El: a Fradi-játékosok szerint Gera húzhatott volna szerencsésebben is

BORBOLA BENCE (Dublin)BORBOLA BENCE (Dublin)
Vágólapra másolva!
2022.08.26. 15:34
null
Tokmac Nguen expects a big derby against Crvena Zvezda (Photo: István Mirkó/Magyar Nemzet, archive)
Az Európa-liga idei kiírásának csoportkörében a magyar bajnok Ferencváros a szerb FK Crvena Zvezda, a francia AS Monaco és a török Trabzonspor együttesével szerepel egy csoportban. A zöld-fehérek játékosainak reakciója vegyes volt.




Gera Zoltán
keze lehetett volna szerencsésebb is. A pénteki isztambuli sorsoláson a 97-szeres magyar válogatott középpályás a budapesti finálé házigazdájaként húzta ki az Európa-liga csoportbeosztásának gömbjeit, a harmadik kalapból utolsóként a Ferencvárost nevét tartalmazó cetlit.

A magyar bajnok játékosai a csütörtök esti Shamrock Rovers ellen 1–0-ra elveszített El-rájátszás visszavágójának helyszínén Dublinban figyelték a sorsolást, és hogy miként jár Gera Zoltán keze, a ceremónia végeztével vegyes volt a fogadtatás. A többség szerint lehetett volna szerencsésebb is a korábbi ferencvárosi irányító keze, a futballisták zöme jobban örült volna, ha az Arsenal, az AS Roma vagy éppen a Lazio csoportjába kerülnek.

Az Európa-liga idei kiírásának csoportkörében a Ferencvárosra a H jelű csoportban a szerb FK Crvena Zvezda, a francia AS Monaco és a török Trabzonspor vár, Sztanyiszlav Csercseszov együttesének ebben a négyesben kellene megcsípnie valahogyan a harmadik helyet.

Tokmac Nguen csütörtökön a Shamrock Rovers ellen Dibusz Dénes távollétében csapatkapitányként irányította a Fradit, a norvég középpályás az írországi hotel szobájában Aissa Laidounival közösen figyelte a sorsolást.

„Jó kis csoportba kerültünk, kemény ellenfelek várnak ránk – mondta lapunknak a támadó a ceremónia után néhány perccel. – Az elmúlt években sok csatát megéltünk az európai kupákban, sok nemzet csapataival összemértük erőnket, de franciával eddig még nem játszottunk, így a magam részéről a Monacónak különösen örülök. Jó lesz lemérni, ilyen szintű ellenféllel szemben hol tartunk. Az első kalapból a Crvena Zvezdát kaptuk, amikor megpillantottam, hogy egy csoportban szerepelünk, azonnal a Slovan Bratislava elleni közelmúltbeli ütközet jutott eszembe. Szerintem ez is derbi lesz! Hozzánk hasonlóan a szerb csapatnak is rengeteg szurkolója van.”

A Ferencvárosnál nem tagadják, az elmúlt évek csoportköreit követően a cél immár a tavasz megélése lenne, ehhez pedig legalább a harmadik helyet meg kellene csínpi a csoportban. A játékosok szerint csalóka a Ferencváros négyese, hiszen nevekben nem annyira erősek a klubok, ám játéktudásban annál jobbak.

„A csoportban mindent ki kell adni magunkból – folytatta Tokmac Nguen. – Egyértelmű, hogy nem mi vagyunk a favoritok, és engem nem is igazán az érdekel, hogy meg lesz-e a harmadik hely, vagy sem. Sokkal inkább az, hogy jobban szerepeljünk az elmúlt évinél, ha a csoportban két győzelemmel zárnánk, a magam részéről már elégedett lennék, az is óriási siker lenne. De van olyan erős a mostani Ferencváros, hogy Európában is letegyük a névjegyünket.”

Vécsei Bálint (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Vécsei Bálint (Fotó: Szabó Miklós, archív)

Vécsei Bálint, a Ferencváros védekező középpályása többekkel összegyűlve ugyancsak szállodai szobában figyelte a pénteki ceremóniát, izgatottan figyelte, az európai porondon az ősszel kik lesznek az ellenfeleik.

„A szobában többen is megjegyezték, hogy Gera Zoli keze lehetett volna szerencsésebb is – mosolygott Vécsei Bálint. – Akadtak igazán kecsegtető négyesek, a magam részéről nem bántam volna, ha olasz ellenfelet is kapunk, hiszen játszottam annak idején Olaszországban. A Lazio és a Feyenoord mögé jó lett volna, ha Gera Zoli behúz bennünket, de így sem rossz a csoportunk.”

A 10-szeres válogatott középpályás szerint hasonló erősségű csoportba kerültek, mint a legutóbbi esztendőben, amikor is a német Bayer Leverkusennel, a spanyol Real Betisszel és a skót Celticcel szerepeltek egy négyesben.

„Elsőre ez a csoport is gyengébbnek tűnik, de csak a csapatok nevei alapján, nem a játékerejük miatt. Az első kalapból sem a legerősebb csapatot, a Romát, az Arsenalt vagy éppen a Manchester Unitedet kaptunk, hanem a Crvena Zvezdát, szóval ismét olyan négyesbe kerültünk, ahol három hasonló játékerejű ellenfél vár ránk. Úgy vágunk neki az előttünk álló mérkőzéseknek, hogy a harmadik helyet meg lehet szerezni, a célunk legalábbis egyértelműen ez kell, hogy legyen!”

Ellenfélles

CRVENA ZVEZDA

A legutóbbi öt szerb bajnokságot egyaránt megnyerő belgrádi klub a harmadik fordulóban kapcsolódott be a Bajnokok Ligája-selejtezőbe, amelyben az örmény Pjunyikon 7–0-s összesítéssel lépett túl. A rájátszásban az izraeli Maccabi Haifa ellen jó esélye volt a BL-csoportkörbe jutni, a hazai pályán játszott visszavágó utolsó percébenMilan Pavkovöngóljával drámai módon mégis kiesett az Európa-ligába. A játékoskeret becsült piaci értéke 55.87 millió euró, a legtöbbre (nyolcmillió euró) Mirko Ivanicsot taksálják. A 28 éves montenegrói támadó középpályás három és fél éve erősíti a csapatot, a 2022–2023-as idényben nyolc tétmérkőzésen három gólnál és kilenc gólpassznál jár.
MONACO
A 2021–2022-es francia élvonal harmadik helyén végzett, így a Crvena zvezdához hasonlóan a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében kezdte európai kupaszereplését. A holland PSV ellen végletekig kiélezett párharcban, hosszabbításban maradt alul, ezt követően került egyenes ágon az Európa-liga csoportkörébe. A keret becsült piaci értéke 363.8 millió euró, amely magasan meghaladja a csoportriválisokét, és bár a játékosok között nem találni olyan szupersztárt, mint amilyen legutóbb Kylian Mbappé volt, a kapuban Alexander Nübellel, a mezőnyben többek között Minamino Takumival ésWissam Ben Yedderrelkell szembenézni.
TRABZONSPOR
Harmincnyolc év elteltével nyerte meg a török bajnokságot, a Bajnokok Ligájába selejtezőjébe a rájátszásban kapcsolódott be. A csoportkörért a dán FC Köbenhavn ellen 2–1-es összesítéssel kiesett, így került az Európa-ligába. A keret becsült piaci értéke 126.5 millió euró, amelynek csaknem tíz százalékát a csapatkapitányi karszalagot viselő, a török válogatottban rendszeresen védőUgurcan Cakirteszi ki (neki lőtte Szoboszlai Dominik emlékezetes szabadrúgásgólját a Nemzetek Ligájában 2020 szeptemberében). Érdemes figyelni Marek Hamsíkra is, igaz, a tavaly nyáron érkező szlovák középpályás sérülés miatt ebben az idényben eddig csak egy tétmérkőzésen lépett pályára. N. ZS.
A sorsolásról további részletek ide kattintva olvashatók!

EURÓPA-LIGA 2022–2023
CSOPORTKÖR

A-CSOPORT
Arsenal (angol)
PSV (holland)
Bodö/Glimt (norvég)
Zürich (svájci)
B-CSOPORT
Dinamo Kijev (ukrán)
Rennes (francia)
Fenerbahce (török)
AEK Larnaca (ciprusi)
C-CSOPORT
Roma (olasz)
Ludogorec (bolgár)
Betis (spanyol)
HJK (finn)
D-CSOPORT
Braga (portugál)
Malmö (svéd)
Union Berlin (német)
Saint-Gilloise (belga)
E-CSOPORT
Manchester United (angol)
Real Sociedad (spanyol)
Sheriff (moldovai)
Omonia (ciprusi)
F-CSOPORT
Lazio (olasz)
Feyenoord (holland)
Midtjylland (dán)
Sturm Graz (osztrák)
G-CSOPORT
Olympiakosz (görög)
Qarabag (azeri)
Freiburg (német)
Nantes (francia)
H-CSOPORT
Crvena zvezda (szerb)
Monaco (francia)
FERENCVÁROS
Trabzonspor (török)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik