Ferencváros, vár a tavasz: a csoport élén végzett a magyar bajnok!

Vágólapra másolva!
2022.10.27. 20:53
A Ferencváros 1–1-et játszott odahaza a Monacóval a labdarúgó Európa-liga csoportkörének 5. fordulójában, és ezzel az egy ponttal a csoportja élén végzett. A magyar bajnokcsapat tavasszal is folytatja szereplését az El-ben.
Micsoda siker! (Fotó: Árvai Károly) – a galériához kattintson a képre!
Micsoda siker! (Fotó: Árvai Károly) – a galériához kattintson a képre!

 

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
H-CSOPORT
FERENCVÁROS–MONACO 1–1 (0–1)
Budapest,Gorupama Aréna,20 517néző.Vezette:Jorgij (albán)
Ferencváros:Dibusz – Wingo, Botka, S. Mmaee, Pászka (Nguen, 65.) – Vécsei (Besic, 56.), Laidouni – Adama Traoré, Gojak (Marquinhos, a szünetben; Esiti, 90+1.), Zachariassen – R. Mmaee.Vezetőedző:Sztanyiszlav Csercseszov
Monaco:Nübel – Disasi, Maripán, Badashile – Vanderson (Diatta, 40.), Golovin, Mo. Camara, Yu. Fofana (Jean Lucas, 83.), Caio Henrique – Volland (Embolo, 83.), Ben Yedder.Vezetőedző:Philippe Clement
Gólszerző:Zachariassen (81.), ill. Ben Yedder (31.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Crvena zvezda (szerb)–Trabzonspor (török) 2–1 (Katai 37., Pesic 64., ill, Bakaszetasz 39.)

Fotó: Árvai Károly
Fotó: Árvai Károly

A biztonság kedvéért a stadion körüli utcákat ezúttal is lezárták. Noha a legutóbbihoz hasonló balhékra nem kellett készülni, fekete csuklyás Crvena zvezda-drukkerek helyett ezúttal békésebb Monaco-ultrák érkeztek a Groupama Arénába, a rend őrei mégis biztosra mentek. Autókat ugyanúgy nem engedtek be a vendégszektor felőli Albert Flórián útra, ám a ferencvárosi és hercegségbeli drukkerek békésen sétálgattak egymás mellett. Az más kérdés, hogy különösebb erődemonstrációnak nem is lett volna értelme, a vendégeknek fenntartott szektorban jó, ha százötvenen gyűltek össze. A VIP-szektorban ott voltak a kupából a ferencvárosiakat búcsúztató iváncsai legények is, akik Kubatov Gábor elnök meghívására ültek fel a lelátóra, hogy a helyszínen élvezzék az Európa-liga-összecsapást.

Az iváncsai meghívottak (Fotó: Árvai Károly)
Az iváncsai meghívottak (Fotó: Árvai Károly)

 

Csakhogy a Ferencváros játékán eleinte nemigen volt mit élvezni.

Jobban, lendületesebben kezdett a Monaco, az ötödik percben Henry Wingo hibáját követően csak a vendégeken múlott, hogy ne szerezzék meg a vezetést, a labda a lécről vágódott vissza a mezőnybe. A zöld-fehérek jobb oldalán Kristoffer Zachariassen ugyan kétszer is veszélyesen tört előre, a vendégek futballoztak jobban, ötletesebben. Nemcsak az eladott labdák okoztak problémát, a vonalvédekezés is meglehetősen rizikós volt, Wissam Ben Yedder rendre a védők vonalából ugrott ki, egyik megmozdulásából betalált, a másikból nagy helyzetbe került – szerencsére mindkétszer lesről ugrott ki... Nem találta a ritmust a Fradi, ám ehhez az is kellett, hogy a Monaco sokkal agresszívebben, támadóbb felfogásban futballozzon, mint a két csapat első mérkőzésén. Az akkor győztes gólt szerző Vécsei Bálintnak és a mellette játszó Aissa Laidouninak nemegyszer kellett besegítenie a védekezésbe, és nagyon úgy tűnt, idő kérdése, mikor szerzik meg a vezetést a vendégek.

Ez a pillanat a 31. percben jött el.

Jobb oldali akció végén az addig is agilisan futballozó Wissam Ben Yedder sarkazta a labdát mesterien Dibusz Dénes kapujába – az akciónál Zachariassent a földre gyömöszölték, bőszen reklamáltak a ferencvárosiak, de hiába.

Az első negyvenöt perc nem a Ferencvárosé volt. Kevés volt a korábban látott ötletes megoldás, váratlan csel, pontos indítás, annál több a ki nem kényszerített hiba, Pászka Lóránd hazaadását követően kis híján a hazai kapuba gurult a labda. A keménységgel, akarattal nem volt gond, a magyar bajnokcsapat játékosai bátran belementek az ütközetekbe – Laidouni egy belépőnél például akkorát odapakolt Vandersonnak, hogy a brazilt le kellett cserélni –, de a vendégek kapujáig alig-alig jutottak el. Sztanyiszlav Csercseszov is érezte, hogy nem megfelelően működik a támadójáték, a félidő utolsó negyedórájában Adama Traoré és Zachariassen oldalt cserélt, ám érdemi áttörést ez a húzás sem hozott a Fradi játékában.

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

 

A szünetben pályára küldött Marquinhos csatasorba állítása a második félidőre lendületet hozott a zöld-fehérek játékába, a hazaiak szakmai stábja pedig még inkább próbált belenyúlni a mérkőzésbe. Előbb jött Muhamed Besic, majd meglepő módon a balhátvéd, Pászka helyére Tokmac Nguen érkezett. A Ferencváros persze nem maradt szélső védő nélkül, a Magyarországra érkezése óta kizárólag szélsőt játszó Adama Traoré lett a balbekk. Rizikós húzás volt, ám Csercseszov alighanem úgy volt vele, hátrányban kockáztatni kell, a több mint húszezer hazai néző előtt nem lenne jó vereséget szenvedni. Elsöprő hazai rohamokról azonban ekkor sem beszélhettünk, a helyzetek, ziccerek továbbra is hiányoztak.

Az utolsó húsz percnek úgy futott neki a Ferencváros, hogy gólt kell szereznie, és próbált is nyomást helyezni a vendégek védőire. A Monaco ekkor – érthető módon – már az időt is húzta, a szögletekhez, bedobásokhoz a vendégek lassított felvételként bandukoltak oda, elégedetlenkedett, fütyült is a hazai publikum. Gondot jelentett, hogy a percek előrehaladtával a türelem is fogyott, olykor kapkodóvá váltak a ferencvárosi támadások, a játékosok szerettek volna minél hamarabb a vendégek kapujáig eljutni, ami rossz megoldáshoz, pontatlan passzhoz vezetett. A hazai közönség próbálta űzni, hajtani a csapatot, és az őrjítő buzdításnak meg is lett az eredménye.

Nem sokkal a vége előtt jött Kristoffer Zachariassen, és a kapuba vágta a labdát!

(Fotó: Árvai Károly)
(Fotó: Árvai Károly)

Mindenki talpon volt a stadionban, a szurkolók ünnepeltek, a hazai kispadról úgy ugrott fel mindenki, mintha startpisztoly dördült volna el. A Ferencváros ismét óriásit harcolt, sokan nem hitték, hogy ezen a napon gólt szerezhetnek a Monaco ellen, a zöld-fehérek mégis csodát tettek, és akkor is foggal-körömmel harcoltak, amikor a játék nem igazán működött.

A nap (egyik) legjobb forgatókönyve valósult meg: a Ferencváros nem kapott ki a Monacótól (1–1), és miután a Crvena zvezda hazai pályán legyőzte a török Trabzonsport, a magyar bajnok a döntetlennel is megnyerte a H-csoportot.

Október 27-e emlékezetes nap marad a Ferencváros életében: a szép őszi napon máris eljött a tavasz...

GÓLVIDEÓK ITT!

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FERENCVÁROS53118–8010
2. Monaco52125–7–27
3. Trabzonspor52310–9+16
4. Crvena zvezda5238–7+16

A csoportokban azonos pontszám esetén először az egymás elleni eredmények rangsorolnak, utána az összesített gólkülönbség.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik