoskijáróban, a zöld-fehér ultrák kieresztették hangjukat, a kapuhoz kocogó Dibusz Dénest fülsüketítő taps köszöntötte. A rutinos kapus ott volt a kezdőcsapatban, néhány alapember ellenben – némi meglepetésre – kimaradt, Aissa Laidouni, Anderson Esiti és Ryan Mmaee sem kezdett, különösen a középpálya összetétele volt meglepő.

Az Európa-liga hivatalos zenéje legutóbb december 9-én csendült fel a Groupama Arénában, akkor a csapat a Bayer Leverkusen ellen győzött Laidouni góljával, nagy szó, hogy a magyar bajnok eljutott arra a szintre, hogy immár évente játszhat ilyen mérkőzéseket. Az FTC-tábor a törökök elleni ütközet előtt szektort betöltő élőképpel készült, Gárdonyi Géza Egri Csillagok című regényéből idézték az elhíresült mondást: „Az a fő, hogy ne féljen a legény!”

Fotó: Szabó Miklós
Fotó: Szabó Miklós



És nem is félt!

Alig kezdődött el a mérkőzés, a Ferencváros megszerezte a vezetést, ráadásul nem is akármilyen góllal. Vécsei Bálint álomszerűen emelte a labdát a védők mögé bemozduló Tokmac Nguen elé, aki pattanás nélkül továbbította a labdát a hálóba, a kenyai-norvég szélső sokat várt erre a pillanatra – megérte. Nguen idénybeli első góljával vezetést szerzett az FTC, s a következő negyven perc is sok mindent tartogatott.

Az olasz Fabio Maresca játékvezető főszereplővé lépett elő, előbb nagyvonalúan tovább engedte a játékot a kapura törő Franck Boli lerántásánál, majd elnézett egy-két sárga lapot a Ferencváros kárára, a videobíró segítségével pedig piros lappal az öltözőbe küldte a csúnyán szabálytalankodó Eldar Civicet.

Fotó: Török Attila
Fotó: Török Attila

Tíz emberrel egyértelműen védekezésre volt ítélve a Ferencváros, Csercseszov azonnal reagált a kiállításra, a védelem bal oldalára Botka Endrét küldte be, és miután Franck Boli helyére állt be, középcsatár nélkül maradt a hazai együttes. A Trabzonspor magához ragadta a játék irányítását, távoli lövésekkel, szélről érkező beadásokkal próbálkozott, Dibusz bravúrokkal tartotta a lelket a csapatban.

A Ferencváros előzetesen is kontratámadásokra készült, s innentől valóban leginkább ezekben bízhatott, és egy ilyen végén jött is a második gól!

Nguen ezúttal gólpasszt adott, Adama Traoré idénybeli 12. gólját közelről szerezte, és csak sajnálni lehetett, hogy néhány perccel később a középpályán labdavesztést követően végsőkig kijátszott akció végén szépített a török bajnok. Félő volt, hogy megrogy a Ferencváros, és emberhátrányban nem bírja a nyomást, ám a szünet előtti percekben tizenegyesből újabb gólt szerzett. Tokmac Nguen magabiztosan állt a labda mögé, és a büntetőt higgadtan értékesítette.

A vendégszurkolókat leszámítva az egész stadion talpon volt, ugrált, tapsolt mindenki, a törökök nyilvánvalóan hozzá vannak szokva a jó hangulathoz – a magyar drukkerek varázslatos atmoszférát teremtettek a stadionban. Az első játékrész felejthetetlen volt, nagyszerű futballal.

Tokmac szerezte meg a vezetést az FTC-nek (Fotó: Szabó Miklós)
Tokmac szerezte meg a vezetést az FTC-nek (Fotó: Szabó Miklós)

GÓLVIDEÓK ITT!

Az iram messze meghaladta az NB I-ben megszokottat, félő volt, hogy a fordulást követően nem bírja majd a nyomást a Ferencváros. Főleg, hogy a vendégek három friss embert a pályára vezényeltek, köztük érkezett Marek Hamsík, és a Trabzonspor nyomban magához ragadta a labdát és a kezdeményezést. A Ferencváros sokszor kilenc mezőnyjátékossal védekezett, a hazaiak 25 méterre a saját kapujuktól tömörültek, a törökök pedig folyamatosan keresték a rést a pajzson. Eközben arra is ügyelni kellett, hogy ha labdát szerzett a Ferencváros, abból a vendégek villámgyorsan felértek a másik térfél közepéig, a lendületes Adama Traorét képtelenek voltak utolérni és tartani a vendégvédők. Távoli lövéssel is próbálkoztak a zöld-fehérek, Henry Wingo találta el a gyengébbik, bal lábával a lécet, ha a labda beakad, onnan aligha állt volna talpra a török bajnokcsapat.

Az idő a Ferencvárosnak dolgozott, és az emberhátrány ellenére egyáltalán nem arról volt szó, hogy a hazaiak minden idegszálukkal a védekezésre összpontosítottak. Hátul Samy Mmaee és társai erőn felüli munkát végeztek, a labdát rengetegszer fejeltek és rúgtak el a tizenhatoson belülről. Ment előre a török gárda, ha nála volt a labda, játékosai adogattak lábról lábra, de a támadó harmadban sokat hibáztak, a hajrában mégis jött az újabb szépítés.

Kínkeserves hajrá elé nézett az FTC, de hősiesen futballozva kihúzta a végéig, a Trabzon ugyanis ekkor már csak lesről tudott gólt szerezni.

Ragyogó futballal csodálatos eredményt ért el a Ferencváros, győzelemmel kezdett az El-csoportkörben!

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik