El: Fernando Fernández boldog edzőként várja a Fradit

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2021.11.23. 08:21
null
Fernando Pellegrini mellett az edzői szakmából sokat tanul (Fotó: AFP)
A Diósgyőri VTK vezetőedzőjeként sosem volt szerencséje a Ferencváros ellen, Manuel Pellegrini segítőjeként most győzelemre tör a Real Betis kispadján Fernando Fernández.

 

You can read the interview in English here!

– Tesztelhetem? Hányadik helyen áll a Diósgyőr az NB I-ben?
– Szép próba... – nevetett a 42 éves spanyol Fernando Fernández, aki 2018 áprilisa és 2019 szeptembere között vezetőedzőként dolgozott a DVTK-nál. – A csapat a másodosztályban játszik, és természetesen azt is tudom, hogy a feljutásért küzd. Naprakész vagyok a csapatból, nemcsak az eredményeket nézem, az összeállításokat, a gólszerzőket is böngészem. Egy biztos: a mostani, másodosztályú keret sokkal erősebb, mint az általam edzett csapaté volt.

– Hogy érzi magát a Betisnél? Mégiscsak hazatért…
– Nagyon jól ismerem a klubot, játékosként lehúztam itt hat idényt. A Betis neve jól cseng Spanyolország-szerte, nagy múltú klub, mindenhol vannak szurkolói.

– Milyen a munka Pellegrinivel?
– Remek szakember, mindennap tanulok valami újat. Sokat vár tőlem, nem csak a bóják lerakása és a megkülönböztető trikók kiosztása a feladatom. A taktika kialakításába is bevon. Annak idején a Málagában volt az edzőm, és amikor másfél évvel ezelőtt megkeresett, majdnem kiesett a telefon a kezemből. A karrierjét senkinek sem kell bemutatnom, elég, ha csak a River Plate, netán a Manchester City élén elért bajnoki címeire gondolunk, vagy a Real Madridnál eltöltött időszakára.

– Ha már Real Madrid… Tizennyolc évesen került a madridiakhoz, előbb a Castillában futballozott, majd a Real Zaragoza ellen a felnőttek között is bemutatkozott. Miért nem ragadt meg az első keretben?
– Soroljam az akkori csapatból a neveket? Hátul Hierro, Roberto Carlos, a középpályán olyan futballistákat kellett volna kiszorítanom a csapatból, mint Makélélé, Guti, Figo, McManaman vagy éppen Zidane. Hogy is mondjam… Nem volt könnyű feladat. A Castillában harminchat meccsen tizenegy gólt szereztem, de nagyon fiatal voltam, jobbnak látták, ha kölcsönadnak a Valladolidnak. Onnan aztán a Betishez kerültem, a történet innentől ismerős.

– Málaga vagy Sevilla az igazi otthona?
– Málagában születtem, ott nőttem fel, a családom – a szüleim, unokatestvéreim – a mai napig ott élnek. Nekem is ott van a házam, az más kérdés, hogy itt, Sevillában is otthon érzem magam, de Málaga áll legközelebb a szívemhez, a feleségemet is ott ismertem meg. Sevilla csodás város, különleges a hangulata, és miután a csapattal is sikeresek vagyunk, mondhatom, boldog vagyok, minden rendben körülöttem.

– Várja az FTC elleni csütörtöki Európa-liga-meccset?
– A sorsolás után nagyon örültem, hiszen tudtam, visszatérhetek Magyarországra, és a Ferencváros is eljön Sevillába. Nagyon megkedveltem az országot, Miskolc főleg a szívemhez nőtt. A Fradi nagy klub, az elmúlt időszakban sokat fejlődött, jó játékosai vannak, a mostanit össze sem lehet hasonlítani a hat-nyolc évvel ezelőtti kerettel.

– Mire számít a magyar bajnoktól a sevillai meccsen?
– A gyengébb eredmények ellenére nem hinném, hogy a ferencvárosiak feladják a harcot. Nyilvánvaló, hogy szeretnék megszerezni az első pontjukat, pontjaikat a csoportban, csakhogy nekünk is szükségünk van a győzelemre. Szeretnénk az első két hely valamelyikén végezni, ez nem is kérdés.

– Játékosként szeretett a Ferencváros ellen játszani?

– Az első meccsemet elvesztettük a Groupama Arénában, ha jól emlékszem, kettő-egyre kaptunk ki, de Diósgyőrben pontot szereztünk – akkoriban Ricardo Moniz volt az FTC vezetőedzője. Trénerként sajnos mindig vereséget szenvedtem a Ferencvárostól – kivéve a legutóbbi, budapesti találkozót, amikor három-egyre nyertünk a Betisszel.

– Hol látja magát a közeljövőben? Megmarad másodedzőnek, vagy újra főnök lenne?
– Korábban mindenhol vezetőedző voltam, most a Betisnél vagyok először segítői szerepben. Egyáltalán nem zavar, hiszen Pellegrinitől tényleg mindennap valami újat tanulok, hatalmas megtiszteltetés vele dolgozni. Elégedett vagyok a helyzetemmel, nekem most a Betis az első, ám hogy mit hoz a jövő, képtelenség megmondani, és természetesen az sincs kizárva, ha hívnak, és megfelelőnek találom a kihívást, akkor az NB I-be is szívesen visszatérek.

EURÓPA-LIGA
G-CSOPORT
5. FORDULÓ
NOVEMBER 25., CSÜTÖRTÖK
18.45:
Bayer Leverkusen–Celtic
18.45: Real Betis–Ferencváros

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Bayer Leverkusen 4 3 1
11– 2 +9 10
2. Real Betis 4 2 1 1 8– 9 –1 7
3. Celtic 4 2
2 8–10 –2 6
4. Ferencváros4

4 4–10–6 0

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik